Za dobrotu na žebrotu
Ilustrační foto: Pixabay

Za dobrotu na žebrotu

14. 8. 2025

Myslím si, že ono rčení se z lidské společnosti nikdy nevytratí. Podělím se s vámi se svým otřesným zážitkem z doby, kdy jsem byl ještě v zaměstnání.

Větší část svého profesního života jsem strávil jako státní zaměstnanec v orgánu státního dozoru nad potravinami. Samozřejmě je to represivní organizace, která má za úkol především ochránit své občany před zdravotně závadnými a nekvalitními výrobky, před klamáním spotřebitele, falšováním, aby se dodržovala hygiena při výrobě a prodeji potravin a další. Za protiprávní jednání dává pokuty, opatření, zákazy, nařizuje zničení nebezpečných potravin a jiné. Někteří lidé si dávají otázku, zda je to nutné. Podle mých dlouholetých zkušeností je potřeba spotřebitele chránit. Sám jsem zakázal mnoho jedovatých potravin, šetřil klamání, falšování a další nedostatky.

Každý inspektor měl přidělený určitý obor ve výrobě potravin, mimoto kontroloval ještě prodejny, obchodní řetězce, restaurace, trhy, ochranné známky, země původu, dotace a další, co souviselo s potravinami. Já byl zařazen ve funkci vrchní inspektor přes mlýnské výrobky, obilniny, luštěniny, sójové výrobky a těstoviny v působnosti celého státu. Proč? Jsem odborník. Mám v těchto oborech odborné vzdělání a 21 let jsem působil v různých funkcích ve výrobě uvedených potravin. Řešil jsem i úsměvné věci. Pan ministr zemědělství nevěděl, co je potravinářské obilí. Ústřední ředitel to nařídil mě, ať mu vypracuji odpověď. Dnes je ministrem tohoto resortu učitel. Jak je vidět, politici jsou odborníci na všechno. Také jsem plánoval tematické kontroly napříč Českou republiku. Třeba kontrolu mykotoxinů (přírodní jedy) v mouce a další.

V rámci plánovaných kontrol jedu navštívit jeden mlýn v Moravskoslezském kraji, který kromě výroby celozrnných mouk se ještě zabývá výrobou extrudovaných potravin. Jsou to výrobky, kde se mechanickým působením, tlakem, teplem upravují především obilniny v zařízení zvaný extrudér. Následkem toho se u dané potraviny zvyšuje nutriční hodnota, má lepší stravitelnost a vyšší biologickou využitelnost. V rámci kontroly jsem se zaměřil na označování těchto výrobků. Zda je to v souladu s platnou legislativou. Zjistil jsem, že extrudovaný výrobek je nesprávně označen jako: „Křehký chléb“. S chlebem to nemá nic společného. Chléb je totiž pekařský výrobek kypřený kvasem, popřípadě droždím, ve tvaru veky, bochníku nebo formový s výjimkou netradičních druhů chleba, o hmotnosti nejméně 400 g s výjimkou krájeného chleba a netradičních druhů chleba.

Sděluji majiteli mlýna: „Tento extrudovaný výrobek máte nesprávně označený. To není chléb, jak má v názvu uvedeno. Musím vám obaly zakázat, nesplnil jste povinnosti provozovatele potravinářského podniku a tím porušil ustanovení zákona o potravinách.“ „Pane inspektore to je velký průšvih, já mám ve skladu obaly za 3 miliony“. „Zkuste se objednat u našeho ředitele úřadu a nějak to řešit“. Stalo se. Sedím u ředitele s náměstkem pro kontrolu a panem jednatelem společnosti. Podnikatel uvedl, že do tří let všechny obaly na skladě spotřebuje. Ústně dostal slíbeno, že do té doby u výše uvedeného výrobku nebudu označování kontrolovat. Samozřejmě, pokud si na to někdo nebude stěžovat.  Myslím si, že to naše rozhodnutí nebylo správné, ale nechtěli jsme malého podnikatele tímto zlikvidovat.

Uplynuly 3 roky, kdy jsem značení tohoto výrobku nehodnotil. Po uplynutí této doby přijdu k němu na kontrolu a zjistil jsem, že výše uvedený extrudovaný výrobek má stále závadné značení. Musel jsem konat. Obaly jsem zakázal. V protokolu popsal přestupek a jako protiprávní jednání podal návrh na pokutu ve správním řízení. Po jeho zahájení si mě zavolal náš ředitel oblastního inspektorátu. „Jindro, pan majitel se rozjel do Brna za ústředním ředitelem a obvinil Tě, že jsi požadoval na něm úplatek. Zítra jsem předvolán k ústřednímu řediteli do Brna, budeme to řešit.“ Ještě to majiteli mlýna nestačilo, aby se mi pomstil, tak podal ještě stížnost na ministerstvo zemědělství. Ředitel mi povídá: „Budeš se soudit Jindro? „Nebudu". Vedení mě důvěřovalo a podrželo.

