Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Jitka Caklová
18.8.2025 10:27
:-) :-) Ne asi, ale určitě. Právě v učarování je ona zrada. VLASTNÍ zkušenost, ať je jakkoliv těžká. nikdy nezradí a čím je těžší tím je posilující. Ale je nepřenosná a nikomu nic nedokazuje ♥
Iva Bendová
18.8.2025 10:11
Tvárné téma na všechny strany, chápu i vás, ale já to pochopila jinak a nepodařilo se mi to vysvětlit, jak. Prostě mladík musel nejprve dokázat, že dívku v životě zajistí, že je na něho spolehnutí, že je silný tělesně i vůlí. Asi mě dokumentarista tehdy zmátl a očaroval :-)
Jitka Caklová
18.8.2025 10:05
A právě filmy, které vyrábí mocní, se necháváme ovlivňovat. O životě v souladu s přírodou nevíme vůbec nic, právě díky civilizaci.
Irena Mertová
18.8.2025 09:42
Je to naše hezká romantická představa o životě, který v podrobnostech neznáme... Když si představím, že bych byla sama členkou takového společenství ... no, nevím nevím... :-)
Jitka Caklová
18.8.2025 09:39
Nevím, co je na životě ryzího, když mladík riskuje svůj i život soukmenovců, aby dokázal lásku. To nemá s "pravidly a zákonitostmi přírody" nic společného . Láska se rodí ze společně skládaných drobných střípků a ne že jeden z rozhodnosti druhého přijde k hotovému.
Iva Bendová
18.8.2025 09:09
Mirku, je mi naprosto jasné, jak moc se o tom dá polemizovat. Byla jsem tehdy ovlivněná nejen tímto dokumentem a dalšími, ale i filmem "Bohové musí být šílení." Důležitá slova v textu jsou: "Napadlo mě TEHDY ..." Ani Toltékové nebyli tak ideální, jak by se ze "4 dohod" mohlo zdát. Ale i tak si myslím, že lidé mimo civilizaci žijí prostě tak, jak příroda vyžaduje a co jim dovolí, ryzí život. Dnešní doba je pohodlná, za mnohé jí vděčím, ale některé současné dokumenty mě děsí. Čeho je moc, toho je příliš.
Mirek Hahn
18.8.2025 08:41
Nemyslím si, že by ta premisa na konci byla obecně platná. Čím méně civilizovaná společnost, tím více je v ní násilí přijímáno jako součást společenských norem a to už tak moc s moudrostí a hodnotami nesouzní. Myslím, že si trochu romantizujeme tu ideu, jak lidé žijící v přírodním stavu jsou morálně čistší, moudřejší a nezkazila je moderní společnost.
Šárka Bayerová
18.8.2025 08:15
Hezké a originální zamyšlení!