Neveselé "veselé" Velikonoce
FOTO: Marie Magdalena Klosová

Neveselé "veselé" Velikonoce

1. 4. 2024

Psáno 1.dubna... a není to apríl!

Lovím první horské a zároveń velikonoční paprsky slunce zpod příkrovu saharského písku kdesi v nekonečnu. Fouká ne zrovna příjemný vítr ze všech možných světových stran. Nadzvedává ubrus a šmejdí, kde co shodí. Daří se mu to i se skleničkou vaječného likéru, pro velikonoční příležitost otevřeného. Ve vzduchu poletuje loňské listí schované doteď ve skrytých koutech a předvádí se křídlům prvních udivených motýlů. Je a není jaro. Tady na horách to zdaleka jarně nevypadá. Zelená je akorát tak tráva, a ta to umí i pod sněhem.

A mně není do zpěvu ani do smíchu. Vyvedla mě značně z míry čistka na mém pozemku, provedená "údržbáři" velkonapěťové sítě ČEZ. Její dráty, někdy dost fotogenické na pozadí modrého blankytu, vedou uprostřed mého pozemku nad potokem. Jednou za čas je třeba asi do tří metrů z každé strany drátů odstranit vše, co by je mohlo eventuelně poškodit.

Padesát let tu rostly smrky v této kritické vzdálenosti. Nikdo z údržbářské čety se jich nikdy nedotkl. Prostě na ně neměli. Vždy to odskákaly jen stromky listnáčů, na které si troufli, a které by "do nebes", ani do jejich chráněných drátů nedorostly. Před 15 lety jsme je tedy nechali pokácet sami v obavách nikoliv o dráty, ale o vlastní střechu.

Za dalších 15 let holý kopec zarostl drobnou neškodnou zelení, která lahodila našemu oku - pár jeřábů, lísek, a jiných náletových keřovitých stromků. Taky se podařilo několika semenáčkům nových smrčků vyrůst do dvoumetrové výšky.

Tak a je hotovo. Žádný člen této pospolitosti nezůstal ušetřen bdělému pohledu námezdních strážců bezpečnosti drátů. Na kmeny padesátiletých velikánů si netroufnou, tak vezmou za vděk touto drobotinou.

A má to, bohužel, pokračování na druhém břehu potoka. Je tam (tedy bylo) takové příjemné zákoutí pro stůl a lavičku, chráněné živým plotem modře kvetoucích šeříků. Pastva pro včely a motýli, pro nás ochrana před prudkým letním sluncem. Zároveň přirozená překážka pro srnky bažící po dobrotách na mých skrovných záhoncích. Po "zásahu" drátové policie trčí smutně ze země jen zbytky kmínků. Rostly nám tady co chalupa chalupou stojí. Vévodí každé červnové fotografii.

Teď už se jich asi nedočkáme. Některé stromy, "pánové", nerostou až do nebe, ani do "vašich" drátů.

 

 

 

příroda zahrada
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Magdalena Klosová
Děkuji vám, moje zpřízněné dušičky. Nejsmutnější na tom je, že člověk jako my se už těžko dožije dospělosti těch "nově vysazených" mm
Zdenka Jírová
Soucítím s vámi. Také nemám ráda zbytečné plenění zeleně. Bohužel, právě takový zážitek jsem měla před Velikonocemi u nás ve městě v jedné z ulic. Šla jsem po chodníku, který byl lemován vzrostlými stromy a okrasnými keři. Právě krásně kvetly zlaté deště, když mě zarazil nepříjemný zvuk. U chodníku stál jakýsi pojízdný štěpkovač a dělníci do něj ládovali ty kvetoucí keře. Pak jsem objevila několik pařezů po mnohaletých stromech. Nevydržela jsem a volala na městský úřad. Paní z odboru zeleně města vůbec nevěděla, že se něco takového děje a odbyla mě, ať si zavolám na krajský úřad. Udělala jsem to. Prý se tam bude kopat nová kanalizace , tak všechno zelené musí pryč. Prý tam pak vysadí nové. Kdy, neříkala. Jsem z toho smutná, jak málo si vážíme přírody i tam, kde je jí málo, to jsou města. Věřím, že vám je smutno. Mně také.
Jana Šenbergerová
Mařinko, je mi to líto, že vám připravili smutný vstup do jara. Já většinou obrečím každý strom v dosahu svého dohledu. Vůbec nechápu, proč musíme tak zběsile potlačovat zeleň právě v době, kdy přicházíme o spoustu lesů a letní vedra mohou bez překážek vysušovat krajinu.
Marie Magdalena Klosová
Děkuji všem za morální podporu. Ačkoliv jsem si to nemyslela, docela hrubě se mě tato ztráta dotkla. mm
Věra Lišková
Máte pravdu, logika zde není.
Jana Kollinová
Poeticky laděný úvod článku je nevesele ukončen pahýly útlých kmínků. Za rok, za dva možná nebude pohled na ně tak smutný.
Jana Jurečková
Loni nám přišel doporučený dopis, že musíme na pozemku za hřištěm zlikvidovat větve stromů, které jsou v blízkosti drátů vysokého napětí. Manžel, ale zjistil, že stromy nerostou na naší parcele, ale na vedlejší. Tak jim také odpověděl. Ve finále přijela četa s plošinou a větve odstranili sami. Odkazovali na nějaký zákon, takže s tím nic neuděláme. Ale máte pravdu, je to smutný pohled. Včera odpoledne jsem to nemohla už doma vydržet, sedla na elektrokolo a jela do přírody. Jenže větr byl příšerný. Dohnal mě všude, a tak jsem asi po hodině vše vzdala a jela domů....
Jan Zelenka
Neveselé, smutné. Ale příroda si opět pomůže.
Zuzana Pivcová
Je to smutné, jak odjakživa musela většinou ustoupit příroda. Nevnímám to jako pokrok.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...