Březnová procházka Prahou
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Březnová procházka Prahou

26. 3. 2024

Pražanům, těm je hej! Procházku hlavním městem si mohou udělat kdykoli je napadne - v zimě, na jaře, v létě i na podzim. Sednou na tramvaj nebo se svezou metrem a během pár chvil se dopraví, kam chtějí.

Vlastě ani my přespolní důchodci s dostatkem času si nemůžeme stěžovat. Do Prahy nás doveze vlak nebo auto. Jen chtít! A mně se zachtělo vyjet si na výlet do Prahy v čase březnovém, kdy se Praha převléká do jarního kabátku. Pravda je, že tento výlet byl na pozvání ostravské íčkařky Dany do legendární kavárny Slavia.

Předtím, než jsme se v osmičce přátel z íčka pobavili pod obrazem Pijáků absintu (autorem je český malíř Viktor Oliva), využila jsem nádherného jarního dne jak nejlépe jsem mohla. Zašla jsem se podívat ke královskému letohrádku Belveder. Zpívající fontána sice ještě měla zimní čepici, ale to vůbec nevadilo. Turistů jsem tu potkala jen pár, stejně jako o něco později na Novém světě. Že nevíte, kde Nový svět v Praze hledat? Také jsem dlouho tápala, ale už před několika lety jsem objevila jeho kouzlo a ráda se zajdu do úzkých uliček pod Loretou podívat.

Času jsem neměla tolik, kolik bych potřebovala, ale nezbytnou cestu turistů z Malostranského náměstí přes Karlův most po nábřeží k Národnímu divadlu a kavárně Slavia jsem si vychutnávala plnými doušky. Kouzelné jarní počasí mě donutilo k výměně vybité baterie ve fotoaparátu a domů jsem si dovezla spoustu fotografií. Přesto, že jsem z galerie k této fotoreportáži mazala a mazala, i tak fotografií zůstalo víc než je mým zvykem.

Kdo má chuť, projde se Prahou se mnou. Kdo ne, ten ať se nedívá a jde jinam.

 

 

 

cestování fotografování Praha
Hodnocení:
(5 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Také nežiji v Praze, ale od dětství jsem do Prahy často jezdila na výlety. Maminka se v Praze vyučila na uzenářskou prodvačkou , poprvé se tam vdala a až do 2. světové války tam žila. Měla proto Prahu ráda vyprávěla mi , jaká byla předválečná Praha, jek se tam bavili, kam chodili posedět s přáteli a jak se prodávalo i nkupovalo. Když jsem byla dospělá, jezdili jsme s manželem, který byl Pražák, s s dětmi na Kolínsko na chalupu. Cestou jsme se obvykle v Praze stavěli buď pro nákup, nebo na prohlídku města a památek. Když jsem později zůstala sama a jezdila z chalupy, vždy jsem si udělala velkou procházku do zajímavých míst, Dnes už nemohu sama nikam chodit /mám hůlku/, tak se nechám pozvat do Prahy dcerou, která tam žije, a jdeme někam za kulturou. Minulý měsíc jsme byly na Koncertě Ve Smetanově síni v Obecním domě na Dvořákově Stabat Mater. Moc se mi tam líbilo. Loni jsem byly ve státní Opeře na La Traviatě. Jen mě mrzí, že tam už nemohu jet třeba sama se projít někam, kde jsem ještě nebyla.
Soňa Prachfeldová
S chutí jsem se s tebou Alen v duchu prošla, potěšila mé oči. Bezva.
Alena Vávrová
V Novém světě jsem nikdy nebyla, nebýt íčka, tak o něm ani nevím. Děkuji za procházku ♥ .
Libuše Heulerová
Ali, krásná procházka...díky!!!
Marcela Pivcová
Aleno, prohlížím si Vaše krásné fotky a pro sebe si říkám, že při příští návštěvě se budu muset zdržet o nějaký den déle, než těch pár dní, které tu v současnosti strávím. Nějak jsem procházky Prahou v poslední době zanedbala.
Eliška Murasová
Ali, ty už jsi skoro pražanda, dáváš fotky z Prahy ze všech koutů. Díky za sdílení, ráda jsem se prošla s tebou. :-)
Marie Magdalena Klosová
Ali, děkuji, ráda jsem se po všech těch místech, které mám ráda, s Tebou prošla. Máš pěkné fotky. jako vždy. Zdraví mm
Vlasta Ledlová
Praha má tolik krásných míst a zákoutí a my Pražáci to už mnohokrát ani nevnímáme. A přitom často stačí jen zvednout oči. A to Alena T. umí. A její krásné fotky to dokazují.
Alena Švancarová
Praha je krásná ,úžasná,ze všech úhlů pohledu staré uličky a zákoutí....
Jan Zelenka
Taková procházka, Aleno, je pro velmi zdatného chodce. Máš můj obdiv. Fotky mě vrátily do Prahy, kde jsem žil více, než 40 let. Pochopitelně, všechny ta místa důvěrně znám. Díky za krásnou procházku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.