Sloní puberťáci Max a Rudi se loučí s pražskou zoo, míří do nových domovů
Max a Rudi s otcem Ankhorem. FOTO: Petr Hamerník

Sloní puberťáci Max a Rudi se loučí s pražskou zoo, míří do nových domovů

5. 4. 2024

První ryze pražská slůňata Max a Rudi dospívají a zamíří proto do nových domovů. V dubnu 2016 narozený Maxmilián odjede v červnu do zoo v belgických Antverpách, zatímco o půl roku mladšího Rudolfa čeká ještě v dubnu cesta do Pombia Safari Parku v severní Itálii.

Oba mladí sloni indičtí se zapsali do historie jako první narození a současně i počatí sloni v Zoo Praha. Rozloučit se s bezmála osmiletými bratry budou moci návštěvníci v sobotu. Ve 14 hodin jim bude předán „dárek na rozloučenou“ v travnatém výběhu Údolí slonů u restaurace Gulab.

„Narození prvního a druhého ‚stoprocentně pražského slůněte‘ – Maxe a Rudiho – pro nás znamenalo ohromné zadostiučinění a o to těžší pro nás je nadcházející loučení,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Jejich příchod na svět byl nejen výsledkem chovatelského úsilí, ale i dlouholeté práce spojené se získáním jejich matek – Janity a Tamary – ze Srí Lanky.“

Maxmilián se narodil 5. dubna 2016 Janitě, přičemž otcem byl Mekong. Max je od malička hravý a sebevědomý. Jméno dostal po císaři Maxmiliánovi II. Habsburském, který měl na svém dvoře patrně prvního slona, který kdy vstoupil na české území. Rudolf se narodil 7. října 2016 Tamaře, zatímco otcem byl Ankhor. Rudi je oproti Maxovi konzervativnější a klidnější. Jeho jméno je připomínkou Rudolfa II. Habsburského, jehož pražské zvěřince byly předchůdci evropských zoo.

 

Foto 1_BK2A1074_export.jpg

Max (vlevo) a Rudi (vpravo) už se začínají projevovat jako dospělí samci, a tak je vhodné, aby Zoo Praha opustili a posílili chov jinde v Evropě. Foto Miroslav Bobek, Zoo Praha.

 

Dnes jsou oba sloní samci na prahu dospělosti a také se podle toho začínají povahově projevovat. Úkolem koordinátora Evropského chovného programu (EEP) tak bylo vybrat pro oba mladíky vhodné umístění.

„Pro mne je odchov jakéhokoli zvířete skutečně završen až ve chvíli, kdy se u nás zapojí do chovu, nebo odejde do nového domova právě v rámci chovného programu,“ tvrdí kurátor savců Pavel Brandl. „Nutno dodat, že Max a Rudi u nás zůstali výjimečně dlouho, a to zejména díky skvělému soužití s dospělým samcem Ankhorem. Mezi sloními adolescenty fungoval bezvadně jako zklidňující element.“

Slavnostní rozlučka s Maxem a Rudim proběhne již tuto sobotu 6. dubna v Údolí slonů v horní části pražské zoo. Komentovaná setkání u samčího výběhu slonů indických proběhnou v 11, 12 a 13 hodin. Následně ve 14 hodin v travnatém výběhu u restaurace Gulab předají chovatelé sloním bratrům „dárek na rozloučenou“ v podobě speciálního enrichmentu. Pro malé i velké návštěvníky bude navíc na místě připraveno tematické herní a informační stanoviště od 10 do 16 hodin.

 

 

 

příroda ZOO
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Pamatuji si, že jsem navštívila zoo den poté, co přišel na svět Rudi. Zahlédla jsem ho z ochozu v pavilonu. Byl malinký a starší Max do něj strkal, aby si stoupnul.
Martina Růžičková
Ať se sloním klukům daří. :-)
Alena Tollarová
To to letí ... sledovala jsem je od malička. A pozorovala a snažila jsem se je vyfotit i při mé poslední návštěvě pražské zoo. Ale z pozice na cestě podle jejich výběhu to tak pěkně nejde. Přeji vám šťastnou cestu a šťastný sloní život, sloníci :)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...