Jinde a jinak
Ilustrační foto: Freepik

Jinde a jinak

18. 8. 2025

Na okraji Sahary, v suché a vyprahlé zemi, se vydává mladík, spolu s ostatními schopnými muži kmene, na osmiměsíční putování, aby dokázal své dívce, že si zaslouží její lásku a přízeň. Pokud nepřivede zpět stádo zdravého a vykrmeného dobytka, neobstojí ani před ní, ani před jejími rodiči, kteří teprve rozhodnou, zda mu svou dceru svěří. Dívka, jakmile uplyne ta správná doba, vyhlíží zvědavě a rozechvěle do dáli, dokonale upravená a vyzdobená, a trpělivě čeká na to, jak a zda vůbec její vyvolený svůj náročný úkol splnil.

V kdysi shlédnutém dokumentu svatba nakonec byla.

Napadlo mě tehdy, že čím méně civilizovaný kraj, tím častěji jsou lidé přirozeně a prakticky pro život moudřejší a jejich principy a hodnoty hlubší a logičtější. Ovšem takovýchto míst soužití člověka s pravidly a zákonitostmi přírody rapidně ubývá.

glosa příroda společnost
Autor: Iva Bendová
Hodnocení:
(4.6 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
A právě filmy, které vyrábí mocní, se necháváme ovlivňovat. O životě v souladu s přírodou nevíme vůbec nic, právě díky civilizaci.
Irena Mertová
Je to naše hezká romantická představa o životě, který v podrobnostech neznáme... Když si představím, že bych byla sama členkou takového společenství ... no, nevím nevím... :-)
Jitka Caklová
Nevím, co je na životě ryzího, když mladík riskuje svůj i život soukmenovců, aby dokázal lásku. To nemá s "pravidly a zákonitostmi přírody" nic společného . Láska se rodí ze společně skládaných drobných střípků a ne že jeden z rozhodnosti druhého přijde k hotovému.
Iva Bendová
Mirku, je mi naprosto jasné, jak moc se o tom dá polemizovat. Byla jsem tehdy ovlivněná nejen tímto dokumentem a dalšími, ale i filmem "Bohové musí být šílení." Důležitá slova v textu jsou: "Napadlo mě TEHDY ..." Ani Toltékové nebyli tak ideální, jak by se ze "4 dohod" mohlo zdát. Ale i tak si myslím, že lidé mimo civilizaci žijí prostě tak, jak příroda vyžaduje a co jim dovolí, ryzí život. Dnešní doba je pohodlná, za mnohé jí vděčím, ale některé současné dokumenty mě děsí. Čeho je moc, toho je příliš.
Mirek Hahn
Nemyslím si, že by ta premisa na konci byla obecně platná. Čím méně civilizovaná společnost, tím více je v ní násilí přijímáno jako součást společenských norem a to už tak moc s moudrostí a hodnotami nesouzní. Myslím, že si trochu romantizujeme tu ideu, jak lidé žijící v přírodním stavu jsou morálně čistší, moudřejší a nezkazila je moderní společnost.
Šárka Bayerová
Hezké a originální zamyšlení!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 34. týden

Jak znáte české přehrady, rybníky, jezera, řeky či zatopené lomy? Ověřit si to můžete v našem vědomostním kvízu tohoto týdne.