Máme vybráno: Tři, dva, jedna, hlasujte
Kostel Nanebevzeti Panny Marie v Neratove. FOTO: poskytnuto organizací Máme vybráno

Máme vybráno: Tři, dva, jedna, hlasujte

16. 4. 2024

332 veřejných sbírek bojuje o vaši přízeň v novém ročníku soutěže MÁME VYBRÁNO. Ta ukazuje na místa, kde se něco děje: kde shánějí peníze na obnovu kulturního dědictví. Hlasujte – a podpořte památku svého srdce. Finalisté si rozdělí finanční hotovost.

Číslo 1 má dokončení komplexu Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze.

S rovnou stovkou nastupuje záchrana a oprava objektu bývalého Hrnčířova mlýna ve východních Čechách. Konečně 332. sbírkou je oprava fasády kostela sv. Anny a revitalizace zeleně ve Zlechově na Uherskohradišťsku. Už z toho je patrné, že letošnímu ročníku ZDE kralují opět církevní památky.

„Napočítali jsme tentokrát 121 sbírek na obnovu kostelů, tvoří tedy více než třetinu všech projektů. Na 44 místech se snaží o rekonstrukci nebo vybudování nových varhan. 23 sbírek cílí na kaple a 16 na zvony,“ nastiňuje koordinátorka soutěže MÁME VYBRÁNO Zuzana Richterová z Institutu pro památky a kulturu, který soutěž pořádá. Vedle toho 22 sbírek vypsali organizátoři na historické domy, stejný počet má v hledáčku hrady a zámky, 10 akcí podporuje muzea.

Institut pro památky a kulturu pracuje s unikátními daty, které speciálně pro soutěž vypracovaly kraje. Projekt vytváří mapu míst, kde se něco děje – ukazuje, že aktivní lidé jsou na každém kroku. Stále ještě zahlazují jizvy za divokým 20. stoletím, investují čas a peníze do obcí, kde žijí nebo kde to mají rádi. Ale nejde jen o budovy, sedm projektů v soutěži shání zdroje na dopravní prostředky (auta, lokomotivy, tramvaj, letadlo), objevuje se tu také hudební archiv nebo betlém.

„Soutěž MÁME VYBRÁNO pořádáme proto, abychom upozornili na jednotlivé akce, které někdy nemají žádnou mediální podporu. Za každou sbírkou je příběh, osud místa, ale i rodin, které se o zdejší památku starají,“ říká ředitel Institutu pro památky a kulturu Aleš Kozák.

První kolo odstartovalo v pondělí 15. dubna, veřejnost může hlasovat na stránce https://www.mamevybrano.cz/soutez-1-kolo do konce května. Do druhého kola pak postoupí 14 finalistů, z každé kraje jeden. Mezi finalisty Institut pro památky a kulturu rozdělí částku přesahující 100 tisíc korun, podle počtu jednotlivých hlasů. „Chceme tak pomáhat i prakticky, na prvním místě bývají projekty s velkou podporou a dosáhnou už na několik desítek tisíc korun,“ shrnuje zkušenost z minulých let Aleš Kozák.

 

 

 

architektura historie kultura
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.9 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Pudichová
Odhlasováno "159"
Eva Mužíková
Hlas dán : "Pro Ralsko".
Naděžda Špásová
PS. Omlouvám se za ty tři hvězdičky, správně je ******
Naděžda Špásová
Hlasovala jsem pro kostel ve své rodné obci, tedy města Vroutek.
Jitka Hašková
Já bych nejraději vybrala všechno. ještě si to znovu prohlédnu a rozhodnu se.
Anna Potůčková
Mám odhlasováno a vybráno místo kde jsem se narodila.
Alena Tollarová
Vybrala jsem si kostel v Zahořanech a odhlasovala.
Alena Letochová
Mám vybráno a odhlasováno. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...