Tip na výlet: Lovoš v Českém středohoří
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Tip na výlet: Lovoš v Českém středohoří

6. 4. 2024

Cestou po dálnici D8 od Prahy směrem k Ústí nad Labem se chvilku po tom, co minete po pravé straně památnou horu Říp, před Vámi otevře panorama Českého středohoří. Jeden kopeček vyskládaný na obzoru vedle druhého.

Jak se přibližujete k horám, můžete si je hezky vyjmenovávat podle momentální viditelnosti. Nepřehlédnutelná je téměř za jakéhokoliv počasí trojice vrcholů Milešovky, prostředního Lovoše a Kletečné. Za cíl mého posledního výletu jsem si vybrala Lovoš.

Ne, že bych na jeho vrcholu nikdy nestála. Byla jsem tam vícekrát a v každém ročním období. Řekla bych, že Lovoš se svou výškou 573 m patří k tzv. povinným výšlapům středohorského turisty. K vrcholu Lovoše se sbíhají turistické trasy ze všech stran a je jen na Vás, kterou si vyberete.

Pro motoristy je nejjednodušší nechat auto na plácku - parkovišti nad obcí Opárno. Žlutá a posléze modrá značka Vás spolehlivě dovede nahoru a zpět. Tato pohodlná cesta měří necelé 3 km a dá se po ní jet např. i s kočárkem. Pěší turista, odkázaný na veřejnou dopravu, má možností víc. Každý způsob má své výhody i nevýhody. K autu se musíte vrátit ... Já jsem se tentokrát nechala na zmíněné parkoviště dovézt autem, řidiče propustila a dál se vydala po svých po cestě, kterou jsem šla poprvé.

Dopolední počasí bylo jako vymalované. Cesta kouzelným jarním lesem, lemovaná fialkami, petrklíči, podléškami a hlavně sasankami, jichž je plný les, zvolna, ale vytrvale stoupá. V korunách vyzpěvují ptáčci své jarní písně touhy a ani se nenadějeme, les se otevře a před očima máme panorama, na které jsme se tak těšili. Vítr fičí a kapuce větrovky přijde vhod. Ještě kousek, cesta se obtáčí kolem skalnatého vrcholu, pár schodů a jsme na terase u turistické chaty. Ta je v tomto ročním období otevřená od pátečního odpoledne do nedělního podvečera. Cesta je pohodová a byla jsem nahoře, ani jsem se nezadýchala. Na Lovoš jsem si vyšlápla těsně po velikonocích a ani cestou ani nahoře jsem se prakticky s nikým nepotkala. Všichni už tu byli o svátcích … Nahoře na vyhlídkové terase jsou lavičky, bohužel však zrovna výhled na Milešovku a kopečky kolem ní je narušený vzrostlými stromy.  

Z vrcholu Lovoše jsem se vydala na jeho menší vrchol zvaný Kybička s Panenskými kameny. Tam jsem poseděla, vytáhla svačinu a hleděla na Lovosice, Žernosecké jezero, Radobýl nad ním a směrem k domovu na Říp, rýsující se na obzoru.

K sestupu jsem zvolila cestu do Opárenského údolí. Ta je strmější a náročnější, zato mnohem romantičtější. Jsou na ní i schody z 19. století, zvané Císařské. Jestli po nich někdy nějaký císař šel, to netuším, možná tak nějaký pan Císař.

Opárenským údolím se vine živý Opárenský potok, kolem něhož kvete spousta devětsilů lékařských. Za šumění vody jsem došla do Malých Žernosek a kolem Dědského hřiště a místních sportovišť k vlakové zastávce. Věřte-nevěřte, aniž bych si čas odjezdu pevně naplánovala, ani jsem se nestihla posadit na lavičku a vlak stál přede mnou.

Sláva, nazdar výletu, nezmokla jsem a jela domů. V nohách krásných 9 km jarní přírodou.  

Fotografie jsou takovou směskou, některé z foťáku, některé z mobilu, však to lehce poznáte sami. 

Pokud by měl někdo chuť, ráda se s ním na Lovoš vydám znovu. 

 

 

 

 

 

cestování příroda
Hodnocení:
(5 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Krásný kraj. Jednou jsem tam byla s rodinou tou cestou . Ale opakovat by bylo milé, jen s ubytováním...Jednou jsme se tam s Íčkem chystali...
Ludmila Černá
Krásně jste to popsala a nafotila. Když jsem se sem, na Lovosicko, přistěhovala, Býval Lovoš častým cílem mých výšlapů. Od Vchynic, kolem "Vily", to bylo kousek. Dnes už by to nešlo, je to zarostlé. Tenkrát ještě byla na vrcholku stará bouda a "země nikoho". Jo, byl to krásný čas.
Jana Šenbergerová
Ájo, zavedla jsi mě nejen do svého kraje, ale také do vzpomínek na něj. Je tam všude moc krásně a já si nerada musím přiznat, že už bych ani ty malé kopečky nezvládla. Ještě že tě tu máme a mnohé odchodíš i za nás. A ještě doložíš krásnými slovy a fotkami. Díky!
Dana Divišová
Děkuji za hezký článek. Lovoš mám v pořadníku. Minulý týden jsme byli na Pravčické bráně a v sobotu jsme šli z Hřenska na Janovkou rozhlednu .Jen tak relax. Na Radobýlu a Řípu už jsme byli, tak Lovoš je v plánu.
Helena Přibilová
Paní Alenko, děkuji za další skvělou fotoreportáž z Českého středohoří.
Anna Potůčková
Ali moc hezká fotoreportáž, kraj v němž žiješ a v něm hodně výletuješ neznám. Pouze z fotografií.
Marie Seitlová
Ali, krásný článek a fotky z tvého kraje, který já vůbec neznám. Děkuji ti za procházku na Lovoš.
Daniela Řeřichová
Alenko, tleskám. Pastva pro oči i pro duši. Jako vždy článek, který má hezkou myšlenku zabalenou do slušivého kabátku. :-)
Libuše Heulerová
Alčo, díky za článek a krásné fotky...když jsem byla s turisty v Opárnu, tak po túře se mnou nikdo nechtěl si jít vyběhnout na Lovoš....teď vím, že jsem měla jít sama. Snad příště.
Alena Vávrová
Ali, tak už jsem tam s Tebou byla podruhé, to se mám! Moc děkuji za sdílení - článku i krásných fotek ♥ .

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...