Jak se taky dá oslavit MDŽ
FOTO: Dana Straková

Jak se taky dá oslavit MDŽ

8. 3. 2024

Tak dnes máme MDŽ, sice nijak okázale neslavíme, ale nic proti tomu v podstatě nemám. Jenom si občas říkám, jestli se to s tou emancipací trochu nepřehnalo a jestli si to takhle ženy opravdu představovaly. Že totiž docílí toho, že budou nejenom moct, ale taky muset. Že na nich bude ležet veškerá odpovědnost za výchovu dětí i chod domácnosti a do té práce budou muset chodit skoro všechny, protože z jednoho platu by rodina většinou nevyžila. Nevím, třeba je to už teď jinak, ale myslím, že do dneška mají většinou ženy za stejnou práci méně peněz než muži, o jejich schopnostech nejenom za volantem se vypráví vtipy a když děti něco provedou, pronese manžel vždycky: "To je ta tvoje výchova!" A kde byl on, když žena ty děti vychovávala?

Když jsem byla mladá, zvládala jsem vše poměrně hladce, teď už mi to vše tolik nejde a občas si říkám, že vůbec není špatné, dělit práci na mužskou a ženskou.  I když teď, po tom co jsem si přivezla muže z nemocnice po operaci břišní kýly, to u nás na nějaké velké dělení nevypadá, protože on téměř nic dělat nemůže. Jenomže udělat to někdo musí...

Dneska po ránu mi třeba dělal "pana Lorence", to znamená že seděl a radil a já jsem vyčistila kachlová kamna v kuchyni. Už to bylo potřeba, protože mrchy jedny začaly kouřit. Vyndala jsem a za stodolou štětkou vyčistila roury, potom vyndala všechny ucpávky a vybrala saze usazené kolem dokola a za obouma pečicíma troubama a pod nimi a potom vše zase složila dohromady a uklidila. Vypadala jsem jako mouřenín, ale musím se pochválit, že jsem to hezky zvládla a kamna zase hoří a nekouří.

No a teď budu jenom doufat, že nám doma třeba nepřestane téct voda, odtékat odpad nebo jít elektrika. Do toho bych se teda docela nerada pouštěla. I když, kdo ví, třeba to zase taková složitost nebude...

 

 

 

 

Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Napsala jste to dobře, je to tak. Nelíbí se mi, že si ženy samy ničí své ženství tím, že chtějí všechno dělat jako muži. Proč? Já jsem také pro určité dělení práce na mužskou a ženskou. Nikdy jsem nechtěla, aby např. můj muž vařil a on na mně nechtěl, abych opravovala auto nebo ucpaný odpad.
Marie Faldynová
Ampéry a volty horší jsou než kolty! Tolik můj bratr elektrikář. Také můj manžel leccos opraví a elektrice rozumí syn. Také já souhlasím, že něco lépe zvládne muž, ale není nad to si pomáhat a umět se i zastoupit.
Eva Mužíková
Dano, odpad by jste určitě zvládla, ale s tou elektřinou nevím, nevím. To bych raději nakoupila do zásoby velké svíčky. Jste šikulka.
ivana kosťunová
Dano, tohle je ze života. Také jsem v jedné etapě našeho soužití byla donucena dělat na čas toho chlapa v rodině- ale víte co? mě se to docela zalíbilo a zjistila jsem že mi to docela jde. Potzději pak nastaly tahanice, ale to by bylo taky na povídku.
Miloslava Richterová
Na ženách odjakživa leželo pořádné břemeno, co se týká starostí o domácnost a děti..
Dana Straková
:-) Pořád se něco děje, jinak by přece nebyly dějiny :-):-):-)
Jana Kollinová
U vás se pořád něco děje co stojí za zmínku.
Jana Šenbergerová
Hezky jste to napsala, ale hlavně zvládla. Myslím, že ženy si umí poradit, přesto hlava rodiny s šikovnýma rukama se vždycky hodí.
Jana Jurečková
Vzpomínám na období, kdy jsme my ženy chodily do práce, ale máte pravdu nebylo to z rozmaru. Z jedné výplaty se to těžko táhlo. Jen jedna maminka z mého okolí byla s klukem doma a tak trochu jsme jí záviděly. Nevím, jak to měli doma, ale její muž chtěl, ať nepracuje. To má prostě někdo štěstí. U nás doma dělá mužské práce manžel, já sama bych musela někoho pozvat. Nedávno nám na dvoře praskla trubka a šachta s vodoměrem byla zatopena. Manžel vše opravil a dal do pořádku, za což mu dík.
Jindra Hubačová
Dobrá rada nad zlato, jste ,Dano, šikulka.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.