Padají vám vlasy? Není důvod k panice, denně jich člověk přijde o stovku
Ilustrační foto: Pexels

Padají vám vlasy? Není důvod k panice, denně jich člověk přijde o stovku

8. 4. 2024

Po každém učesání zůstanou ve hřebenu vlasy. Další se svíjejí na dně sprchového koutu. A nějaké vidíme každé ráno na polštáři. Padání vlasů trápí mnoho lidí. Čím je člověk starší, tím více se s tímto problémem setkává.

Kdy je to ale opravdový problém a kdy přirozený jev, nad kterým vůbec není třeba panikařit? Dospělý člověk má v průměru sto padesát tisíc vlasů a denně mu jich až sto vypadne. Stačí se pořádně podívat a zjistíme, že se nám průběžně na hlavě objevují vlasy nové, zpočátku krátké, jemné. Jenže si jich většinou nevšímáme, pozorujeme jen ty, o které přicházíme. Někdo to řeší krátkým sestřihem, pánové v poslední době přímo razantním oholením hlav. Někdo se tím naopak trápí, zkouší stále další a další přípravky slibující, že vlasy zázrakem padat přestanou, zhoustnou, budou jako za mlada. Jenže pokud je jen nakupuje a neporadí se o jejich vhodnosti, zázrak se zpravidla nekoná.

Vlasy padají v určitých cyklech. Někdy více, někdy méně. U někoho to souvisí se změnou ročního období, u někoho se změnou ve stravovacích návycích, u jiného může jít o průvodní jev nějakých zdravotních obtíží. Fáze růstu a fáze klidu se střídají, takže vlasy vypadávají a rostou průběžně a pokud nedochází k nějakým extrémům, ani si toho nevšímáme.

„Každý vlas je vlastně v jiné fázi, tudíž každý vypadne v jinou dobu a v jiný čas. To znamená, že cykly jednotlivých folikulů jsou na sobě nezávislé, nedochází tedy k masivnímu vypadávání vlasů. V některých situacích však může dojít ke zvýšenému vypadávání a řídnutí vlasů, tento proces vzniká v důsledku narušení vlasového cyklu či zánětu poškozující vlasové folikuly,“ říká kadeřnice Petra Vavrušková, zakladatelka a šéfka Asociace zaměstnavatelů kadeřníků. „Další důvod výpadku může být dědičný,  případně získaných anomálií vlasového stvolu. Pokud ale vypadaných vlasů stále přibývá, je lepší vyhledat odbornou pomoct. Příčinnou totiž mohou být hormonální změny, menopauza, onemocnění štítné žlázy či jiné endokrinní poruchy, užívání některých léků, drastické diety, horečky, porod, chirurgické operace,“ vysvětluje Petra Vavrušková, která je jednou z nejžádanějších českých kadeřnic a pečuje o vlasy řadě známých žen, například Jiřině Bohdalové.

Říká, že prací kadeřníka by nemělo být jen vytváření střihů a barev, ale především snaha udržet vlasy klientek zdravé nebo jim zdraví vrátit.

I v této oblasti jsou nyní možnosti, o kterých se dříve lidem, jimž padaly vlasy, ani nezdálo.

Jsou salóny, které poskytují diagnostiku vlasů a vlasové pokožky. „Díky kameře, která zvětšuje až třistakrát, může kadeřník na základě odborné diagnózy posoudit a analyzovat problém,“ říká Petra Vavrušková. Doporučuje nechat si poradit, jaké prostředky používat a nenechat se zlákat levnými variantami, které nejsou účinné.

Pokud se ukáže, že jde o větší problém, doporučuje rozhodně navštívit lékaře.

Ten zpravidla nastává, když se ukáže, že jde o alopecii. Ta je jiná u mužů a u žen. U mužů obvykle řídnou vlasy na čele, na stranách, na temeni nebo úplně zmizí. U žen řídnou vlasy pomalu po celém povrchu pokožky. Formou alopecie je ta, které se říká ložisková, to znamená, že vypadávají trsy vlasů. V mimořádných případech může dojít i úplnému vypadání vlasů i dalšího ochlupení a to se stává i mladým lidem.

Každopádně je padání vlasů jev, který dovede hodně potrápit. Zejména ženy, které si celý život zakládaly na hustých pěkných vlasech, se ve vyšším věku obtížně vyrovnávají s tím, že jim řídnou, padají. Nicméně možností, jak se s tím vypořádat, je nyní mnohem víc, než bylo v době, kdy si ženy stahovaly prořídlé vlasy do malinkých cůpků a přes hlavu pak uvázaly šátek. Tak je zbytečné se trápit a ničit si nervy tím, že hříva už není taková jaká bývala. Nyní jsou totiž nejen možnosti léčby, odborné pomoci v kadeřnictví, ale především nepřeberné varianty účesů a střihů, které nějaký ten vypadaný koutek dovedou zamaskovat tak, že si ho nikdo nevšimne.

 

 

 

 

 

vlasy zdraví
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
Také používám vlasovou kosmetiku s kofeinem. Po náročné chemoterapii mi vlasy vypadaly úplně, ale i obočí a řasy. Ale naštěstí vlasy a řasy opět dorostly, jen obočí nikoliv . Nechala jsem si tedy udělat nové pomocí tetování.
Naděžda Špásová
Jsem ve věku, kdy pomalu padá všechno, takže i vlasy. Nikdy jsem neměla hřívu, zdědila jsem po své matce pět chlupu na hlavě. Navíc jsou jako hřebíky, časem jsem se s tím srovnala. Používám vlasovou kosmetiku s kofeinem. Když jsem onemocněla rakovinou, naštěstí mi nevypadaly. Snažím se, aby mi na hlavě něco zůstalo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...