Práce v důchodu výši penze neovlivňuje. Výchovné příští rok skončí. Jaké další mýty o důchodech se objevují?
Ilustrační foto: Pexels

Práce v důchodu výši penze neovlivňuje. Výchovné příští rok skončí. Jaké další mýty o důchodech se objevují?

15. 3. 2024

Česká populace stárne a s tím roste i počet lidí, kteří od státu pobírají starobní důchod. Ohledně důchodů koluje spousta mýtů a nepřesností. Tady je několik příkladů.

Skutečně se výpočet starobního důchodu provádí z čisté mzdy?
Paní Ludmila z Plzně byla vždy spokojena s tím, kolik jí vyplácel její zaměstnavatel. Částka, která jí chodila na účet, nebyla sice vysoká, ale kromě ní dostávala „na ruku“, tedy v hotovosti další peníze. A zaměstnavatel jí vždy tvrdil, že je to část její mzdy. Velmi zaskočena pak byla při odchodu do důchodu. Jeho výše vůbec neodpovídala její mzdě. Výpočet však byl správný, protože starobní důchod se vypočítává z hrubé mzdy, kterou každý zaměstnanec nalezne na výplatní pásce nebo za celý kalendářní rok na Evidenčním listu důchodového pojištění, který podepisuje u zaměstnavatele. Tuto mzdu však měla paní Jiřina ve výši minimální mzdy.

U všech zaměstnanců se pro výpočet důchodu vychází z hrubých ročních příjmů. U osob samostatně výdělečně činných pak z ročního vyměřovacího základu. Aby se zohlednil růst mezd, jsou navíc mzdy z minulých let násobeny speciálními koeficienty. Dejte si proto pozor na "odměňování na ruku."

Práce při starobním důchodu prý už nemá žádný vliv na výši důchodu
To si myslel pan Karel z Liberce, který sice dostal nabídku, aby jako důchodce dále pracoval, ale nakonec ji odmítl. Byl přesvědčen, že pracovat ve starším věku se mu vůbec nevyplatí. Opak je však pravdou. Penzisté si mohou dalším zaměstnáním svůj důchod mírně zvýšit. Za každých 360 odpracovaných kalendářních dnů se zvyšuje procentní výměra důchodu o 0,4 procenta výpočtového základu. O zvýšení si lze požádat vždy po konci tohoto období. Samozřejmě platí, že kdo v důchodu pracuje, pobírá jak důchod, tak mzdu za práci.

Do důchodu se automaticky započítává celá doba evidence uchazeče o zaměstnání na Úřadu práce
Není to pravda. Do důchodu se započítávají maximálně tři roky evidence na Úřadu práce bez pobírání podpory. Doba vedení v evidenci Úřadu práce, po kterou uchazeč o zaměstnání nepobíral podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci, se započítává nejvýše v rozsahu tří let (resp. jednoho roku, jde-li o dobu před dosažením věku 55 let). Doba, po kterou tuto podporu pobíral, se započítává v celém rozsahu. Obě tyto doby jsou náhradní doby pojištění a pro výši důchodu se krátí na 80 procent.

Výplácení výchovného ve výši 500 korun na dítě příští rok skončí
Neskončí. Výchovné zůstane až do konce života každému, kdo jej už obdržel. Mužům a ženám ve starobním důchodu přiznaným od data před 1. 1. 2023, jejichž důchodový věk nebyl stanoven s přihlédnutím k vychovaným dětem, bude náležet výchovné jen na základě žádosti, která může být podaná nejdříve od 1. 9. 2022 a nejpozději do 31. 12. 2024. Pro nárok na výchovné je třeba prokázat splnění podmínek výchovy dítěte a skutečnost, že žadatel zajišťoval osobní péči o dítě do nabytí jeho zletilosti v největším rozsahu. Tuto skutečnost prokážete čestným prohlášením přiloženým k žádosti, která je od 1. 9. 2022 k dispozici na ePortálu ČSSZ.

Pro nově přiznávané důchody však od roku 2027 nebude důchod zvyšován za výchovu prvních dvou dětí o 500 korun. Doba péče o tyto dvě děti bude oceněna rodinným vyměřovacím základem ve výši průměrné mzdy. Pokud bude rodič také pracovat, jeho skutečný výdělek se k rodinnému vyměřovacímu základu přičte, a tím se ocenění doby péče zvýší.

 

 

 

 

 

 

 

 

důchody peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
František Martínek
Za každých 360 odpracovaných kalendářních dnů se zvyšuje procentní výměra důchodu o 0,4 procenta výpočtového základu Tak je to v textu a co to znamená v reálu ? Není to 0,04% z celého výdělku , ale jen ze základu a navíc musíte těch 365 dní odvádět sociální pojištění z výdělku, jinak nedostanete nic. Takže lidé pracující na DPP a do 10 000 Kč měsíčně a ročně 300 hodin, tak ti mají smůlu, ti nedostanou nic, ale taky nemusí nic odvádět, ale běda překročíte-li tyto mantinely, pak vše zpětně doplatíte a pokud ne hned a dobrovolně, pak i s pokutou, že si uvědomíte, že jste dělal zadarmo !!
Věra Halátová
Chtěla bych jen upozornit na to, že starobní důchod se vypočítává nikoliv z čisté mzdy nebo z hrubé mzdy, ale ze základu pro odvod sociálního pojištění. Pro osoby narozené do 31.12.1970 je stále v platnosti výpočet starobního důchodu z výdělků od roku 1986. Od roku 1986 do současnosti se může hrubá mzda ke zdanění a základ pro odvod sociálního pojištění lišit.
Ivo Patta
Počátky současných problémů státních důchodových systémů lze nalézt v roce 1957. Tehdy německý kancléř Konrád Adenauer podepsal, údajně se slovy: „Děti budou mít lidé vždycky“, nový důchodový zákon. Zákon, který rodičům vnutil roli investorů, z jejichž práce profitují bezdětní vrstevníci. Bezdětní, kterým se zajištění na stáří dostává zdarma od dětí jiných lidí, aniž by oni sami nesli břemeno spojené s výchovou dětí. Navíc, díky tomu že nový důchodový systém byl, navzdory veškerým evidentním parametrům označen za „pojištění“, přestali jeho účastníci vidět rozhodující skutečnost, a sice že klíč k zabezpečení na stáří je výhradně v rukou generace dětí. U nás se dezinformace o sociálním a důchodovém POJIŠTĚNÍ dostala do naší legislativy prostřednictvím zákonů č. 589/1992 Sb., a 155/1995 Sb. (v naší starší legislativě byl použit neutrální pojem ZABEZPEČENÍ). Jedná se jen o peníze, ale především o důsledky této dezinformace. Dezinformace, které mají fatální dopad na porodnost. V Německu se v 60. letech snížila porodnost ze 1,4 milionu dětí, na pouhých 660 tisíc dětí. V Česku se v 90. letech propadla porodnost z potřebné ve výši 154 000 novorozenců ročně až na 89 471 novorozenců ročně v roce 1999.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.