Tak si představte, jaké stvůry jsou mezi námi. Já mu poradím, jak ušetřit tři miliony a on mě nařkne s přijímání úplatku, protože nesplnil, co měl a měl za to nést důsledky. Od té doby tam chodí na kontrolu kolega. Proč? Řekl jsem řediteli, pokud tam půjdu já, tak mu rozbiju hubu, i když mě vyhodí. Neměl bych s ním soucit, i když vím, že v té době onemocněl rakovinou.

 

 

 

Můj příběh potraviny životní postoj
Hodnocení:
(4.6 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jindřich Berka
Proč se pořád chcete paní Caklová přít. Já píšu o lidské zlu a vy s paní paní Bayerovou nesmysly. Jenom se ztrapňujete.!!!!! Já vám to naposledy jako odborník vysvětlím. Mám na to školy, praxi i vědomosti. Vy nepište pitomosti. Každá potravina musí být označena skupinou. Třeba klobásy jsou jako skupina masné výrobky a ty musí něco spojovat. To samé je označení extrudované výrobky, což je také skupina potravin,. Ať se vám to líbí nebo nelíbí. Takové potravinové právo. Už vám, ale na žádné vaše pitomosti nebudu odpovídat. Vám nejde o pravdu, ale o ring. na to musí být dva. Já končím.
Jitka Caklová
:-) :-) Knëckebrot, neboli křupavý chléb,je dovážený celá léta z Německa a vadí snad někomu, že nemá tvar veky, nebo pecnu? Mně tedy ne.
Jitka Caklová
Ano paní Bayerová máte pravdu :-) Extrudér je stroj/nástroj, který daným výrobkům dává tvar, nikoliv název.
Daniela Lender Chaloupková
Jakožto naprostému laikovi přes veškeré mlýnské výrobky je mi srdečně jedno, co JE či NENÍ extrudér. Článek je o mezilidských vztazích. Že jsou mezi námi tací, s nimiž se snažíme dohodnout po dobrém, oni přitakávají, a za zády dokážou udělat podraz, je asi v lidské povaze. Naštěstí ne v každé ... Ač je mezi íčkaři plno výborných pisatelů, básníků, fotografů, začínám mít čím dál častější dojem, že si někteří neustále "hrají" na soutěže o Pulitzerovu cenu, Czech Press Photo apod. Jestli jsem dobře pochopila, i60 je portál pro seniory, kteří chtějí pobavit ty ostatní. A jestli se někdy někomu něco nepovede ... jsme jenom lidé, prosím, nebuďme hnidopiši ;-) Pane Berko, čtu Vaše příběhy ráda, děkuji :-)
Šárka Bayerová
Bože můj, samé protivenství ve vašem životě. A do toho ještě extrudér... :-) Furt jen nepochopení!
Jitka Caklová
Jsem vyučená pekařka s vyznamenáním. "EXTRUDÉR je zařízení, které se používá k výrobě různých produktů protlačováním materiálu přes tvarovací otvor (matici). V potravinářství se používá pro výrobu těstovin, cereálií a dalších produktů." Takže si doplňte své neznalosti a nedělejte svými "perlami" z lidí blbce.
Jarmila Komberec Jakubcová
Dneska je na trhu tolik druhů chleba, že mám vždy problém koupit ten správný. Je dobře, že existuje kontrola jeho kvaiity. Zajímavý článek a děkuji za něj. Přeji vše nejlepší pane Berko.
Jindřich Berka
Opět je to házení perel na zeď. Vůbec nechápete proč to píši. Já píší o lidské zlomyslnosti, jestli jste si toho nevšimli? Vy hledáte opět vši, nesrovnalosti a pointa příběhu vás nezajímá!!! Místo toho se pletete do věcí, kterým nerozumíte. Já vám, ale odpovím. Jako orgán státního dozoruje zda je označování v souladu s platnou legislativou. Nic víc. Výrobek by měl být označen jako jako extrudovaný nikoliv chleba. To je vše. Pokud chtěli odbornější vyjádření, tak mi napište: 7erique@seznam.cz
Michaela Přibová
Neříká se PRO dobrotu na žebrotu? :-) A jak se správně měl označit výrobek, když s chlebem to nemělo nic společného, jak píšete?
Jitka Caklová
:-)"Jedna ruka druhou myje a neb, "Vrána k vráně sedá, rovný rovného si hledá." a umí se navzájem podržet. :-) Celé 3 roky nikomu "chybné" označení nevadilo?, zřejmě ani nikoho zdravotně nepoškodilo. Řekla bych, jen hnusná hra na kočku a na myš. :-( :-(

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 36. týden

Sledovali jste o prázdninách pozorně portál i60? To prověří náš vědomostní kvíz, který se tento týden zaměří na tipy a fotografie vás, tedy našich čtenářů...