Právo na eutanázii by měl mít každý trpící
Ilustrační foto: Pexels

Právo na eutanázii by měl mít každý trpící

15. 4. 2024

Centrum pro výzkum veřejného mínění provádí pravidelná šetření na názory Čechů k prostituci, potratům a také eutanázii. Od roku 2007 se zvýšila podpora uzákonění eutanázie z 66 na 73 procent v roce 2023.

„Díky pokračující diskuzi a podpoře prezidenta očekáváme, že se podpora brzy přiblíží k 80 procentům,“ komentuje situaci Milan Hamerský ze Spolku pro uzákonění eutanázie. Ta je uzákoněna v Nizozemí (od roku 2002), Belgii, Lucembursku (2009), Španělsku, Portugalsku (2023). Asistovanou sebevraždu dále povoluje Švýcarsko (i pro cizince), Rakousko, Švédsko, Německo (připravují povolení eutanázie). Ve Francie se již zákon projednává.

„Zájem narůstá. Nizozemí a Belgie se blíží 5 procentům ze všech úmrtí. To je 7 tisíc lidí, kteří podstoupili eutanázii,“ dodává Hamerský. Podle něho žádost o eutanázii podává vždy svéprávná osoba písemně. Posuzuje jí ošetřující lékař a druhý nezávislý lékař. Žádost je možné nejen kdykoli odvolat, ale i provedení eutanázie odložit.

Čeští zájemci o eutanázii se prozatím obracejí na Švýcarsko. Tam je nutné stát se členem jejich sdružení za cca 7 tisíc korun. Pokud jejich lékař uzná důvody z lékařské zprávy, je asistovaná sebevražda provedena po uhrazení cca 300 tisíc korun. Celý proces trvá minimálně čtyři měsíce.
„V České republice by eutanázie měla být hrazena z veřejného pojištění,“ myslí si Hamerský.

Na názor na řešení eutanázie jsme se zeptali profesora Julia Špičáka, z kliniky hepatogastroenterologie v IKEM: „Zavedení eutanázie v Česku podporuji. Je to humánní řešení ve výjimečných případech, kdy lidé na konci života nevýslovně trpí a prognóza je nezpochybnitelně infaustní. Domnívám se však, že tento proces musí být dobře legislativně ošetřen, aby v žádném případě nemohl být postup zneužit."

V současné době existují v ČR dva návrhy. První z nich z roku 2016 zpracoval Spolek pro eutanázii a je inspirován Belgií. Druhý návrh z roku 2020 podle Lucemburska navíc upravuje paliativní péči. S druhým návrhem pracuje senátorka MUDr. Věra Procházková, snaží se pro něj získat podporu dalších senátorů.

Spolek pro uzákonění eutanázie bude kandidovat v evropských volbách ve dnech 7. a 8. června 2024. Podporu spolku mohou lidé vyjádřit tím, že ho v těchto volbách budou volit. "Tvrdíme, že eutanázie je lidské právo, které by mělo být dostupné každému trpícímu v České republice i Evropské unii,“ říká Milan Hamerský.

 

Snímek obrazovky 2024-04-15 v 7.52.53.png
Fotografii poskytl Spolek pro uzákonění eutanázie

 

Příběh paní Aleny

Jmenuji se Alena , mám 69 let. Před mnoha lety mi byl prokázán adenoidněcystický karcinom v levé tváři. Byly operace v letech 1993 a 2004. Vše bylo v pořádku, až v prosinci 2013 po operaci plíce začaly problémy. Proč? Bolesti při kousání, při dotyku – bolest levé tváře a mravenčení s bodáním. Já za to viním nemocnici. Lékař ORL mi řekl, že je to jen shoda náhod. Už devět let trpím velkými bolestmi, nemůžu kousat, ze zvětšující se díry ve tváři mi teče zapáchající tekutina. Rozpadá se mi dolní sanice vlevo. Proč?
Moje původní rakovina roste pomalu. Vím, že je pozdě něco dělat. Nechci čekat až do konce. Co se bude dít? Možná se utrhne zbytek sanice nebo začne z díry ve tváři téct krev. To je týrání mne i celé rodiny. Zatím jsem občas schopná chodit a postarat se o sebe. Tekutiny a nutridrinky, možná moje vůle. Cítím, že tělo bojuje, ale síly ubývají.
Chci eutanázii, která u nás zatím není povolena. Pláču, když mi vnučka (5 let) řekla „babi, ty smrdíš“ a šla za dědou. Máme čtyři vnučky a jde za mnou jen nejstarší, bude jí 10 let. Všechny to stresuje, jak vypadám. Peníze nemáme, abych jela tam, kde je něco jako eutanázie povolena. Přála bych si rozloučit se s rodinou a ukončit život. V hospici budu pomalu umírat hlady. To není důstojné. Pes nemusí trpět, ale já, člověk, ano. 

