Jinde a jinak
Ilustrační foto: Freepik

Jinde a jinak

18. 8. 2025

Na okraji Sahary, v suché a vyprahlé zemi, se vydává mladík, spolu s ostatními schopnými muži kmene, na osmiměsíční putování, aby dokázal své dívce, že si zaslouží její lásku a přízeň. Pokud nepřivede zpět stádo zdravého a vykrmeného dobytka, neobstojí ani před ní, ani před jejími rodiči, kteří teprve rozhodnou, zda mu svou dceru svěří. Dívka, jakmile uplyne ta správná doba, vyhlíží zvědavě a rozechvěle do dáli, dokonale upravená a vyzdobená, a trpělivě čeká na to, jak a zda vůbec její vyvolený svůj náročný úkol splnil.

V kdysi shlédnutém dokumentu svatba nakonec byla.

Napadlo mě tehdy, že čím méně civilizovaný kraj, tím častěji jsou lidé přirozeně a prakticky pro život moudřejší a jejich principy a hodnoty hlubší a logičtější. Ovšem takovýchto míst soužití člověka s pravidly a zákonitostmi přírody rapidně ubývá.

glosa příroda společnost
Autor: Iva Bendová
Hodnocení:
(4.7 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Iva Bendová
Mně, Jitko, spíše Shakespeare ;-) Přírodní národy v extrémních podmínkách jsou pro naši mentalitu opravdu "Jinde a jinak." Tím bych tuto debatu s dovolením ukončila ;-)
Jitka Caklová
Teď mi přišel na mysl film Hrabě Monte Christo :-)
Jitka Caklová
Ivo, budoucnost nezná nikdo, už jen svolení rodičů je pochybné. Znala jsem rodinu, kde rodiče z vlastních zkušeností rozhodovali, kdy budou mít mladí děti. :-) :-)
Iva Bendová
Co my víme, Jitko, jak by příběh pokračoval dál, kdyby rodiče k svatbě svolení nedali ;-)
Jitka Caklová
08:22 ...., jen si myslím, že rodiče by měli rozhodovat pouze za nedospělé, nebo nesvéprávné děti, ať je to kdekoliv.
Jitka Caklová
:-) Láska je jen jedna jediná, pro lásku neplatí pravidla rodičů a je úplně jedno, zda na subsaharské poušti, nebo v České republice, zda v bídě, či chudobě. Je to paradox a mě by zajímalo, kolik dnešních mladých mužů by bylo ochotno jakoukoliv zkoušku, určenou rodiči dívky, podstupovat. :-) Já vím, jsem jiná a více lidí, ne jen v minulosti, ale i dnes s tím má problém :-) :-)
Iva Bendová
Láska už tam vyklíčila, ale na rodičích bylo, zda svolí k svatbě a svou dceru mladému muži svěří. Byl to sběrný dokument o jistém kmeni původních obyvatel v subsaharské oblasti.
Jitka Caklová
Když se vrátím k onomu filmu, tak nevím zda z rozhodnutí rodičů vyklíčí láska. V současnosti znám pár, chodili spolu z čisté lásky a sedmnáct jim bylo let. Ona pro jeho maminku nebyla na úrovni, hlavně finanční a vše ukončila. Po nepříliš vydařených životech se setkali po čtyřiceti letech na třídním srazu a už patnáct let žijí jeden pro druhého. Tomu říkám láska, která hory přenáší ♥
Iva Bendová
Moc hezky napsáno, Zuzi, mohu-li tak oslovovat. Děkuji za komentované sdílení, které se velmi blíží mému původnímu záměru myšlenky na závěr příběhu. Navíc dokument byl vysílán v době, kdy se ještě neřešila uprchlická krize, čili nebyl tzv. poplatný a oslovil mě čistě romanticky.
Zuzana Pivcová
Láska u přírodních národů má podle mě v sobě zákon zachování rodu, potřebu zdravého přežití a vývoje. Asi jako u jiných tvorů, i když se s nimi nechceme srovnávat. Ptačí sameček zajišťuje samičku ne z našeho lidského pojetí lásky, ale protože ona sedí na hnízdě, čili také zpětně zajišťuje. A to je zvířecí láska, nebo ne? A podobně i u kmenů jiné civilizace. Láska je v sounáležitosti, která vede k zdokonalení celku. (omlouvám se, poetická lyrika to není)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 34. týden

Jak znáte české přehrady, rybníky, jezera, řeky či zatopené lomy? Ověřit si to můžete v našem vědomostním kvízu tohoto týdne.