Toulání krajem
FOTO: Dana Straková

Toulání krajem

14. 3. 2024

Tenkrát v sobotu přišla na prohlídku rychty za celý den jenom jedna paní a to jen proto, že jí v pátek pan správce "vyhodil", že přišla před polednem. Povídala, že prý zrovna šli s kolegou na oběd a řekli jí, že expozice je tak rozsáhlá, že je potřeba tomu věnovat aspoň hodinu. No, to je pravda, ale já bych spíš pochopila, kdyby jí bývali vzali s sebou k Doušům na oběd, protože i to je krásný zážitek a pak jí nechali si v klidu rychtu prohlédnout. Jenomže to bychom neměly my s Ivou vůbec nikoho.

Paní byla úžasná, říkala, že se jmenuje Naďa a byla to důchodkyně odněkud z Řevnic. Měla batoh se stanem a karimatkou a povídala, že si takhle obchází Sudety. Ale nebyla nijak zaujatá, to ne. Shodly jsme se na tom, že to, co se tady po válce stalo, je dnes pro nás sice nepochopitelné, ale že se snad ani člověk nemůže divit, protože to opravdu nemělo snadné řešení. Téměř každý Čech o někoho blízkého během války přišel a za ty hrůzy, kterých ve válce byli Němci schopni, jim prostě Češi nemohli a nechtěli nic odpustit. Ačkoliv já si taky myslím, že se to mělo řešit nějak citlivěji a to především tam, kde byli v obcích téměř ze 100% Němci a byli to obyčejní lidé, kteří se na žádných zvěrstvech nepodíleli. Jenom si prostě myseli, že jsou lepší rasa než my, protože to jim Hennlein nasadil do hlavy. A upřímně řečeno, divíte se, že jim ta jejich, prý historicky prokázaná nadřazenost, přinejmenším lichotila? Ale myslet si přece může každý, co chce, to by nemělo být trestné... 

Prohlídka toho, jak se tady v kraji dříve bydlelo, se paní Nadě moc líbila. Nejvíce především soubor krajových malovaných skříní a truhel a já byla ráda, že jí ten včerejší neúspěch od návštěvy neodradil.

Po prohlídce mi povídala, že dál má v plánu se jít podívat na Helfenburk a ptala se, jestli se tam dá někde spát. No, když měla ten spacák a karimatku, tak jsem jí řekla, že tam má skupina turistů, která se o hrad a jeho okolí stará, i něco jako přístěnek. A když tam jsou, tak bývá asi otevřená i ta roubenka, co jí na nádvoří hradu na konci devatenáctého století nechal při opravách věže postavit průmyslník Schroll. 

Když jsem odpoledne přijela po páté hodině domů z práce, ještě jsem se stačila vykoupat v bazénu a pak přišla bouřka. Dívala jsem se z okna na to, jak pršelo a vzpomínala jsem na paní Naďu, jestlipak na ten Helfenburk v pořádku došla a nebo jestli jí někde cestou nechytla ta hrozná letní buřina. 

Kdo ví...

Nikdy jsem nebyla žádný tremp, ale chodím ráda a začala jsem docela vážně uvažovat o tom, že si asi tu karimatku a spacák taky pořídím. 

 

 

 

města a obce Můj příběh
Hodnocení:
(4.8 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Měchurová
K trampování mě přivedl manžel, a mi se to hodně zalíbilo. Naposledy jsme spali na verandě jedné chaty, protože nás přepadla bouřka.
Eva Mužíková
Také jsem si časem na Tvé články zvykla, každý má svůj styl. Já například ráda své zážitky sděluji pokusem o rýmovačky, Tak už mne spousta čtenářů zná.
Jarmila Komberec Jakubcová
Trampkou jsem nikdy nebyla a asi bych to nedala ani jako mladší. Mám ráda pohodlné postele, střechu nad hlavou a bezpečí. Hezký článek.
Dana Straková
Děvčata, děkuji za komentáře a moc se omlouvám, ale moje články nebývají zasvěcenou nabídkou na výlet, na to bych si opravdu netroufala. To se totiž musí umět a já to neumím. Takže to bývá jenom takové povídání o tom, co jsem zažila, jak mě to zaujalo a co mi to třeba přineslo. Nic moc intelektuálního, chápejte to prosím prostě jen jako takové holčičí zamyšlení u kávy a dortíku...
Elena Valeriánová
Možná je to psáno jen pro znalce tam od vás, ale já jsem ztracená, nevím kde jsem.
Alena Tollarová
Přiznám se, že u článku postrádám základní informaci, a to o místě. Jistě, je to jen můj názor, ale pokud chci někoho nalákat na výlet, bylo by dobré vědět, kde rychtu najít. Ale to vlastně asi není smyslem tohoto článku. Pokud jde o Víseckou rychtu v Kravařích v Čechách, tak jsme se tam možná loni viděly, když jsem tam byla s kamarádkou. Moc se nám líbila nejen expozice, ale i cukrárna naproti a o restauraci U Doušů mluvím jen v superlativech. Helfenburk znám taky dobře, ale spát venku už by se mi fakt nechtělo.
Zuzana Pivcová
Jasně, nedávejte si tu jedničku, nebo chcete případným kritikům vzít vítr z plachet? K Vašim příspěvkům a hlavně postojům jsem si našla cestu, myslím, že Vám zdejší sešlost většinou přeje. Cestujte a dejte o sobě vždy vědět. Nebo i o dědečkovi.
Jana Kollinová
Paní Dano, Vaše článku čtu ráda. Docela bych uvítala článek nabízející procházku rychtou a jejími zajímavostmi, pokud tomu nebrání specifická smluvní omezení. Stále mě překvapujete zde zcela ojedinělým samohodnocení článků, obdobně jako paní Eva Sýkorová u vlastních fotografií, která na rozdíl od Vás má o svých výtvorech to nejvyšší mínění. Už jsem Vám napsala, nebuďte na sebe tak přísná a troufněte si dát do vlastní branky pět hvězdiček, máte na to. Předem upozorňuji, že případnou zpětnou vazbu vyznívající v tom smyslu, že šlo o omyl neberu, to už tu bylo. Nic ve zlém, je to jen zábava, jen by mě zajímalo, proč to děláte.
Naděžda Špásová
PS, pod širákem jsem spala jednou, bylo mi kolem osmnácti, bylo to v Žihli. Zařekla jsem, že už nikdy a dodnes jsem to dodržela. :-)
Naděžda Špásová
Ha, moje jmenovkyně,ale já to nebyla. Na Helfenburku jsme byli kdysi dávno, dokonce jsme vylezli i nahoru na věž. Byly to první Velikonoce s našimi kamarády, spali jsme v Úštěku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.