 

 

 

 

právo smrt zdraví
Hodnocení:
(4.6 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Macková
PRO PANA PETRA DVOŘÁKA. Pro Vaši informaci, chodím jako dobrovolník do zařízení pro seniory, LDN, vím, o čem je paliativní péče, taková oddělení jsem také navštívila, tatínka jsem měla v hospici.
Hana Řezáčová
Eutanazie je uzákoněná jen v několika málo státech světa - Nizozemsko, Belgie, Lucembursko, Kolumbie, Kanada, Nový Zéland a některý ze států Austrálie ... Kdyby to byl jednoduchý problém, tak by ten seznam států vypadal jinak ... Mimo jiné - v lékařské přísaze je krom dalšího i "...nepodám nikomu smrtící prostředek ..."
Olga Škopánová
S euthanasií může nesouhlasit jen ten kdo v životě nikdy nepocítil opravdu kruté bolesti.
Helena Štěpánková
Možnost dobrovolného odchodu by v situacích, kdy léčba nezabírá a člověk trpí, měla být. Vždyť mnoho lidí si vezme život i bez povolené eutanázie, spolykají prášky, skočí z okna... Kdyby eutanázie byla povolena, mohou to tito lidé ještě řešit - s lékaři, rodinou a možná by ani tolik sebevražd nebylo.
Jitka Caklová
Po prodělané klinické smrti souzním s Janou 13:42. Kdo si dnes umí představit, kolik lidí za poslední čtyři roky "odešlo" díky "nedobrovolné eutanázii" prováděné "vyvolenými" :-(
Alena Gebauerová
Právo na euthanasii už mělo být už uzákoneno dávno. Rozhodně bych nechtěla přežívat jako trvalý ležák nebo v obrovských bolestech bez naděje ba vyléčení,
Milan Hamerský
Děkuji za názory a zkušenosti. Petici i mnohou dalších informací najdete na www.proEutanazii.cz .
Věra Ježková
Je to velmi citlivé téma. Zneužít se dá všechno. Paní Řezáčová napsala, že způsobilý pacient má v ČR právo odmítnout pokračování v léčbě. To je pravda. Zažila jsem to bohužel letos u svého přítele. V jeho posledních dnech mu poskytli pomoc v domácím prostředí lékaři a sestry z hospice Cesta domů. S eutanázií bych souhlasila.
Lenka Kočandrlová
Už aby byla možnost poklidně odejít ze života,když nemocný je v koncích a zázraky se nedějí.Když bolest přehluší všechno, být pod vlivem nějakých oblbováků - to není přeci život,jen živoření. Kdyby měl člověk tu možnost, jít konkrétně někam zemřít,nebo by přišla nějaká komise k němu domů a tam by se rozloučil s rodinou a usnul navždy - to by bylo důstojné.Ne si promýšlet,jak ukončit svůj život sám , oběsit se,otrávit se, zastřelit se,skočit pod vlak,umrznout v zimě ? Každý nechce umřít v nemocnici, olepen hadičkami,pytlíky a připadat si jak ubohý červ. Paní v článku rozumím, je se silami v koncích a chtěla by odejít, jako necháme odejít naše čtyřnohé mazlíčky, důstojně, rychle a kontrolovaně.
Hana Řezáčová
Způsobilý pacient má v ČR právo odmítnout pokračování v léčbě ...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...