Hrajeme si s češtinou – vliv délky zaměněných samohlásek na význam slov
Ilustrace: Freepik

Hrajeme si s češtinou – vliv délky zaměněných samohlásek na význam slov

9. 5. 2025

Články na téma "Hrátky s češtinou", které jsem zde zatím vložil, mají základ v paronymech, což jsou to dvojice slov graficky nebo fónicky podobné, avšak významově naprosto odlišné. Hrátky byly ve všech případech pouze s jediným písmenem ve slovech.

Hrátky s češtinou
Autor: Dušan Brabec
Hodnocení:
(5.2 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marcela Pivcová
Pane Dušane, přidávám k příspěvkům od mé sestry několik dvojic slov, která snad mohou být výměnkami. Jestli se mi nepodařilo dodržet pravidla sestavování slov, předem se omlouvám. Tabák - kabát, mrva - mrav, hadry - hydra, děva - věda, kulka - kukla, vítr - vrtí, národ - nádor, soud - osud, luna - nula... Budu ráda, když Vám alespoň trochu pomůžu v řešení se zajímavými jazykovými "hrátkami".
Zuzana Pivcová
pardon, píšu
Zuzana Pivcová
Dobrý den, pane Dušane. Daly jsme si se sestrou hodně práci. Já pášu od toho, čeho jsme vymyslely nejméně. To jsou ty přehozené dlouhé a krátké samohlásky. Tedy: práva - pravá, Dráva - dravá, Líba - libá, Míla - milá, svály - svalí, mízy - mizí. To je zatím vše. Hlavní skupinu - výměnky - napíše sestra Marcela.
Iva Bendová
Jani, tím slovním puzzle WoW začínám každý den, teď už jen to hlavní, dokud mě nevcuclo "íčko," věnovala jsem se tomu víc ;-)
Ingrid Hřebíčková
Říše- šíře, tlapy - platy,
Ingrid Hřebíčková
Nijak - jinak, sudí - dusí, saze - zase, drby - Brdy, líce - cíle, lávka - válka, kopr -pokr, niva - vina.
Ingrid Hřebíčková
Maso - samo, rady - dary, jed- dej.
Ingrid Hřebíčková
Já to špatně napsala. Ty příklady nejsou výpustky, změnila jsem písmenko. Takže opravuji: lež - žel, pel - lep.
Ingrid Hřebíčková
Má se měnit u výměnek pouze dvě písmenka, jak píše Dušan, např. osev - oves, kdy se změní s ve v ; nebo ropucha - porucha, zde se změní písmenko r a p? Nebo je možné změnit i slabiky? Pročítám diskusi a k Ivě bych připsala: bos- nos- kos, obr - okr,k paní Lendlové tak - lak, host - most, k Aničce brak - mrak. Děvčata a Dušane, moc mě to baví.
Jana Šenbergerová
Chybička se vloudila. WoW = Words of Wonders.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.