Menstruační revoluce?
Ilustrace: Freepik

Menstruační revoluce?

28. 5. 2025

Poslední dobou žasnu. Všude se mluví o menstruační chudobě. Reportáže nás seznamují, jak je v tomto směru instruována mládež školou povinná.  A to i opačného pohlaví.

glosa společnost ženy životní postoj
Hodnocení:
(5 b. / 29 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Zásadně jsem pro to, co je intimní, aby intimním zůstalo. Nevím, jak kdo, ale o své menstruaci jsem se rozhodně ve škole s chlapci nebavila. To bývalo vždy " holčičí tajemství" .Myslím, že to kluky ani dnes ani dříve moc nezajímalo. To, že byla kvalita těchto pomůcek dříve proti dnešku špatná, je pochopitelné. Nic lepšího asi nebylo. Také neodsuzujete první "tranzistorák", že byl hrozný. "Pokrok nezastavíš" , je dobře, že existuje, jinak bychom ještě dnes bydleli v jeskyni.
Šárka Bayerová
Děkuji všem za přečtení a veškeré reakce :-)
Danka Sam
Milá autorko, též nejsem žádná ranní rosa, pamatuji síťové vložky i vatu na vlastní kůži. A ve vší úctě musím říct, že se mýlíte v obou závěrech. Intimita menstruace aneb o tom se nemluví mi přinesla nejednu těžkou zádumčivou chvilku, když mě bez zkušenosti spolužačka ujistila, že to hrozně smrdí, jiná, že když se při tom vleze do vody, že se jistojistě umře, posléze, hrůzu z toho, že nějaký spolužák zahlédne mou vložku v batůžku, že si dědeček všimne podle vložek ve skřínce, že menstruuji aj. A to jsem vyrostla v neprudérní celkem osvícené rodině, ale holt ta intimita, že. Menstruační chudobu ve smyslu, že by dívky z problémového prostředí neměly na vložky jsme neměly šanci zažít ani vy ani já, vše bylo uniformní a vše bylo pod dohledem, buď neměl nikdo(když byly ty výpadky) nebo měly všechny, děti z okraje společnosti byly řádně zaústavněny, jejich rodiče zavřeni. Nemohlo se stát, že by z nedostatku podnětného a civilizovaného přístupu děvče nemělo vložky. Dnes jsme svobodnější, odpovědnější za sebe, děti ale stále zastupujeme a ovlivňujeme, ať už jsme matkami bez prostředků, bez vzdělání, v exekucích.. nebo doktorkami věd. A ty děti za nás nemohou.. Stud a šikana dívek, kterým prostě někdo nedá na vložky se dá řešit přístupností menstruačních pomůcek.
Zdeněk Pokorný
Doba je trošinku utržená ze řetězu. Souzním s autorkou čánku, že intimita je proto intimitou, že se nezveřejňuje. Nejsem prudérní, ani konzervativní, myslím, že jsem docela tolerantní až liberální, ale jsem toho mínění, že dveře na WC jsou od toho, aby se zavíraly a nebyly otevřené...
Šárka Bayerová
Oprava: ...tampóny přebývaly...
Šárka Bayerová
OK, paní Řezáčová, jak myslíte.... :-) Zřejmě i toaletního papíru jste měly vždy nadbytek. Mandarinky a banány se za vás prodávaly na každém rohu a auto jste si mohla koupit, kdykoliv jste si vzpomněla. Čočky jste taky měla doma pytle? A pro vaši info: odličovací tampóny byly smotky vaty, dokonce někdy i barevné. Šly rozmotat a dávalo se jich víc na sebe.Přibývalo proto, že je málokdo kupoval...
Hana Řezáčová
Jéžíš, nikdy jsem nestála frontu na vložky! Kontaktovala jsem kamarádku jestli si vzpomíná, že byly za našeho mládí nějaké problémy s nedostatkem vložek - nic takového nepotvrdila a uzavřely jsme to tak, že asi Rico, které sídlilo ve Veverské Bítýšce, nás Brňačky, tedy hned za rohem, i za nějaké krize stačilo zásobit, no, a na holky v Praze se nedostalo :-) ... Co ale si vůbec nevzpomínáme, že by v popisované době byly nějaké odličovací tampóny - jak píše autorka článku, že se používaly na zhotovení náhrady za vložky - zdá se nám divné, že tyto tampóny by byly a vložky ne ...
Ingrid Hřebíčková
Já si Šárko pamatuji, že v Praze na vložky stáli všichni, ženy, muži, babičky i dědové pro dívky a ženy, co je v rodině potřebovaly.
Eva Mužíková
Jsem 44. ročník a vše výše i níže uvedené pamatuji. Ano, pokrok nezastavíš, vracet se v tomto připadě k tehdejším materiálům lze jen ve vzpomínkách. Nejsem nepřející, ale podporování " hnutí" menstruační chudoba odmítám. To bychom za čas mohli podporovat chudobu třeba kapesníčkovou, chudobu toaletního papíru, nebo i prezervativovou. Početné rodiny našich sociálně slabých občanů by to jistě uvítaly. Díky za článek paní Šárko.
Daniela Lender Chaloupková
Naprosto a stoprocentně souhlasím s autorkou. Pamatuji na "celulózovou" hrůzu, sekanou buničinu v jakési cuchací se síťce, jeden čas jsme dokonce byly vděčné za obyčejné stolní papírové ubrousky a vatu ... takže jsme "po domácku" vyráběly všechny ... Ztotožňuji se i s ostatními, považovala jsem vždy toto téma za velmi intimní. Chápu, že je sice jiná doba, veřejně se řeší menstruace mužů a nebinárních osob apod. ... Někdy jsem opravdu ráda, že už nejsem mladá ... a nemusím se podřizovat diktátu hyper a superkorektnosti. Jak to asi s uvedeným vybavením bude na školách vypadat? Z cizího krev (doslova a do písmene) neteče, takže se s tím bude plýtvat, pro zábavu ucpávat WC apod. A že by ze štědrých sociálních dávek nezbývalo na zdravotnické potřeby ... ?? Hlavně, že bude na cigarety, alkohol, herny apod.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 22. týden

Minulý týden proběhl filmový festival ve francouzském Cannes. Nejen tento festival, ale vůbec světový film, to bude téma kvízu tohoto týdne.