Letní dobrota: koláče uvnitř s tvarohem, navrchu s ovocem
Všechny fotografie: M. Richterová

Letní dobrota: koláče uvnitř s tvarohem, navrchu s ovocem

24. 7. 2025

Léto je časem sklizně ovoce a tím pádem i časem ovocných moučníků. Při posledním rodinném setkání jsem připravila sváteční kynuté koláče plněné tvarohem, navrchu s ovocem a drobenkou. Koláče jsou trochu náročnější na čas i suroviny, výsledek však stojí za to, jsou nadýchané, jemné a lahodné.

Kromě ovoce potřebujeme:                                                                                                                                                   

Těsto:  50g čerstvého droždí, 300ml mléka, 60g cukru, 500g hladké mouky, 1 vanilkový cukr, trochu nastrouhané citronové kůry, špetku soli, 3 žloutky, 150g másla, 1 vejce na potření                                                                                                                        

Náplň:  250g měkkého tvarohu v kostce, 100g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vejce

Drobenka:  60g hrubé mouky, 60g cukru krupice, 50g másla

Nejdříve připravíme kvásek, v polovině vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru a lžící mouky, necháme na teple vykynout.

V míse promícháme prosátou mouku, cukr, kůru, špetku soli. Přidáme žloutky, mléko, kvásek, lehce zapracujeme, dále přidáme mírně rozpuštěné máslo a vypracujeme těsto. Necháme kynout asi hodinu v teple, potom lehce promícháme a necháme kynout asi 20 min.

Připravíme si tvarohovou náplň.

Těsto na pomoučněném vále rozdělíme na 26 kousků, vytvoříme placičky, poklademe kousky tvarohové náplně a zabalíme do kuliček spojem dolů. Dáme kynout asi 15 min na plechy s pečícím papírem.

V kuličkách opatrně promáčkneme důlek, okraje potřeme rozšlehaným vejcem, do důlků vmáčkneme půlky velkých ne rozměklých meruněk. Na druhém plechu jsem pokladla do kolečka jostu, doprostřed dala půlky menších meruněk, ovoce jsem posypala trochou mandlových lupínků a drobenkou. Pekla jsem v předehřáté troubě na 180 °C 20min.

Vždy jsme doma s babičkou i maminkou pekly a na to jsem při práci vzpomínala. Koláče dávám na mísu a talířky, které mám po nich na památku.

 

 

gastronomie Letní soutěžení 2025 recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Mílo, tak jsem zrovna dnes pekla koláčky, koukala do receptu, ale zase jsem dala vše navrch. Také jsou dobré.
Jan Zelenka
Moc hezky to vypadá. Já moc nepeču, byť pravidelně vařím. To sladké si raději koupím. Energie ubývá.
Miloslava Richterová
Děkuji vám za všechny komentáře, (ten pes mne rozesmál) :-) Paní Ingrid, možná se opravdu ničí droždí, ale těsto vykynulo báječně. Já si s tím takto hraju, když mi na něčem více záleží, jinak běžně nechávám kvásek připravit rovnou v důlku v mouce, kde jsou žloutky, droždí, cukr a mléko.
Ingrid Hřebíčková
Paní Mílo, ještě se vrátím k vaší přípravě kvásku. Dělala jsem ho leta jako vy. Pak jsem shlédla cukráře Maršálka, ráda se na pořady s ním dívám, tak on říkal, že se tímto způsobem droždí ničí. Tak ho jen drobím do mouky. Já mu ve všem věřím.
Daniela Lender Chaloupková
Klasické dvojctihodné koláče - miluji je s povidly, jedla jsem i s hruškovou náplní. Jsou dost pracné, a mizí rychlostí blesku :-)) Každopádně nad Vašimi fotografiemi se ze mne stal Pavlovův pes, tak to jdu raději rozehnat nějakou užitečnou prací :-)) Moc děkuji :-))
Ingrid Hřebíčková
Také při rodinné sešlosti je se sestrou děláme. Jsou výborné. Ty vaše vypadají nádherně.
Michaela Přibová
My tenhle recept přibližně stejný máme pod názvem Hanácké koláče. Tak asi opravdu jsou původem z Hané. Vaše koláče vypadají báječně, to se sbíhají sliny:-)
Šárka Bayerová
U nás v rodině jsou taky dvojctihodné. Kdysi mi někdo říkal, že tenhle typ koláčů pochází z Hané.
Vladislava Dejmková
U nás těmto koláčům řiká "dvojctihodné", také je občas peču. Mizí rychlostí blesku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 30. týden

S kvízem jsme "cestovali" v uplynulých týdnech po Chorvatsku a Řecku, nyní se podíváme do další oblíbené turistické destinace - Itálie.