Jaro
Ilustrační foto: Pixabay

Jaro

1. 3. 2026

Čím jsem starší, tím víc se těším. Nejvíc asi na jaro. To je srdcovka. Celoživotní. V dětství jsem se nemohla dočkat, až konečně zuju boty a budu běhat bosa. Později jsem toužila "prožít lásky čas".

A dnes? První prolet včel a zahrada. Ale i kdybych včely neměla, stejně bych se těšila. Kvůli sluníčku, kvetoucím talovínům a kočičkám, teplu, ptačímu zpěvu, vracejícím se vlaštovkám, prodlužujícímu se dni...

Prostě jaro je jaro. Po zimě, krátkých dnech a severočeských mlhách nádherná změna. Ale než dorazí, jsou to nervy! Den se začne kapánek prodlužovat a já začínám blbnout. Nakupuju semínka, přemýšlím, kam co zasadím (ona ta zahrádka je nějaká malá) a kde by co šlo vylepšit.

Čučím na předpověď počasí, kdy už  bude tak akorát, abych koukla do včel. A když už konečně ten den nastane a z úlů se doslova vyrojí včely, zažívám obrovskou radost. Nic jsem nepokazila, ty moje holky zimu přežily, hurá! A pokud se vracejí do úlu s nožičkama obalenýma pylem, je moje radost dvojnásobná. Chvilku. A pak se ozvou pochybnosti. Hele, nepřišlo to jaro náhodou moc brzo? Pokvetou jívy tak jak mají? Nebude pršet do květů? Mrznout? Velké teplo je taky špatně...

Koukám na včely a uvědomím si, že ty to neřeší. Je hezky, makáme, není, máme zásoby no a pro tu vodu zaletět zvládneme. A když některá nedoletí, nahradí ji jiná... Beru si z nich příklad (ono mi stejně nic jiného nezbývá). Užívám si kouzla okamžiku a pochybnosti přenechávám koňovi, má větší hlavu. Nastavím tvář sluníčku a vdechuju tu nádhernou vůni. Vůni jara.

Můj příběh příroda zahrada
Hodnocení:
(4.8 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Ano, moc hezké, jaro je i můj čas a včelky v prvních květech a na kočičkach vždy vítám.
Zdeněk Hart
Moc hezké povídání o jaru. Samozřejmě se na jaro a sluníčko všichni těšíme, ale těmi včelkami to povídání dostalo takový krásný jarní závoj. Snad jste to mohla klidně nadepsat Pohlazení jara, protože to pohlazení opravdu je.
Libuše Křapová
Také se už nemůžu jara dočkat :-) Včely ale nemám, vám přeji, ať jsou zdravé a mají hodně kvetoucích rostlin v okolí, abyste z nich měla i medovou radost :-)
Alena Velková
Právě se vracíme z Luhačovic, kde bylo jarní počasí celý týten...čím blíž jsmek Praze, tím je šedivěji...tak snad už se brzy jara dočkáme všude❤️
Marie Ženatová
Díky moc za milou úvahu o jaru ♥
Daniela Řeřichová
Moc milý článek. Nemám sice včely, ale jaro si přivolávám po svém. Je to pro mne nejkrásnější roční období – čas zrození a nových začátků. Všechno je náhle průsvitné, svěží a jemně chvějivé, jako by se svět znovu nadechoval.
Irena Mertová
Hezký článek, ať se vám i včelám daří :-)
Iva Bendová
Příjemné počtení s velmi hezkou pointou, děkuji. Otočila jsem hned po probuzení list krásného íčkovského kalendáře na vytoužený březen. Nevadí, že jistě ještě více než párkrát za kamna polezem ;-)
Michaela Přibová
Moc hezké. Ať se daří vám, včelkám a vůbec ať je všechno, tak já má být a k vaší radosti.
Ingrid Hřebíčková
Moc pěkný článek o jaru a včelkách.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 10. týden

Dne 1. března 1955 byla vyhlášena nejstarší chráněná krajinná oblast v České republice – CHKO Český ráj. Vědomostní kvíz tohoto týdne se bude věnovat právě této lokalitě.