Jinde a jinak
Ilustrační foto: Freepik

Jinde a jinak

18. 8. 2025

Na okraji Sahary, v suché a vyprahlé zemi, se vydává mladík, spolu s ostatními schopnými muži kmene, na osmiměsíční putování, aby dokázal své dívce, že si zaslouží její lásku a přízeň. Pokud nepřivede zpět stádo zdravého a vykrmeného dobytka, neobstojí ani před ní, ani před jejími rodiči, kteří teprve rozhodnou, zda mu svou dceru svěří. Dívka, jakmile uplyne ta správná doba, vyhlíží zvědavě a rozechvěle do dáli, dokonale upravená a vyzdobená, a trpělivě čeká na to, jak a zda vůbec její vyvolený svůj náročný úkol splnil.

V kdysi shlédnutém dokumentu svatba nakonec byla.

Napadlo mě tehdy, že čím méně civilizovaný kraj, tím častěji jsou lidé přirozeně a prakticky pro život moudřejší a jejich principy a hodnoty hlubší a logičtější. Ovšem takovýchto míst soužití člověka s pravidly a zákonitostmi přírody rapidně ubývá.

glosa příroda společnost
Autor: Iva Bendová
Hodnocení:
(4.6 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Iva Bendová
V žádném případě netoužím být žena Lesana, na to jsem už příliš zhýčkaná :-) Děkuji všem za zamyšlení, ať už na podobné vlně či z jiné řeky. Všech příspěvků si vážím.
Daniela Lender Chaloupková
Děkuji za zajímavé počtení, nutící k zamyšlení. Ivo, nedělejte si nic z některých negativních komentářů. Většina pochopila. Ono není nic černé ani bílé, nedovedu si představit žít v některém "rádobypřírodním" společenství, ale nevidím nic úchvatného ani v přetechnizované době. Všechno by mělo být vyvážené. Každopádně, jsouce založením "konzerva" ;-), si myslím, že je přirozenější, když muž zajistí ženu (+ rodinu) než naopak. Což ovšem není nic proti emancipaci žen :-))
Iva Bendová
Děkuji za diskuzi, nikoho nerozporuji, a ze svojí naivity se zde ráda trochu přeléčím :-) Možná bylo na mé shrnutí příběhu použito nesprávných slov, protože málo vystihují, čeho jsem se z dnešní doby chtěla dotknout.
Ingrid Hřebíčková
Mladík splnil úkol a dívku si zasloužil. Hezky se sní u takového dokumentu, když je člověk mladý. V dnešní civilizované době naprosto souhlasím s Jitkou a Mirkem Hahnem. Takže už jen dodávám, dík za poutavý článek, co nutí k zamyšlení.
Jana Kollinová
Obávám se, že nelze jednoznačně vyvodit závěry o hloubce a logičnosti, tím méně o moudrost žití a spjatosti s přírodou, na základě zhlédnutí dokumentu. Zde jde o hluboce geneticky vložený kód přežití, následně přecházející v uvědomění zajistit budoucí rod a v neposlední řadě o tradice. Líbí se mi podobná zamyšlení a ráda se se svými úvahami připojuji.
Soňa Prachfeldová
Milovala jsem knihu od Eduarda Štorcha - Lovci mamutů. Tam si bezostyšně kradli ženy z vedlejších kmenů, mlátili se klacky i mamuty, aby žili a rozmnožovali se. Ale v té době bych se ocitnout nechtěla. Anebo jsem se kdysi zamilovala do Ichtyandra. No jo vlastní fantazii se meze nekladou. Možná, že lidé, kteří žili,žijí prostě a skromně, nevědí co jsou intriky, je jejich život lepší, ale také těžší.
Jitka Caklová
Jen mě ještě napadá, ať muž či žena, každý je jedinečný. Z jakého titulu by měl muž zajišťovat ženu, nebo žena muže, to s přírodou nemá nic společného. :-)
Jitka Caklová
:-) :-) Ne asi, ale určitě. Právě v učarování je ona zrada. VLASTNÍ zkušenost, ať je jakkoliv těžká. nikdy nezradí a čím je těžší tím je posilující. Ale je nepřenosná a nikomu nic nedokazuje ♥
Iva Bendová
Tvárné téma na všechny strany, chápu i vás, ale já to pochopila jinak a nepodařilo se mi to vysvětlit, jak. Prostě mladík musel nejprve dokázat, že dívku v životě zajistí, že je na něho spolehnutí, že je silný tělesně i vůlí. Asi mě dokumentarista tehdy zmátl a očaroval :-)
Jitka Caklová
A právě filmy, které vyrábí mocní, se necháváme ovlivňovat. O životě v souladu s přírodou nevíme vůbec nic, právě díky civilizaci.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 34. týden

Jak znáte české přehrady, rybníky, jezera, řeky či zatopené lomy? Ověřit si to můžete v našem vědomostním kvízu tohoto týdne.