Zcela zapomenutá manželka

Zcela zapomenutá manželka

19. 2. 2013

Na počátku všeho byly sešity edice Polnice od nakladatelství Toužimnský a Moravec. Posléze začaly formovat duši malého Fanouše Piskáčka ročníky časopisu Vpřed a Junák. Kluk ležel v knihách. Před jeho očima probíhaly vzdušné souboje našich letců za války v Anglii s nebezpečnou Luftwaffe. Také sedával ve střelecké věži bombardéru Wellington při náletech nad Německo.Tato záliba se táhla s Fanoušem celým životem a v podstatě neskončila i v pokročilém věku.

Logicky začal nadšenec lepit válečná letadýlka. Za totality byly krabice s plastikovými stavebnicemi nedostatkovým zbožím a k dostání pouze v Tuzexu. V roce 1969 se modelář vypravil pro své potěšení dokonce autobusem do Vídně! Použil fingované pozvání. Ráno odjel a v noci se vrátil. Ženě nakecal, že jede na abiturientský sraz. Maminka však jeho lež prohlédla a až do své smrti jej považovala za špiona!

Přece jen se i v tehdejší době našla ještě jedna cesta ku zisku stavebnice. Ředitelem brněnského Tuzexu byl strýc Jaroslav. Jakmile se objevila nějaká poškozená, nebo neúplná stavebnice, putovala zdarma k modeláři. Chybějící část se pak složitě nahrazovala. Jednou objevil Fanouš ve stavebnici firmy Airfix chybějící vrtuli a lístek. Stálo v něm napsáno, že stačí chybějící součástku pojmenovat a poslat, firma prý chybějící kousek dodá! Modelář uchopil slovník. Našel si, že vrtule se řekne anglicky proppeler a slovíčko chybí se v tomto jazyce oznamuje slůvkem missing. Napsal tedy do reklamačního lístku The proppeler is missing a lístek odeslal. Zásilka po nějaké době přišla. Nebyla v tom balíčku vrtule, ale pilot! Nakonec se vše vysvětlilo. Jakmile se z operačního letu pilot nevrátil, bylo stroze úředně oznámeno- Missing, probably killed! Chybí, pravděpodobně zabit!

S modelařinou ovšem zachvátila Fanouše i patřičná literatura. Začal sbírat memoáry válečných pilotů, odebírat časopis Letectví a kosmonautika. Na burzách se pídil po jakékoliv publikaci, dokonce získal jakousi jubilejní knihu Luftwaffe. Váleční piloti se pro něj stali modlami. Bohužel žádného nepotkal. Manželka rozumně partnerova koníčka tolerovala. Alespoň nechodil do hospody. Sem tam ji ovšem vytočila manželova modelářská činnost ve dvě v noci, když ona byla připravena v noční košili na zcela jinou zábavu.

Přišel Vítězný listopad. Váleční piloti byli rehabilitováni. Obdrželi vysoké vojenské hodnosti a modré generálské uniformy. Také byli ozdobeni četnými řády a stali se stafáží při odhalovaní pamětních desek v různých zákoutích naší vlasti. Najednou se mnoho obyvatel obcí dovědělo, že se v jejich vísce narodil bojovník od Tobruku a pilot liberátoru. Byla to pro obyvatele dlouho utajovaná novinka.

Modelář a nadšenec Fanouš Piskáček přemluvil manželku k návštěvě Prahy. Jakoby náhodou směřoval na Pražský hrad, protože se dověděl o akci prezidenta Václava Havla.Ten totiž pozval bývalé letce na jakési setkání. A protože nový prezident  byl velkorysý, pozval bývalé letce z celého světa.

Manželé Piskáčkovi dorazili na stanici metra Hradčanská a vydali se Tychonovou ulicí ku hradu. Najednou narazili na rozpačitého pána v modré letecké uniformě. Pán je zjevně zmaten. Bývalý příslušník RAF! Fanouš zcepeněl. Bylo to, jako kdyby se věřícímu zjevila Panenka Maria!

"Pane, prosím, jak se dostanu na Hradčana?“ ptá se pán rozpačitě. Frantík jej obrátí čelem vzad. Panorama Hradčan vyčuhuje nad střechami.

"Dovolte mladý muži, abych se představil. Jmenuji se Zdeněk Bachůrek. Létal jsem s kanónovými hurricany. Můj brácha létal také. Dostal to nad ostrovem Texel ve dvaačtyřicátým!“

Manželka pozorovala celý výjev z povzdálí. Najednou přestala pro Fanouše existovat. Pan Bachůrek se do průvodce zavěsil a oba se volným krokem blížili ku hradu. Nadšenec se zajímá o podrobnosti. Ptá se kolik bylo ve stínačce místa a jak to lítalo. Zajímá se o letecké souboje. V družném rozhovoru, zavěšeni do sebe, přicházejí ti dva na hlavní nádvoří.

Nádvoří je plné starých pánů v uniformách i v civilu. Někteří jsou doprovázeni exotickými manželkami, jsou mezi nimi i Japonky! Přiletěli komunisty zdevastovaní ptáci z celého světa. Frantík má najednou před sebou Olymp. A tam někde vzadu, zcela zapomenuta zuří opuštěná manželka. Její manžel se ocitnul v jiné galaxii.

Právě ji morálně zahnul se všemi těmi krásnými starci!

 

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Olga Štolbová
Pěkné,pro něco se takhle nadchnout je úžasné. Je pravda,že manželky jsou málokdy nadšené pro koníčky svých partnerů.Také to znám ze svého dětství,můj tatínek byl filatelista.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%