Fotoreportáž: Když rozkvetou mandloně
Všechny fotografie: Marie Měchurová

Fotoreportáž: Když rozkvetou mandloně

28. 3. 2024

Tentokrát jsme si vybrali pro návštěvu mandloňových sadů v Hustopečích středu 20. března. Byl první jarní den a počasí, jak malované. Ještě nezačaly každoroční Slavnosti mandloní a vína, takže nahoru do sadů neproudily žádné davy lidí.

K dopravě jsme využili rychlík Olomouc-Brno, který nás přepravil do stanice Šakvice, a odtud jsme jeli malým osobákem do Hustopečí. Prošli jsme si náměstí s hezkou radnicí, a vydali jsme se na rozhlednu Starý vrch nad městem. Z rozhledny jsme viděli velké plochy nových i starých mandloňových sadů, které jsou unikátem nejen v České replublice, ale i v celé střední Evropě. V době největšího rozmachu v nich rostlo 50 tisíc mandloní. 

Pod rozhlednou v malém stánku jsme ochutnali výbornou pálenku z mandlí, a pokračovali jsme po turistické trase přes Kamenný vrch okolo Zadního a Předního rybníka, které byly oba vypuštěné, zpět do Hustopečí. Domů jsme se dopravili po stejné trase.

Celkem 12 km procházka se nám hodně vydařila, jak je zřejmé i z přiložených fotografií.

 

 

 

cestování fotografování příroda
Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Taky mne nadchly fotky mandloní i povídání MP. Krása... Ano, vnímání všemi smysly...
Blanka Lazarová
Milane :-) :-) :-)
Daniela Řeřichová
Moc se mi líbí poetické příspěvky pana Milana P. Hezky umocňují krásnou fotoreportáž Marie M. :-)
Marie Měchurová
Milane, máte vypravěčský talent, napište pro nàs na íčku hezký článek nebo povídku....
Milan Pepo
Paní Marie. To není romantika, to je umění vnímat svět. Každý z nás jej dostane do vínku jenže... Pán Bůh nás stvořil z vláčné hlíny. Ta hlína stále pracuje. Je pružná, nasává do sebe okolní atomy. Jako malí žasneme nad každou beruškou, jako větší je pro nás každý plácek mezi vnitrobloky nekonečnou prerií a my jsme Winetoui, nebo Ribany. Později začneme psát verše a může lít jako z konve, když se s první láskou skrýváme někde v průchodu tak stejně ten den je nádherný. Jenže jak stárneme ta hlína začíná schnout, korat, praskat (až příjde její čas a rozpane se). Už nejsme tak pružní... Přece se nehodí , aby vážený učitel žasl nad každou kytičkou. Už se nehodí , abych své babičce psal básničky jako před padesáti lety... Ale já na to mám jiný názor. Klidně si dřepnu se sousedovic Jůlinkou na bobek a pozorujeme na cestičce mravence jak se pachtí s nákladem. Kluci si hrají na indiány. Hned si ulomím klacek a mám Old Shatterhandovu medvědobíjku. ,,A jééé, strejda Milan zase blbne", slyším zpoza plotu sousedku. Jdeme na procházku. Koukáme na podhůří Českého lesa a jeho tmavý hřeben. Teď na jaře je přímo monetovská paleta barev. Modrá obloha, temně zelené smrčiny Českého lesa. Pod tím se střídají hnedé pásy čerstvé ornice, zelené jarního osení rozdělené bílými pásy rozkvetlých trnek a v tom všem flíčky červených střech Chodských vesnic. Klenčí, Díly, Postřekov. Tak začnu nahlas recitovat Kainarův Český sen. Kdo je se mnou tak už mě znají a berou s rezervou. Ale víte v čem je pointa? Možná jsem pro někoho blázen. Blázen pro toho kdo už vyschl, okoral. Jenže já tímhle vnímáním světa do sebe opět nasávám tu vlhkost. A tak je ta hlína se které mě Bůh stvořil stále čerstvá. ;-) Přeji všem pěkné Velikonoce. M.A. Pepo
Marie Měchurová
Milane, jste správný romantik. Děkuju....
Milan Pepo
Koukám na ty fotky... A víte co mne napadlo? Že tuhle tu krásu jsme schopni vnímat všemi smysly. Zrakem ten ,,obraz." Čichem tu vůni... A taky sluchem, když zavřete oči a slyšíte bzučení včel a čmeláků a pískot skřivanů a jiné žoužele... Pak taky hmatem... ne, nemyslím tím trhat ty květy a žmoulat v ruce. Myslím tím, když tohle vše vnímáté hmatem , držíce se za ruku s někým, kdo to vše prožívá s vámi. A chutí? Na madlovici je ještě brzy :-) . Chutí tehdy, když pod tou rozkvetlou mandloní ochutnáte rty toho druhého...
Eliška Murasová
Maruško, krááása, díky za sdílení! :-)
Marie Měchurová
Pane Dvořák, to ale ještě žili všichni skromě. Nejezdili auty, neměli TV, večer vysedávali pod těmi rozkvetlými jabloněmi, neměli mrazáky ani PC. Za všechno se platí, bohužel...
Petr Dvořák
Když si vzpomenu, že byly ještě větší rozkvetlé sady jabloní, hrušní, broskvoní . . . . . Ale co, solární pole jsou přece taky hezká. A když se vedle nich postaví pár větrníků a někdo pod ně chodí pravidelně sbírat zabité ptáky od vrtulí . . . .

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.