Úvaha o lidské (ne)snášenlivosti
Hodní vlci Flíček a Žolík s režisérem Václavem Chaloupkem (VII. 2003). FOTO: Daniela Lender Chaloupková

Úvaha o lidské (ne)snášenlivosti

30. 5. 2025

„Není na světě člověk ten, aby se zalíbil lidem všem," říkávala moje babička, a já s ní mohu jen souhlasit. Zaprvé proto, že to byla velice moudrá dáma, a zadruhé kvůli své celoživotní zkušenosti. Latinské přísloví také praví: Člověk člověku vlkem.

glosa společnost životní styl
Hodnocení:
(5.1 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
fiurasek martin
Jsem soukromý investor, který své peníze půjčuje opravdu všem bez rozdílu. Není to ani nebankovní společnost, ani banka. Jsou to opravdu moje peníze, které mohu nabídnout za velmi rozumných podmínek. Registrace nebo vymáhání by neměly být překážkou. I s těmito skutečnostmi vás mohu schválit. Jednoduchá organizace, rychlá výplata, konsolidace půjček, žádné zbytečné diskuze. Pokud máte zájem o solidní obchod se skutečným soukromým investorem, neváhejte mě kontaktovat, jsem k dispozici 24 hodin denně.:fiurasekmartin8@seznam.cz
Jana Kollinová
Cituji: "Herečka Květa Fialová mi kdysi řekla, že v každém z nás se skrývá anděl i ďábel. A je jen na nás, která bytost zvítězí." Myslím si, že není třeba abychom se snažili preferovat jakéhokoliv démona v nás, byť si říká anděl nebo ďábel, ale je třeba najít duševní rovnováhu a přimět oba, aby neškodili.
Hana Řezáčová
Hezký článek! Za sebe můžu napsat, že jsem za svůj život moc závistivců, pomlouvačů, zatrpklenců, ubližovačů ap. , kteří jsou takoví "na furt" nepotkala ... Většina lidí kolem mne je, jak to nazvat, snad - normální - tj. mají vlastnosti tak nějak namíchané a to ve své osobě i v čase: někdy prožívají složité období, tak třeba i trochu závidí jinému, že složité období nemá, nejsou dobře naladění, protože nejsou tč. spokojení atd., a když čas zahojí rány je všechno jinak - a je to tak u mladých i u starých ( i šprček házející písek na ostatní děti má nějaký problém - třeba doma v rodině ).
Daniela Lender Chaloupková
Ještě jednou díky za hodnocení i vyjádření. Pro p. Mertovou (18:07) - vyprávění o p. Chaloupkovi a některých zvířátkách je v plánu :-)
Irena Mertová
Jen k titulní fotografii - večerníčky s panem Chaloupkem máme moc rádi...
Zuzana Pivcová
Někdo má možná pocit, že dřív k sobě měli lidé lepší vztah. Nemyslím přímo před staletími, ale řekněme v druhé polovině minulého století, tedy, co spoluprožívala naše generace. Jsem přesvědčena, že hlavní roli v tom hrálo to podporované rovnostářství. Nebylo to ve skutečnosti tak, jak se tvrdilo, ale opak nebyl na veřejnosti tak prezentován. Prostě nebylo tolik co k závidění. Po listopadu se zde objevil narůstající majetek některých vrstev a naopak. A s tím ruku v ruce přišla závist, jak to ten dotyčný mohl získat, tedy určitě je nemorální a celkově zlý člověk. Čím jsem starší, tím méně si to myslím. Každý někde dostane víc a někde méně. A nechci být občas v jejich kůži.
Alena Velková
Já si též nemyslím, že Daniela poukazuje na diskuse na íčku, ale na FB nebo na Seznamu jsou mnohdy diskuse horor. Ani bych Daniele nepodsouvala, že lidi třídí do kategorií, ale jak napsala v komentáři, spíše by to byly skupiny. Nebuďme zbytečně vztahovační ❤️
Iva Bendová
Chování člověka ve všech situacích ovlivňuje hlavně a zásadně buď láska nebo strach, ty rozhodují o prvních vteřinách reakce, potom ji buď zbrzdí nebo zesílí další aspekty. Poslední roky se učím v hlavě neodsuzovat, a bez hlubšího poznání ani neposuzovat příliš brzy, a to ani sama pro sebe, natož nahlas. Nic není tak jednoduché, jako samotný čtvereček, tomu stačí jeden úhel pohledu ;-) "Jen s láskou má svět naději" není fráze. I ti na pohled či na poslech "zlí" po ní někde hluboko touží, ale ve svém "prokletí" mají jen málo šancí...
Dušan Brabec
Život mne naučil vycítit zlé, nepřející a závistivé lidi. Nacházejí se ve všech sociálních vrstvách, na všech úrovních majetku, jak mezi muži tak mezi ženami. Jen si úplně nemyslím, že to mají již od dětství. Nicméně je vůbec nelituji a někdy je se snažím ještě více rozdráždit. Asi jsem trochu škodolibý...
Daniela Lender Chaloupková
Děkuji všem do této doby diskutujícím za připomínky i hodnocení. Rozhodně netvrdím, že bohatí jsou zlí a chudí hodní (v tomto případě "kouzlo nechtěného") ani že potoky žluči tečou na i60 (pěkně to shrnula p. Lazarová 12:08, za což jí děkuji). Rovněž netřídím lidi do kategorií (p. Koníčková 14:20). Připouštím, že je to, možná, nešikovně napsáno - možná jsem měla použít slovo "skupiny". Chování lidí opravdu nehodnotím bez "osobního hlubšího poznání" (p. Koníčková 14:20), vždy, tedy i v tomto případě píšu právě na základě svých osobních zkušeností. Znám lidi nemajetné, kteří jsou zatrpklí a naopak finančně zabezpečené, kteří podporují charity apod. Článek je o těch lidech, kteří své úspěchy, majetky apod. prezentují veřejně (proč, to asi vědí jenom oni sami), a PŘESTO nejsou ve svém životě štastni, pomlouvají a ubližují. Prozatím diskutovaly jenom ženy, takže těm, které pochopily, o čem tato úvaha je, ještě jednou velice děkuji. Pro jednu z diskutujících bych chtěla citovat její vlastní slova z diskuze u jiného článku:" Senioři by se měli vyvarovat poučování a prosazování svého názoru jako jediného správného." Naprosto s ní souhlasím.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 22. týden

Minulý týden proběhl filmový festival ve francouzském Cannes. Nejen tento festival, ale vůbec světový film, to bude téma kvízu tohoto týdne.