Výlet do Petrovic
Všechny fotografie: Naděžda Špásová

Výlet do Petrovic

16. 8. 2025

Taky je u vás takové vedro? U nás ano, a přesto jsme si dopoledne udělali výlet do nedalekých Petrovic. Máme na ně s Petrem vzpomínky. Petrovice jsou u hranic s Německem v okrese Ústí n/L, žije zde 907 obyvatel. V letech 1938-45 byly přičleněny k nacistickému Německu. Po válce se opět staly českou obcí. Veškeré informace o této obci lze najít na Wikipedii.

Toto malé město je součástí našeho života od doby, kdy jsme se s Petrem sesnámili v r. 1977 na Barrandové. V Petrovicích měl totiž chalupu jeho otec. Ne, že bychom tam jezdili každý týden, ale občas jsme tam na víkend jeli. S dětmi jsme v Petrovicích byli jednou, ale jen na výletě, v té době už  jsme o domku nic nevěděli.

Uplynula spousta let, venku je letní počasí a já jsem si najednou vzpomněla na Petrovice. Petr se moc vesele netvářil, ale pak si dal říct, od nás to není daleko. Navrhla jsem středu 13.8.25, námitky se nekonaly, bylo sice dost teplo, ale dalo se to vydržet. Všude, kde jsme se snažím fotit kostely. Pokračovala jsem v tom i tady a jako první přišel na řadu Kostel sv. Mikuláše z r. 1793. Uvnitř jsme nebyli.

Byli jsme překvapeni, jak se Petrovice změnily, už nebyly vesnice, ale město, hlavně si ho evidentně oblíbili vietnamští přistěhovalci, ti jsou všude. Dalším překvapením bylo velké letadlo Tu104 uprostřed obce. A nebylo to jen tak nějaké letadlo, už nesloužilo k létání, ale majitel z něj v r. 1995 udělal restauraci. Když jsme se byli podívat uvnitř, bylo to, jako bychom byli na lodi Porta Bohemica. Jen jsme si to prohlédli, přišla příjemná slečna a poslala nás k vůli vedru do restaurace dole, dali jsme si dobrou svíčkovou a něco k pití.

Byla jsem ráda, že jsme si i přes vedro venku tento malý výlet udělali. Kdy se nám stane, že se najíme v opravdovém letadle? Asi nikdy, protože do letadla nás nikdo nedostane. Pokud budete mít do Petrovic cestu, tuto zajímavou restauraci opravdu doporučuji. Přeji všem krásný zbytek léta a ještě spoustu hezkých  výletů.

cestování Letní soutěžení 2025 města a obce
Hodnocení:
(4.4 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Děkuji vám za vaše příspěvky, vždycky mám radost, že to nepíšu jen sama pro sebe a že se to většinou líbí. :-)
Jarka Jendrisková
Petrovice a Tisá bývalý před lety mlhavé a nehostinné. Teď je vše jinak, do Tisé jezdím ráda, mám tam rodinu. Je tam všude krásně a rostou tam houby.
Jana Šenbergerová
Naďo, líbí se mi vaše výletování. U nás je za kopcem také vesnice, která se jmenuje Petrovice. Dlouho jsme tam nebyli. Vím jen, že letadlo tam určitě nemají.
Soňa Prachfeldová
Nebylo by špatné tam mít chatu, určitě jsou v okolí lesy.
Alena Velková
Jídlo v letadle, to už se spoustu let nepodává... tak jsi na to byla líp než my, co často létáme :-)
Zuzana Pivcová
Pěkný výlet. Občerstvení v letadle by mi připomínalo někdejší cestování do Austrálie v business class.
Naděžda Špásová
Věrko, díky za příspěvek, a ano máš pravdu, jsou jak čtvrtodenní zimnice. Jak jsou někde slevy tak našinec se nechytá. Je to všechno okamžitě pryč.
Věra Ježková
Naďo, pěkný výlet. Oběd v letadle musel být prima. :-) Ano, vietnamští přistěhovalci, či spíše již domorodci, jsou téměř všude. Hlavně je „mám ráda“, když drancují relativně levné Penny, aby pak nakoupené potraviny prodávali o kus dál dráž, a na našince toho moc nezbyde.
Jitka Hašková
Díky za zajímavý článek. Zaujalo mne, že píšeš, že Petrovice jsou město, ale mají Obecní úřad a ne Městský.
Michaela Přibová
Zajímavé. Líbí se mi nápad s restaurací v letadle.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 34. týden

Jak znáte české přehrady, rybníky, jezera, řeky či zatopené lomy? Ověřit si to můžete v našem vědomostním kvízu tohoto týdne.