Jinde a jinak
Ilustrační foto: Freepik

Jinde a jinak

18. 8. 2025

Na okraji Sahary, v suché a vyprahlé zemi, se vydává mladík, spolu s ostatními schopnými muži kmene, na osmiměsíční putování, aby dokázal své dívce, že si zaslouží její lásku a přízeň. Pokud nepřivede zpět stádo zdravého a vykrmeného dobytka, neobstojí ani před ní, ani před jejími rodiči, kteří teprve rozhodnou, zda mu svou dceru svěří. Dívka, jakmile uplyne ta správná doba, vyhlíží zvědavě a rozechvěle do dáli, dokonale upravená a vyzdobená, a trpělivě čeká na to, jak a zda vůbec její vyvolený svůj náročný úkol splnil.

V kdysi shlédnutém dokumentu svatba nakonec byla.

Napadlo mě tehdy, že čím méně civilizovaný kraj, tím častěji jsou lidé přirozeně a prakticky pro život moudřejší a jejich principy a hodnoty hlubší a logičtější. Ovšem takovýchto míst soužití člověka s pravidly a zákonitostmi přírody rapidně ubývá.

glosa příroda společnost
Autor: Iva Bendová
Hodnocení:
(4.7 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Hezký příběh o lásce samozřejmě poplatný době a místu, ve kterém se odehrává. Ti dva měli velké štěstí, že jejich láska byla dobrovolná a opětovaná. Dnešní podmínky jsou pro lásku v mnohém příznivější, přesto se mi zdá, že se jí moc nedostává. Možná je to tím, že člověk vždy touží po tom, čeho se mu nedostává. Nejdříve se musí cítit opuštěný, aby začal toužit po spojení. Možná jsem se teď také nevyjádřila tak, aby byli všichni spokojeni, ale můj pohled je pouze jedním z mnoha. Jestli měla Soňa na mysli ruský sci-fi film Člověk obojživelník, tak ten jsem prožívala až do morku kostí
Ingrid Hřebíčková
Kdepak Iva, ta se svou líbeznou duší a srdcem dokáže pochopit, že člověk, to názor a nemyslí to urážlivě. Naopak chápe, že dotyčná osoba se nad jejím článkem zamýšlí a svěří se se svým názorem. Prostě Ivy článek stojí za přečtení a zamyšlení se nad ním.
Jitka Caklová
Žádný příspěvek není negativní, může být pouze odlišný, stejně jako podmínky k žití. Mě například první ani druhý manžel nezajišťoval, spíše naopak. A žít v souladu s přírodou neznamená, vrátit se do jeskyně.
Iva Bendová
V žádném případě netoužím být žena Lesana, na to jsem už příliš zhýčkaná :-) Děkuji všem za zamyšlení, ať už na podobné vlně či z jiné řeky. Všech příspěvků si vážím.
Daniela Lender Chaloupková
Děkuji za zajímavé počtení, nutící k zamyšlení. Ivo, nedělejte si nic z některých negativních komentářů. Většina pochopila. Ono není nic černé ani bílé, nedovedu si představit žít v některém "rádobypřírodním" společenství, ale nevidím nic úchvatného ani v přetechnizované době. Všechno by mělo být vyvážené. Každopádně, jsouce založením "konzerva" ;-), si myslím, že je přirozenější, když muž zajistí ženu (+ rodinu) než naopak. Což ovšem není nic proti emancipaci žen :-))
Iva Bendová
Děkuji za diskuzi, nikoho nerozporuji, a ze svojí naivity se zde ráda trochu přeléčím :-) Možná bylo na mé shrnutí příběhu použito nesprávných slov, protože málo vystihují, čeho jsem se z dnešní doby chtěla dotknout.
Ingrid Hřebíčková
Mladík splnil úkol a dívku si zasloužil. Hezky se sní u takového dokumentu, když je člověk mladý. V dnešní civilizované době naprosto souhlasím s Jitkou a Mirkem Hahnem. Takže už jen dodávám, dík za poutavý článek, co nutí k zamyšlení.
Jana Kollinová
Obávám se, že nelze jednoznačně vyvodit závěry o hloubce a logičnosti, tím méně o moudrost žití a spjatosti s přírodou, na základě zhlédnutí dokumentu. Zde jde o hluboce geneticky vložený kód přežití, následně přecházející v uvědomění zajistit budoucí rod a v neposlední řadě o tradice. Líbí se mi podobná zamyšlení a ráda se se svými úvahami připojuji.
Soňa Prachfeldová
Milovala jsem knihu od Eduarda Štorcha - Lovci mamutů. Tam si bezostyšně kradli ženy z vedlejších kmenů, mlátili se klacky i mamuty, aby žili a rozmnožovali se. Ale v té době bych se ocitnout nechtěla. Anebo jsem se kdysi zamilovala do Ichtyandra. No jo vlastní fantazii se meze nekladou. Možná, že lidé, kteří žili,žijí prostě a skromně, nevědí co jsou intriky, je jejich život lepší, ale také těžší.
Jitka Caklová
Jen mě ještě napadá, ať muž či žena, každý je jedinečný. Z jakého titulu by měl muž zajišťovat ženu, nebo žena muže, to s přírodou nemá nic společného. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 34. týden

Jak znáte české přehrady, rybníky, jezera, řeky či zatopené lomy? Ověřit si to můžete v našem vědomostním kvízu tohoto týdne.