Hana Rypáčková
5.12.2024 15:55
Asi opravdu ubyli, ale na krmítko létají letos poprvé vrabci. U lesa jich je dost, ob den krmím a mají vyzobáno. Je dost strak a sojek..
Alena Tollarová
5.12.2024 08:13
Ptáčci jsou, ale pravda je, že obecně jich ubývá. Často si při svých toulkách říkám, kam se poděli? Na sídlišti máme dost kosů i sýkorek, ale třeba babku jsem tu nikdy neviděla. Letos je hodně hrdliček zahradních a holubi, kteří před několika lety byli pochytáni, se už zase rozmnožili a nad paneláky krouží celé hejno. Taky kavek a havranů je tu dost. Na pískovnu přiletěli ze severu poláci chocholačky. Občas vidím žlunu nebo strakapouda, ale třeba červenku málokdy. Je příjemné v létě pod večerem sedět na zahrádce, když se ruch ztiší a poslouchat povídající si malé ptáčky.
Zdenka Jírová
4.12.2024 22:52
Hezké, mám podobné zkušenosti. Současně bydlím v paneláku, ale mám štěstí, mám před okny malý parčík, kde se ptáčci zdržují, vyvádějí mladé a krásně zpívají.
Miloslava Richterová
4.12.2024 20:51
Pane Zelenko, Vaše čtení pohladí. Škoda, že u Vás ptáčci zmizeli. Naše zahrádka je hostí celý rok a taky všechen různý hmyz, motýly, včelky, čmeláky i ty mouchy. Bude to tím, že jim má co nabídnout.
Eva Mužíková
4.12.2024 19:55
Já si bez pohledu na krmitko v obleženi ptáčků nedovedu každý den představit.
Marie Měchurová
4.12.2024 19:49
Taky máme rádi ptáčky. A vězte, že se u nás mají moc dobře.
Blanka Lazarová
4.12.2024 17:29
Jendo, u nás na sídlišti zatím ptáci jsou : třeba strakapoud , žluna, sýkorky, sojky, kosáci, vrány i havrani za panelákama na poli. Ale pravda, mouchy mi do bytu nelétají tak jako dřív. Určitě jich masivně ubývá, což je špatně. :-(
Jan Zelenka
4.12.2024 17:11
Tak to vám přítomnost ptáčků upřímně závidím. Tady mi skutečně chybí. Díky za vaše komentáře.
Lenka Kočandrlová
4.12.2024 16:59
Máme dvě krmítka,dáváme slunečnice ,různé zrní,koule,ořechy.Je tam neustále plno,je to lepší,než se dívat na televizi! Na jednom se krmí asi 20 obyč vrabců,sýkorky koňadry i modřinky.Na druhém taky sýkorky,ale spíš lužní, polní vrabci a krásná sojka,co si narve torby i zobák a dokáže sklovat půl koule na posezení....Později v zimě přilétají další druhy, strakapoud,čížci, brhlíci, hýli....Máme tu 6 koček,ale krmítka jsou vysoko,spíš když ptáček sletí na zem,tak občas nějaká mrcha chytí a sežere sýkorku. Kosáci a straky jsou jiní,ti si pochutnávají na kočičích granulích,co máme venku pod stolem, a dávají si velký pozor na kočky.
Jana Jurečková
4.12.2024 16:26
Za vše může změna klimatu. Jsou vedra, ale málo prší. Ptáci nemají co žrát. Zemědělci intenzivně používají pesticidy a herbicidy v boji proti plevelu. Pojem louka zmizel. Tvář vesnice se změnila V domech chybí králíci a kozy. Dříve se sekla každá mez a každý příkop za účelem získání zeleného krmiva. Dnes králíky a kozy nikdo nepěstuje /nebo jen málo/. Plochy nejsou koseny a místo louky jsou zarostlé buření a náletovými křovisky. Tato vegetace ve vrcholu svého zrůstu je neprůchodná a je vyšší než člověk. A žádní zpěvní ptáci v nich nejsou. Ptáci jsou ve městech v parcích, které jsou udržované. Tam mají dostatek potravy pro sebe.
/žížaly a různé vývojové stádia hmyzu/
Já mám na dvoře krmítko, chodí tam 2 sýkorky, někdy přiletí hrdličky a to je asi vše.
Zpěvných ptáků je míň, ale i bažantů a koroptví.
Načíst starší příspěvky