Irena Mertová
4.6.2025 14:06
Paní Danielo, omlouvám se za 1 hvězdičku, chtěla jsem dát plný počet... :-)
Libuše Křapová
3.6.2025 22:23
Nevěděla jsem, co je to mural. Teď už vím. Děkuji ti, Danielo, za krásný citlivý článek. Opravdu je to tak - válka je vůl!
Martina Růžičková
3.6.2025 21:16
Jihlavský mural jsem neznala. Malba i článek na mě hodně zapůsobily.
Zdeněk Pokorný
3.6.2025 21:14
Tak teď už vím, co je mural. Moc hezký článek.
Jarka Jendrisková
3.6.2025 19:40
Děkuji za článek, velmi mě oslovil.
Alena Velková
3.6.2025 17:33
Danielo díky za zajímavý a dojemný článek. Muraly mám ráda. Velmi pěkné články na téma muralu zde na i60 občas píše Dušan Brabec. Kdybys ale chtěla vědět, kdo vynalezl grafity, tak si přečti můj stejnojmenný článek :-)
Jiří Svoboda
3.6.2025 17:27
Omlouvám se, že do začátku mého příspěvku pronikly dvě takřka shodné věy...
Jiří Svoboda
3.6.2025 17:18
Jako matka padlého vojáka, mi připadá ona žena dost mladá. To jen k tomu vyjádření, že mural má vyjádřit smutek všech matek, jejichž děti přišly ve válkách o život. To jen k tomu vyjádření, že mural je výrazem smutku všech matek nad oběťmi válek, jimiž se staly jejich děti. Možná zpodobňuje vdovu. Ale to je to poslední, oč by zde mělo jít. Pamatuji si ze svého mládí píseň brněnské skupiny Synkopy 61, která se jmenovala Válka je vůl! Myslím, že na tom se od té doby (a vlastně od nepaměti) nic nezměnilo a nezmění. Je mi nevýslovně líto dětských i všech obětí jakéhokoliv válečného konfliktu, je mi líto dětských obětí, které má na svědomí Ukrajina během letitého ostřelování Doněcka a Luhanské oblasti, je mi líto dětských i dalších obětí, které přišli o život při odvetné akci Ruska, je mi líto všech obětí, které zahynuly při idiotském, neomluvitelném, teroristickém útoku Hamásu na Izrael, je mi líto hlavně dětí, které trpí při odvetě Izraele v pásmu Gazy. Myslím, že tento mural vystihuje smutek nad veškerými zhovadilostmi, které jakákoliv válka přináší. Neměli bychom jenom smutnit, měli bysme se válečnému šílenství postavit, nenechat se zblbnout a jásat nad tím, že se nás pár šílenců snaží do války zatáhnout!
Věra Ježková
3.6.2025 17:03
Zajímavý článek. Souhlasím s předchozími komentáři – takové murály mají smysl. Jinak čmárání po zdech nemám ráda.
Daniela Lender Chaloupková
3.6.2025 16:00
Děkuji všem smysluplně diskutujícím za příspěvky i hodnocení. Osobně jsem jako první Chemisovo dílo viděla zmiňovanou holčičku pod ukrajinskou vlajkou a vzalo mne to za srdce. Proto moje osobní poděkování (kromě íčkařům ;-) ) patří především jemu za to, že UMÍ, firmě ICOM za poskytnutí plochy (protože by nebylo co fotit) a Jihlavské drbně za rozhovor s autorem (protože vše dokázal skvěle vysvětlit).
Načíst starší příspěvky