Tak kde jsem všude byl a operativně fotil
Všechny fotografie: Jaromír Šiša

Tak kde jsem všude byl a operativně fotil

11. 6. 2025

Pěším turistou jsem pouze v případě nutnosti. Dávám přednost kombinaci vlaku s kolem a motorce. Auto nemám, ani jsem nikdy neměl, takže jsem v zimě mimo hru a můžu se povalovat u bedny a chodit krmit kočky.

Zazimovat lajdácky techniku zase neni tak těžký,

ale upřednostňuji odborné zagarážování a vyjedu, až počasí dovolí.

Před zahájením sezony je efektivní poohlédnout se po turistických výzvách. K tomu slouží rozhledny, například Dalimilova. Z původní se rozhlíželo na Kralickém Sněžníku. Je 33 m vysoká a má 168 schodů.

Ale lze tak učinit i z podhledny, třeba jakou mají nad obcí Svinná.

Na silnici je třeba dbát dopravního značení. Některá mohou být na hraně chápání a za hranou řidičů s háklivými nervy.

Piktogramy jsou mnohem srozumitelnější.

Směr určuje také momentální politická situace.

Vděčným tématem fotografů jsou chaloupky.

Kolem tohoto několikageneračního bydlení se jezdí ve Svratce.

V archeoparku u Nasavrk stojí trošku jiné chaloupky a možná taky byly pro několik generací najednou.

Muzeum Kosárna v Karlovicích má železnou historii.

Borovnice, Feltlův mlýn po rekonstrukci. Nabízí penzion s restaurací, expozicí mlynářství a cvrkot obstarává Francisova turbína.

Pardubice a také mlýn s expozicí a restaurací. V tomto případě nahoře.

Chaloupka v Lazinově. Účelová a přitom sympatická.

Benešov. Původně zde stával minoritský konvent, což je zařízení pro mnichy a řeholníky. Taková trvalá pánská jízda. Zbylo jen torzo.

Lednicko-valtický areál, Janův hrad. Jeví se jako zřícenina, ale s tímto zadáním se už stavěl. Sloužil jako lovecký zámeček k hodování.

Hurá do kopců. Jizerské hory přírodou pro cyklisty stvořené.

Šumava, kousek vlnící se Vltavy.

Jeseníky, cestou na chatu Paprsek, ležící na rozhraní Hrubého Jeseníka, Rychlebských hor a Králického Sněžníku.

Krkonoše, deset metrů vysoký vodopád na řece Mumlavě.

Krušné hory. V dobách nedávných se tu na turisty střílelo.

Žďárské vrchy. Pro pěší, cyklo i moto courání naprosto ideální.

Na horách vyhládne, ale v občerstvovně Zašívárna nad Písařovem jsou na to pečením báječně připraveni. Snědl jsem čtyři, refluxu navzdory.

V Novém Městě na Moravě holdují biatlonu, to ví každý.

Poněkud morbidní výstava. Rači ani už nevím kde.

Brazilfest v Brně. Tohle je jinej matroš.

Červenka a křížová cesta z vyřazených pražců. Odtud to vezmeme

přímo do pekla. Brno, podzemní vodojemy nebo spíš katedrály. Samostatná fotoreportáž ZDE

Nedaleko Blanska, vytěžený, opuštěný a zatopený kaolínový lom. Dá se v něm koupat a potvrzuji, že když vylezete neulpí na vás ani atom kaolinu.

Další ukázka z blahodárné činnosti člověka na přírodu. Měsíční krajina z vytěžené hlušiny u Moravské Třebové, vypouštěné přímo do lesa. 

Mrknu namátkou do zahraničního archivu. To neni moře, ale Bajkal.

Albánie, Beret, unescové město Tisíce oken.

Korsika, Bonafacio, jen o pár oken méně, a zase nad mořem.

Polsko, Bystrzyca Kłodzka. Zase o pár oken míň, ale nad řekou.

Slovensko, Kopčany. Zde mají jasno kde se T.G. Masaryk narodil.

Rakousko, Dürnkrut. Zde svedl na Moravském poli osudovou bitvu Přemysl Otakar II. Na svou dobu byl urostlý člověk, měřil 168 cm.

Maďarsko, velice zábavná cyklostezka podél Tisy, plná překvapení a dobrodružství.

Ukrajina, Chusť, kostel se svatozáří.

Zpátky domů, také máme zajímavé kostely. Třeba tento v obci Kočí i s krytou příchozí lávkou. Vystoupíte z auta a suchou nohou jste na mši.

Nad obcí Vitochov, trochu kostel, trochu hrad.

Klepáčov, ač se to z fotky nezdá, stojí ve slušném svahu.

A máme i zámky, jako famózní Lysice. Samostatná fotoreportáž spolu se zámkem Rájec-Jestřebí ZDE

Slavkov, parta opivněných gardistů císaře Napoleona nevěřících, že toalety jsou v podzemí. Vzali je útokem.

Tam kde se stýká, tam u Mělníka, tok řeky Labe s Vltavou.

Zlín, naprosto nezaměnitelná architektura.

a nenapodobitelný pohled do krajiny nikoliv z rozhledny, ale z vyhlídky. Ano, jsou to lamy.

Parádní Luhačovice a vincentka, to k sobě ladí, léčí, ale nechutná a

zde ladí, léčí a chutná.

No nic, nejvyšší čas vyprat prádlo a připravit se na další výpravu. Svitavy,muzeum praček. Samostatná fotoreportáž z mého města ZDE

cestování Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Pestré album bezva fotek s vtipnými popisky. Líbilo se mi.
Zuzana Pivcová
Líbí se mi Váš článek o Vašem putování. A hodně se mi líbí, že jezdíte na motorce.
Iveta Tomčíková
Pane Šiša, velmi ráda jsem se seznámila s vašim fotografickým umem, skutečná nádhera, ale též mě velmi potěšily či pobavily vaše popisky pod fotkami. Mohu-li se zeptat ty koláčky a reflux, tuším, že reflux ani necekl, že? No ty dvě pivíčka Plůtek a Fousáč, dle barvy 10ka? Obé mě zaujalo velmi, neb lékaři u mého ex reflux léčili podobně. Zvláště to pivko, to je přeci vitamín B! Děkuji za váš článek, fotky a popisky - super vše.
Daniela Lender Chaloupková
Úžasné fotky, skvělé a vtipné popisky, letem světem :-)) Díky za výlet :-)
Soňa Prachfeldová
Tleskám a chválím.
Irena Mertová
Moc pěkné. A nejvíc mě potěšila Perobotka, té jsem si něco užila... :-)
Zdenka Soukupová
Jaromíre, díky. Nádherný cestopis...
Dana Puchalská
Líbí a moc. :-)
Šárka Bayerová
Skvělý! Moc se povedlo...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.