Jitka Caklová
8.1.2025 14:59
Z 21.9.2022: "Slovníková definice ateisty je poměrně snadná. Ateista je někdo, kdo postrádá víru v Boha, nebo bohy. Opakem ateisty je pak teista." Největším hříchem je, stavět pomyslnou hradbu mezi tyto dvě skupiny. Dám příklad: V nemocnici leží dva pacienti, teista a ateista. Mají stejnou diagnózou se stejným průběhem ne/moci, stejné laboratorní výsledky, stejnou léčbu........ Teista zemře a ateista se uzdraví. Je vinou lékařů, nebo Boha všemohoucího na nebesích, že teista zemřel? Je snad dílem lékařů, nebo víry ateisty ve vlastního Boha uvnitř sebe, že přežil? *** Miroslavo, babička měla pravdu, pokud měla na mysli toho "starouška se svatozáří nad hlavou, dlícího na nebesích", neboť všechny ty hrůzy po dlouhá tisíciletí vytvářeli lidé. Bohužel.
Miloslava Richterová
8.1.2025 13:35
Citace se nevydařila, proč bych měla věřit všemu, naopak, ale je to názor... Moje babička měla také svůj názor lety prověřený, říkala nám dětem - bůh není, kdyby byl, nebyly by války, to především, nebylo by lidské utrpení, bída a nemoci.
Jana Kollinová
8.1.2025 13:14
Zajímavým vysvětlením pro můj rozpor, ateistky z rozhodnutí rodičů, je blízká citace: " ..že problém ateisty není v tom, že by nevěřil ničemu, nýbrž v tom, že věří všemu." Nemyslím si, že bych věřila všemu a navíc jsem jen zanedbatelným vzorkem "ateistů", ale podle mě může být je problémem ateistů pochopit a uchopit svoji vlastní existenci v kontextu víry v něco konkrétního a ve víry všemu. Co je víra všemu? Odmítám jakékoliv definice pocitů, které mám.
Jitka Caklová
8.1.2025 12:15
01:40 Desatero přikázání není zákon přírody, nebo-li stvořitele.
Jitka Caklová
8.1.2025 11:26
Snadno se káže voda a pije víno, obzvláště mešní.
Jitka Caklová
8.1.2025 11:24
M.F. Co Vám je platné, že pana Váchu znáte, čtete a kupujete knihy dětem, když po přečtení Vašich článků člověk dojde k závěru, že ani ve Vaší rodině není vše, jak by podle Vás mělo být. Bylo by v zájmu Boha, aby "partnerka Vašeho dvacetiletého vnuka usměrňovala, případně ho umlátila tupým předmětem"? Proč by to měla dělat, v zájmu Boha?
Marie Faldynová
8.1.2025 08:25
M.O. z
Váchu znám, čtu a knihy kupuji dětem. Díky za opravdu přínosný článek. Nejvíc se mi líbil postřeh, že ateista není člověk, který nevěří, ale člověk, který věří všemu. V dnešní době jistotu v Bohu potřebujeme a věřím, že ji ještě spousta lidí najde.
Zdenka Jírová
8.1.2025 01:40
Můj Bůh je příroda. Jsme její součástí a měli bychom jí poslouchat a řídit se jejími přikázáními. Bůh ji vlastně zastupuje. Desatero přikázání považuji za velmi důležité a mělo by se učit povinně ve školách, aby se jimi lidé celý život řídili. Vyjadřují stručně všechno, coby se člověk měl v životě vědět. Bohužel, dnes se jím řídí jen nepatrná část naší společnosti. Neřídí se jimi ale ani společnosti, ve kterých se lidé viditelně hlásí k církvi, navštěvují pravidelně kostely, ale žádná přikázání neplní. Proto si nemyslím, že je důležité se okázale hlásit k nějaké církvi, ale řídit se jejím posláním.
Blanka Lazarová
7.1.2025 22:23
Milan Übersetzer 20.33 - asi vám nějak nerozumím. Nespletl jste si diskuzi pod článkem s nějakým chatem ?
Jarmila Komberec Jakubcová
7.1.2025 21:13
Velmi zajímavý rozhovor. I když mám jinou víru, jedno nás Židy i křesťany spojuje a to je žít v míru a lásce.
Načíst starší příspěvky