Jsem žena a MDŽ mám ráda
Ilustrační foto: Pixabay

Jsem žena a MDŽ mám ráda

7. 3. 2024

K tvrzení, že Mezinárodní den žen je svátek zprofanovaný, jen podotknu, že sice může být, ale ženy, kterým je věnovaný, rozhodně zprofanované nejsou.

Občas někdo namítá, že ženy už přece svůj svátek mají a myslí tím Den matek, který je sice milý, ale význam tohoto svátku je úplně jiný než u Mezinárodního dne žen. Svátek matek by měl být chápán opravdu tak, jak to má v názvu, jako svátek matek, potažmo babiček, kterým přicházejí přát jejich děti a vnoučata. Ale co ostatní ženy, které se stejně jako já musely bolestně smířit s tím, že nám život nepožehnal a nedopřál být tím nejkrásnějším – být maminkou?

Letošní svátek žen se blíží. Jak jsem o tom dnes přemýšlela, tak na jakékoli bujaré oslavy sice stavěná nejsem, ale upřímné drobné projevy pozornosti přijmu vždy ráda. Jsem prostě žena. Žena se vším příjemným i obtížným, co k tomu patří. A proti mužům nemám ani to nejmenší. Snad i proto, že se celý život obklopuji a přátelím s takovými, s nimiž je radost pobýt a chováme se k sobě vždy slušně a s respektem.

Naštěstí jsem nikdy nemusela řešit nějaké rozdělení rolí. Považuji za úplně normální, že pokud chlap není po operaci kýly, a já ho požádám o výpomoc, tak napne svaly a přesune bytelný kredenc do vedlejší místnosti. A tím, že mu zatím uvařím něco chutného k snědku a pak opláchnu nádobí, si nepřijdu, jako že mi ve dvanácti letech uvázali zástěru a svět mě ji nutí doživotně nosit, protože jsem „jenom ženská“. Je prostě fajn, že nejsme stejní a Stvořitel to s námi určitě myslel dobře, když se do lidského projektu pustil. Jednou jsem na ty naše odlišnosti napsala tento aforismus: „Chce-li se žena dostat muži pod kůži, stráví několik minut před zrcadlem. Chce-li se dostat muž pod kůži ženě, stráví několik let vymýšlením implantace mikročipů.“

Jemně paradoxní je, že zatímco kdysi pohanské náboženství uctívalo ženu jako bohyni, v dnešní vyspělé době se mnohé české ženy zdráhají samy sobě dopřát i tento jediný den v roce - svátek žen. Přitom MDŽ dnes již opravdu není ničím menším, než svátkem úcty a lásky k ženám. Pokud budeme o MDŽ tvrdit, že je to přežitek s povinnými pugéty a chlebíčky, pak takový bude... Pokud ho pojmeme jako připomínku, že rovná práva ženám opravdu nespadla do klína, ale musely se o ně leckdy hodně těžce zasadit, pak bude právě takový.

Některým mužům se nelíbí, že ženy mají svátky dva a oni žádný, neboť Den otců se u nás ještě náležitě neusadil. Ale ti rozumně uvažující vědí, že toto nelze poměřovat, protože muži, a je jim to přáno, nikdy nemuseli - jen proto, že jsou „pouze muži“ – bojovat třeba za právo zodpovídat za vlastní děti, za právo na vzdělání, za své volební právo, za placenou práci, za účast ve veřejném životě a za ekonomickou nezávislost! Nechci být moc vážná, ale nelze pominout, že dodnes jsou na tom v mnoha zemích ženy hůř než některá domácí zvířata. A víte například, kde bylo v Evropě zavedeno volební právo žen naposledy? Překvapivě v kolébce demokracie, ve Švýcarsku. Poprvé se švýcarské ženy vydaly k volebním urnám až v roce 1971! V kantonu Appenzell Innerrhoden bylo volební právo žen na kantonální úrovni zavedeno až v roce 1990.

Jsem moc ráda, že pro většinu mužů je MDŽ ideální příležitost, jak poděkovat a milým způsobem vyjádřit uznání ženám, na kterých jim záleží. Může jít o manželku, přítelkyni, maminku, dceru, sestru, kamarádku nebo kolegyni. Když jsem vloni viděla, kolik jich mužů nese z květinářství růže, gerbery a karafiáty, měla jsem příjemně pošetilou radost za všechny ty, kterým budou darovány.

A protože já jsem vloni kytičku nedostala, koupila jsem si ji sama. Jarní narcisky mám moc ráda a sebe někdy taky.

 

 

 

 

glosa ženy
Hodnocení:
(5 b. / 30 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
MDŽ uznávám, malá kytička kterou, mi letos nechal zabalenou na terase můj syn / nebyla jsem doma a on se neohlásil předem/ mne opět dojala.
Danka Rotyková
Článek je moc pěkný. Svátek si slavím po svém, ale nikdy ho nevynechám. V posledních letech je mi milejší než před 30 ti lety.
Eva Braunová
Připojím se k hezkému článku a MDŽ se u Nás doma slaví.
Jana Šenbergerová
Také děkuji za hezký článek a všem ženám přeji, aby byly brány jako rovnoprávná součást lidské společnosti. Mnohé z nich dodnes nevědí, že jí skutečně jsou.
Jindra Hubačová
Děkuji za milý článek, moc hezky napsané. Přeji Vám a všem ženám prima Mezinárodní den žen !
Miloslava Richterová
Hezký Mezinárodní den žen ! :-)
Zdenka Jírová
Každou ženu potěší, když ji muž daruje kytičku. Říká jí tím, že mu není lhostejná a že na ni myslí. Všechny ty tlachy o socialistickém svátku s rudými karafiáty a chlebíčky, jsou pouze současným výmyslem hlavně těch, kteří to nikdy neprožili.
Lenka Kočandrlová
Myslím,že na počátku slavení 7.3. jako den žen byla demonstrace amerických žen - švadlen za lepší pracovní podmínky....Já neslavím už skoro nic, ale aspoň si připomenu,co je za den. Kytek mám dost na zahradě- lýkovec kvete,sedmikrásky, krokusy, petrklíče,čemeřice - stačí mi pokochat se nadcházejícím jarem, nemusím mít doma nic. I když ráno tu byla nula a teď jsou mínus 4....
Danuše Onderková
MDŽ sice neslavím, ale potěší mě když dostanu sms s gratulací od syna nebo dcery, stejně jako mě potěší na svátek matek. A pokud chce muž dát ženě kytičku, nemusí přece čekat až mu to kalendář připomene.
Naděžda Špásová
Paní Ortová, rozhodně jsem se vás nechtěla dotknout. Mám prostě jiný názor, na ten má právo každý. A proto to nebudu rozvádět.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...