FOTOREPORTÁŽ: Má cesta jarem
Červenka obecná. FOTO: Elena Valeriánová

FOTOREPORTÁŽ: Má cesta jarem

11. 4. 2024

Má cesta jarem byla taková poklidná, žádné velké cesty, žádné velké události. A přesto si myslím, že nebyla nudná, a to hlavně díky tomu, co mi nabídla příroda.

Konec šedivé zimy ohlásily již začátkem února žluté hlavičky talovínu třpytící se kapičkami posledních zbytků letošního sněhu.

A pak se tichounce přikrade čas prvních sněženek, nesměle tu a tam vystrčí hlavičky a nebo růžky svých lístků, poté nastupují sasanky, zazáří krokusy a hlavně se příroda promění v jednu obrovskou svatyni, anebo chcete-li, ve velkou koncertní síň, ta se rozezní hlasy těch nejlepších zpěváků. Milovníci ptactva netrpělivě čekají na návrat všech migrujících druhů. Mně osobně udělá radost každý ptáček, který se zastaví, načechrá a zapózuje před mým objektivem.

Toulám se „svým“ rajónem s hlavou v oblacích, ale jak dny plynou, je třeba hlavu i sklonit a dívat se, kam šlapu. I zem totiž ožívá a vydává své poklady.

Těším se na svůj první cyklovýlet. Trasa je jasná. Pojedu po mikulovické cyklostezce kolem Helenčina rybníku do polských Glucholaz. Nebyla jsem v centru městečka několik let, vždy jen na kraj do nákupní zóny a věřte, byla jsem překvapená. Byl krásný všední den a městečko o půl třetí odpoledne tepalo životem. Na rynku seděli na lavičkách staří, mladí a kolem skotačily děti. Všude hovor a takový nějaký pocit pohody a klidu. A kupodivu pořádek, žádné plechovky od nápojů, papíry… Pohlazení po duši.

Glucholazy je město v těsné blízkosti našich hranic. Řeka Bělá, pramenící na našem území, je hraniční řekou a kolem jejího toku se město rozkládá. Jeho historie je spjatá s těžbou zlata a jiných kovů a hornin, ale také lázeňstvím a vodoléčbou. Bohužel však také neblaze proslulými čarodějnickými procesy. Připomínkou této temné doby je Šibeniční vrch na západní straně města, kde tehdy zemřelo dvacet žen a dva muži nařčeni z čarodějnictví. V době poválečné se vedly spory, komu vlastně město a jeho území má patřit. Městem totiž vede železniční trať, která spojuje Jesenicko s Krnovskem a Ostravskem, jenž měla po válce strategický význam.

Glucholazy jsou historické město a vnímavý návštěvník zde najde třeba gotickou věž Horní brány, která dnes slouží jako rozhledna, farní kostel sv. Vavřince a mnohé další památky. Dnes žije ve městě necelých patnáct tisíc obyvatel.

Letošnímu jaru při nástupu vyhrával Radeckého pochod, takový mělo říz. Nastoupilo kvapně a huplo rovnou do léta. Ale zůstane tam? Já osobně mám raději valčík Na krásném modrém Dunaji a čas jara, který plyně pozvolně a romanticky.

Každé jaro je nový začátek.

Pojďte se, prosím, podívat na to mé jaro.

 

 

 

 

fotografování příroda
Hodnocení:
(4.9 b. / 35 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Velková
Elo, to nemá chybu.
Zdeněk Hart
Vážená paní Valeriánová, Vaše fotografie, to je něco nádherného, takto vyfotit přírodu umíte jen Vy a pár profíků. Díky, opravdu krásné.
Michaela Přibová
Moc hezké momentky jara. Ptáčci, zvířátka, příroda - radost pohledět. Přímo nabíjí. Děkuji za krásu.
Soňa Prachfeldová
Krásné povídání, krásné fotky s dobrým foťákem, s Paní fotografkou! Kdo umí, umí, kdo neumí.... Elenko překrásné. ☀️
Marie Měchurová
Jako vždy nádhera....
Libuše Heulerová
Eleno, díky za reportáž a nádherné fotky!
Hana Rypáčková
No, jsi mistr záznamu. Nádhera a um.
Jan Zelenka
Úžasná cesta s úžasnými fotkami. A perfektní zpracování.
Eva Mužíková
Eleno, vše co mne napadá po dokončení čteni a prohlídce fotek již bylo napsáno níže. Ale přeci jen jedno, malá Peggy mne opět pohladila po duši. Ta tam právem patří. Diky za celou tu krásu.
Martina Růžičková
Krásná toulka nádhernou jarní přírodou i malebným městečkem za hranicí. K prohlížení fotek se budu vracet.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...