Menstruační revoluce?
Ilustrace: Freepik

Menstruační revoluce?

28. 5. 2025

Poslední dobou žasnu. Všude se mluví o menstruační chudobě. Reportáže nás seznamují, jak je v tomto směru instruována mládež školou povinná.  A to i opačného pohlaví.

glosa společnost ženy životní postoj
Hodnocení:
(5 b. / 30 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Šárka Bayerová
Omluvám se, onen diskusní příspěvek byl na Seznamu. Jde o heslo "Není vata, nejsou vložky, co si dáme mezi nožky?"
Šárka Bayerová
Hano, žasnu... Nevím, jaký jste ročník ani odkud jste. Já jsem z Prahy. Opakovaně od 60. do konce 80. let se tyto problémy vyskytovaly. Přečtěte si diskusi níže. Uvedené heslo se opakovalo na Majáles a snad i na 1.Maje. většinou ho prezentovaly medičky. Nejste náhodou z Ostravy? V Praze se říkalo, že v Ostravě tyto trable nejsou, že haviřske roby by si to nenechaly líbit.... :-)
Hana Řezáčová
Já jsem si teda žádné vložky nevyráběla ... Když jsem byla na ZDŠ, na střední, v prodeji byly vložky z buničiny a vatové, a pak vata jako taková ( tu používala maminka, byla zvyklá, za války, po válce asi těžko bylo něco jako vložky ), později, tak konec sedmdesátých let a dál, už byly vložky kvalitnější ... Možná, že jsem bydlela ve městě, tak bylo zásobování lepší, nevím, ale na problémy si opravdu nevzpomínám ...
Dagmar Vargová
Šárko, díky za super článek na tomto seniorském webu. A proč ne? Máme dcery, vnučky,... vzpomínám na "zlaté" maďarské vložky za socíku. Bylo to aspoň něco v "obalu" (průsvitná buničina jako obvaz). Vše lepší než obyčejná vata. Tak ale nechápu tu dnešní dobu - jakože omladina (holky) mají peníze na cigarety, chlast, event. i drogy. Ale na vložky ne??? Je to uhozené na hlavu... :-(.
Radana Chybová
Ono je chudoba a chudoba. My měly vložky pouze buničité a pak byly ještě vatové.Buničité byly hnusné na dotek a vatové se chumlaly.A navíc býval vložek periodický nedostatek.Kdysi jsem narazila i na tampony a ty mi přišly prostě hnusné při pomyšlení na to KAM si to mám strkat. Z východního Německa byly. Vložek jsou teď plné regály. Ovšem cena za balík je docela mastná.Chápu,že v chudých regionech výdaj za vložky,je-li více žen v rodině,může být citelný. Pak je to to také chudoba. Přejme dívkám jejich vložky s křidélky,pocity improvizovaného materiálu v tak citlivé oblasti by se už neměly opakovat.
Zuzana Zajícová
Když si vzpomenu na ty otřesný vložky z doby temna, je mi do breku ještě dnes. A naprostý souhlas s tím, že se nic nemá přehánět a i kdybych dnes byla mladá, určitě bych nikde neřešila svou menstruaci.
Anna Potůčková
Také jsem to viděla v televizi a stejně jako je ve školách dostupný toaletní papír, tak stejně dostupné mají být také menstruační pomůcky. A to jak na základních školách, tak také na středních školách. O Vysokých školách řeč nebyla
Vladislava Dejmková
Také jsem to slyšela a minimálně se divím, co se dneska všechno řeší. Možná proto, aby se odpoutala pozornost od důležitých věcí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 22. týden

Minulý týden proběhl filmový festival ve francouzském Cannes. Nejen tento festival, ale vůbec světový film, to bude téma kvízu tohoto týdne.