Nejmodernější nádraží v České republice
Všechny fotografie: Věra Ježková

Nejmodernější nádraží v České republice

14. 8. 2025

Od 2. srpna má hlavní město po čtyřiceti letech nové nádraží, nádraží evropského formátu. Nádraží Praha-Bubny leží na dvou významných příměstských tratích – do Kralup nad Vltavou a dále do Ústí nad Labem a z Masarykova nádraží do Kladna.

Na první trati byla vybudována nová zastávka na Výstavišti. Provoz původního nádraží Praha-Bubny byl zahájen v roce 1868. Poslední přestavba nádražní budovy je z roku 1923.

Modernizace trati mezi Bubny a Výstavištěm je součástí projektu Praha – Letiště – Kladno, který tvoří 11 samostatných etap. Hotová je rekonstrukce Negrelliho viaduktu, probíhá přestavba Masarykova nádraží. Modernizace trati zásadně změnila podobu Holešovic. Trvala dva roky, stála 2,5 miliardy korun.

V úseku vznikla plně elektrifikovaná dvoukolejná trať (oproti původní jednokolejné a neelektrifikované). Navýšení kapacity modernizované tratě umožňuje zavedení více spojů.

Prakticky celý zmodernizovaný úsek – téměř kilometr tratě – je postavený na pilířích. Vlaky v Bubnech poprvé v Česku vjíždějí přímo do interiéru nádražní budovy. Ta má rozměry 250 x 50 metrů a také stojí na pilířích. Díky tomu mohl pod nástupišti vzniknout prostor s více než desítkou komerčních jednotek. Ty se budou otevírat postupně v následujících měsících, během nichž ještě budou pokračovat dokončovací práce.

Nádraží je dobře dopravně dostupné – nachází v těsném sousedství stanice metra C Vltavská a zastávek tramvají.

V blízkosti nového nádraží by v budoucnu měla vyrůst budova Vltavské filharmonie.

Zdroje:

https://konstrukce.cz/realizace-staveb/praha-ma-po-40-letech-nove-nadrazi-bubny-prisly-na-2-5-miliardy-korun-1632

https://md.gov.cz/Media/Media-a-tiskove-zpravy/Nadrazi-v-Bubnech-i-zastavka-na-Vystavisti-jsou-te

https://www.praha7.cz/mame-nejmodernejsi-nadrazi-v-cesku/

cestování nádraží
Hodnocení:
(5.1 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Hašková
Díky za seznámení s nádražím Bubny. Přidávám se ke Květě, že to vypadá, že se zapomnělo na handikepované. Jezdící schody jedním směrem, výtah nevidno.
Květa Řičánková
Moderní nádraží ale nějak se zapomnělo na úpravy pro hendikepované.
Jana Kollinová
Líbí se mi architektonické řešení modernizace nádraží Praha-Bubny. Působí vzdušně díky kruhovým průhledům ve stropě a monumentálním nosným sloupům. Zajímalo by mě, zda jsou pouze z betonu nebo mají oblaky nebo jinou povrchovou úpravu, ale asi nebudu mít možnost se přesvědčit na vlastní oči. Mnohá nádraží uchovávají historii své doby. Jedno z nich máme v Teplicích. Je chráněná památka a patří mezi neorenezanční stavby na české železnici. V současné době se dokončuje jeho modernizace.
Alena Tollarová
Věrko, díky, že ses na nádraží vypravila záhy po jeho otevření veřejnosti. Já ho sice využívat nebudu, protože do Prahy jezdím rychlíkem, ale je to počin, který byl potřeba. Ať slouží cestujícím co nejlépe a dlouho ☺
Naděžda Špásová
Věrko, moc hezké fotky, vlakem nejezdím, naposledy to bylo na sraz po padesáti letech v Praze. Já raději auto. Měj se hezky. :-)
Šárka Bayerová
Krásné fotky
Jana Šenbergerová
Věrko, díky, že jsem ho mohla vidět alespoň takto.
Jan Zelenka
Věrko, jako vždy. Perfektní článek i fotky. Až se dostanu do Prahy, jsem na to nádraží zvědavý.
Jarmila Komberec Jakubcová
Velmi pěkná reportáž doplněná fotkami.
Iva Bendová
Moc hezká reportáž a přiblížení, děkuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 35. týden

Máte řidičák? Otestujte si jako v autoškole pravidla silničního provozu. Nevlastníte řidičský průkaz? Tak schválně, kolik otázek kvízu tohoto týdne dokážete zodpovědět správně...