Oldřich Čepelka
30.8.2024 09:54
Líbí se mi, že autorka se stará o to, jaké bude mít šaty při vlastní pohřbu. Chápu ji - bude přece při tom taky. A hezké počtení to bylo.
Ludmila Černá
26.8.2024 18:49
Jo, člověk míní, život mění. Půl roku před termínem možného odchodu do důchodu náš obchod končil. Nejmladší dcera ještě v tu dobu studovala. Samozřejmě chodila na brigády, ale stipendium neměla. Takže jsem si i já rychle našla brigádu. Ale musím přiznat, že tak dobře, jako se mám v důchodu, jsem se asi nikdy neměla. Ovšem každý si pod pojmem dobře vybaví něco jiného. Pro mě je důležité, že už nic nemusím a dělám většinou jen to co chci. A to je super.
Romana Koníčková
23.8.2024 09:32
Pana Čtvrtečku ještě doplním : " Sice bude pak brát pak po roce o nějakou stokorunu víc, ale to by bral, kdyby už v důchodu byl, po roční valorizaci, taky." ...ale taky se toho nemusí dožít :-(
Jaroslav Čtvrtečka
22.8.2024 21:13
Protože už jsem v důchodu, mohu to posuzovat z druhé, důchodcovské strany. Každý kdo v práci přesluhuje, si vůbec neváží svých peněz a hlavně neumí počítat. Můžete totiž už být v důchodu, brát důchod a mít své jisté a zároveň si k tomu přivydělávat v té práci (pokud kdo může a je zdráv) a mít k důchodu něco navíc. Praující má jen plat, vy můžete mít důchod + plat. Dejme tomu, že máte nárok na důchod ve výši 20tis.kč. Předpokládanou výši vašeho budoucího důchodu vidíte na stránkách ČSSZ, po přihlášení. To je krásných 240tis. kč ročně. Kdo v práci, místo aby si zažádal zavčasu o důchod, třeba jen o rok přesluhuje, o těch 240tis. kč čistého příjmu na ruku přijde, hodí ty peníze do chřtánu státu. Sice bude pak brát pak po roce o nějakou stokorunu víc, ale to by bral, kdyby už v důchodu byl, po roční valorizaci, taky.
Jana Mesarčová
22.8.2024 14:50
RK, Vy mi ale přejete? ?? Samozřejmě, ze i toto může se přihodit...
Romana Koníčková
22.8.2024 12:36
Úkoly splněny tak šup rovnou do penálu :-/
Dušan Brabec
22.8.2024 10:47
Do důchodu mne v přesném termínu de facto nasměroval osud. Totiž čtrnáct dní před termínem řádného důchodu jsem byl dozorčí radou odvolán ze dne na den ze jmenované funkce, a to měhem mé třítýdenní dovolené na vlnách Atlantského oceánu z karibských ostrovů do Evropy. Tak jsem to prostě zabalil, osudu se nevzpěčoval a zanedlouho oslavím v důchodu již desátý rok. A vůbec si nestěžuji, protože aktivit mám habaděj a dělám činnosti, které mne těší. Pouze nemohu ovlivnit zdraví. ostatní vždy nějak dopadne... Takže doporučuji: jděte do důchodu hned a užívejte si plně zbytek života. A úkolovníkem se nezatěžujte, ono je stejně většinou všechno jinak!
Eva Kadlecová
22.8.2024 09:49
Už před termínem důchodu mě v práci doslova prosili, abych ještě zůstala. Takže jsem normálně požádala o důchod a pracuju dál. Mám tedy dva příjmy a jeden z nich celý každý měsíc ušetřím. Finanční polštář se tak utěšeně rozrůstá už dva roky a zatím neplánuju změnu.
Jarmila Komberec Jakubcová
22.8.2024 08:17
Před odchodem do starobního důchodu jsem si zařídila živnostenské oprávnění, zařídila kancelář s potřebným vybavením a již 18 let pracuji jako OSVČ. Platím zdravotní a sociální pojištění, platím daně ze zisku a mohu si plnit své sny. Tedy pokud zdraví dovolí.V současné době jsem si alespoň mohla zaplatit termín operace TEP, protože čekací doby 2-3 roky bych se nemusela dožít. Nemusím čekat zda dostanu lázně či ne, koupím si je kdy potřebuji a kam chci.Pracovat v důchodu jako OSVČ znamená být finančně nezávislá. Bohužel, ale zase času je méně a musím své aktivity pečlivě plánovat.
Soňa Prachfeldová
22.8.2024 08:00
Každý s nějakým pocitem odchází bdo důchodu, někdo dříve, někdo přesluhuje. Záleží na kondici, tělesné i duševní. Život se velmi změní. Jde o to, jaké má člověk zájmy, aby žil spokojeně. Rozesmála jste mě s pohřební kolonkou, čtyři roční období, co na sebe, na vaši poslední cestu. Až ke konci mi došlo, jako živá účastnice pohřbu. Je to velký životní předěl, skončit s prací, ale není všem dnům konec. Hodně štěstí.