Stádlecký řetězový most oslavil půl století od svého znovuzprovoznění
Stádlecký řetězový most. Všechny fotografie: Daniela Lender Chaloupková

Stádlecký řetězový most oslavil půl století od svého znovuzprovoznění

31. 5. 2025

V neděli 25. května uplynulo padesát let od znovuotevření posledního dochovaného empírového mostu v České republice. Unikátní stavbu z let 1847 až 1848 podle projektu inženýrů Bohuslava Schnircha a Gassnera zrealizovala firma architekta Vojtěcha (Adalberta Josepha) Lanny.

architektura města a obce mosty stavba
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Velková
Jednou jsem na jihu Čech zabloudila a tak jsem přes most musela přejet. Je moc pěkný.
Jaroslav Čtvrtečka
Na dovolenou jedeme s manželkou opět do Příběnic, až tam dolů k řece, ke zřícenině hradu. Příběnice, mj. zde nějakou dobu sídlili i táborští Adamité, ale místo je historií prolezlé, jak pořádně červivá houba, leží na Lužnici relativně nedaleko. Jenže pěší cesta odtud, směrem k mostu, je velmi špatná, pouhá stezka po břehu Lužnice, která není tímto směrem téměř nijak udržovaná a značení stezky je zde rovněž špatné. Už jsme zde jednou byli a zkoušeli ke Stádleckému mostu z Příběnic dojít, ale já to už bohužel fyzicky nedávám, to neustálé přelézání popadaných stromů a větví, které nikdo neodklízí, stezka často vede terénem strmě nahoru a dolů, prostě je to na mne už moc namáhavé. Nejsem ten neúnavný štíhlý tramp, co jsem kdysi býval, nemoce a operace, si vybírají na dědkovi svou daň. Tentokrát zkusíme k mostu asi dojet nějakou oklikou autem, Stádlecký most za vidění jistě stojí.
Martina Růžičková
Ráda jsem si zajímavý článek přečetla. K mostu nás před několika lety zavedl kamarád. Je to obdivuhodná stavba.
Dušan Brabec
Děkuji Daniele, že dodatečně upozornila na můj dříve zveřejněný článek o Stádleckém mostě. Lze ho nalézt na odkazu www.i60.cz/clanek/detail/34471/retezovy-most-stadlec-zachranena-unikatni-kuriozita.
Zuzana Pivcová
My zde v jižních Čechách, pokud nás někdo vyveze na výlet, se snažíme dohnat alespoň část toho, co jsme, zvláště já, dřív zameškaly. K tomu patří i zvláštní mosty.
Alena Tollarová
Tento most jsem bohužel neviděla. Danielo, je úplně normální, že se v průběhu času objevují články o stejné lokalitě. Jednak nemůžeme ani vědět, že něco podobného už bylo a každý ten svůj článek pojme svým způsobem.
Daniela Lender Chaloupková
Děkuji všem za příspěvky a hodnocení. Bohužel, až po zveřejnění článku se mi objevil podobný (což je pochopitelné, co také psát nového o starém mostě) od p. Dušana Brabce, cca z jara loňského roku. Takže priorita náleží jemu, napsal to moc hezky.
Hana Polednová
Danielo, pěkný článek s fotkami. Vloni jsem na výletě navštívila tento krásný most, je to nádhera, nezapomenutelná vzpomínka.
Zdeněk Pokorný
Další zdařilý příspěvek, který přímo vybízí k návštěvě tohoto zajímavého místa.
Hana Rypáčková
Dovedla nás tam navigace při cesté do Zoo Tábor , průjezd dodávkou byl na mm. Ale hezký zážitek..

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.