Jitka Caklová
18.8.2025 19:49
Žádný příspěvek není negativní, může být pouze odlišný, stejně jako podmínky k žití. Mě například první ani druhý manžel nezajišťoval, spíše naopak. A žít v souladu s přírodou neznamená, vrátit se do jeskyně.
Iva Bendová
18.8.2025 16:42
V žádném případě netoužím být žena Lesana, na to jsem už příliš zhýčkaná :-) Děkuji všem za zamyšlení, ať už na podobné vlně či z jiné řeky. Všech příspěvků si vážím.
Daniela Lender Chaloupková
18.8.2025 15:18
Děkuji za zajímavé počtení, nutící k zamyšlení. Ivo, nedělejte si nic z některých negativních komentářů. Většina pochopila. Ono není nic černé ani bílé, nedovedu si představit žít v některém "rádobypřírodním" společenství, ale nevidím nic úchvatného ani v přetechnizované době. Všechno by mělo být vyvážené. Každopádně, jsouce založením "konzerva" ;-), si myslím, že je přirozenější, když muž zajistí ženu (+ rodinu) než naopak. Což ovšem není nic proti emancipaci žen :-))
Iva Bendová
18.8.2025 13:10
Děkuji za diskuzi, nikoho nerozporuji, a ze svojí naivity se zde ráda trochu přeléčím :-) Možná bylo na mé shrnutí příběhu použito nesprávných slov, protože málo vystihují, čeho jsem se z dnešní doby chtěla dotknout.
Ingrid Hřebíčková
18.8.2025 12:33
Mladík splnil úkol a dívku si zasloužil. Hezky se sní u takového dokumentu, když je člověk mladý. V dnešní civilizované době naprosto souhlasím s Jitkou a Mirkem Hahnem. Takže už jen dodávám, dík za poutavý článek, co nutí k zamyšlení.
Jana Kollinová
18.8.2025 12:07
Obávám se, že nelze jednoznačně vyvodit závěry o hloubce a logičnosti, tím méně o moudrost žití a spjatosti s přírodou, na základě zhlédnutí dokumentu. Zde jde o hluboce geneticky vložený kód přežití, následně přecházející v uvědomění zajistit budoucí rod a v neposlední řadě o tradice. Líbí se mi podobná zamyšlení a ráda se se svými úvahami připojuji.
Soňa Prachfeldová
18.8.2025 11:07
Milovala jsem knihu od Eduarda Štorcha - Lovci mamutů. Tam si bezostyšně kradli ženy z vedlejších kmenů, mlátili se klacky i mamuty, aby žili a rozmnožovali se. Ale v té době bych se ocitnout nechtěla. Anebo jsem se kdysi zamilovala do Ichtyandra. No jo vlastní fantazii se meze nekladou. Možná, že lidé, kteří žili,žijí prostě a skromně, nevědí co jsou intriky, je jejich život lepší, ale také těžší.
Jitka Caklová
18.8.2025 10:36
Jen mě ještě napadá, ať muž či žena, každý je jedinečný. Z jakého titulu by měl muž zajišťovat ženu, nebo žena muže, to s přírodou nemá nic společného. :-)
Jitka Caklová
18.8.2025 10:27
:-) :-) Ne asi, ale určitě. Právě v učarování je ona zrada. VLASTNÍ zkušenost, ať je jakkoliv těžká. nikdy nezradí a čím je těžší tím je posilující. Ale je nepřenosná a nikomu nic nedokazuje ♥
Iva Bendová
18.8.2025 10:11
Tvárné téma na všechny strany, chápu i vás, ale já to pochopila jinak a nepodařilo se mi to vysvětlit, jak. Prostě mladík musel nejprve dokázat, že dívku v životě zajistí, že je na něho spolehnutí, že je silný tělesně i vůlí. Asi mě dokumentarista tehdy zmátl a očaroval :-)
Načíst starší příspěvky