Letní snění: O tom, co nebylo, bylo a už nebude
Fotografie: Věra Ježková

Letní snění: O tom, co nebylo, bylo a už nebude

24. 8. 2025

Letní snění – moc hezké téma. Příjemná představa – ležím s otevřenýma nebo zavřenýma očima – a sním. I když mé mírně melancholické povaze by vyhovovalo víc snění podzimní. Na podzim s jeho krásnými barvami, mlhou a deštěm. Ale konečně, proč bych se nemohla zasnít i v létě, kdy jsem se narodila?

Já vlastně ani moc nesním. Jen si občas představím něco příjemného nebo se mi vybaví nějaký hezký zážitek. A tak budu snít o tom, co by se mi líbilo ještě zažít a už z různých důvodů nezažiju. V příjemném letním odpoledni, na balkoně, se skleničkou bílého vína.

Navštívit Řecko – obdivovat antické památky, vnímat dávnou historii Evropy. (V Římě jsem byla.)

Podívat se do Skotska a některé severské země – putovat krásnou přírodou.

Vnořit se do spousty různě jednobarevných míčků (jako jsou třeba v některých nákupních centrech).

Zažít stav beztíže ve větrném tunelu.

Posedět večer u táboráku – dívat se do plamenů, pozorovat vylétající jiskry a kouř vznášející se k nebi, zakousnout se do opečených buřtů, vybírat z popela brambory. Možná i s přáteli tiše zpívat písničky, které k takovému večeru patří.

Dychtivě naslouchat vyučujícím ruštiny a němčiny na Pedagogické fakultě UK, objevovat bohatost a krásu lingvistických disciplín.

Projet se na kole – spustit se z kopce a cítit na obličeji a ve vlasech vítr. Třeba jako kdysi z Bezdězu do Starých Splavů nebo z Ondřejova do Chocerad.

Procházet se na běžkách zasněženou krajinou, radovat se z modrého nebe a sněhu třpytícího se ve slunci.

Jít do lesa na houby – sbírat hříbky, lišky, babky, křemenáče – jimž se na Příbramsku říkalo havíři.

Za jasné noci se dívat na hvězdy, poznávat souhvězdí.

Letět letadlem – cítit mírné vzrušení, pozorovat mraky kolem sebe a krajinu pod sebou.

Nechat se v úžasu hypnotizovat vysokohorskými vodopády. Tak jako před několika lety Krimmelskými vodopády v Rakousku.

Brouzdat se v moři, vnímat „nekonečno“.

Stát sama ve větru na palubě trajektu přes La Manche, těšit se z volnosti a vzdouvajících se vln.

Potěšit se s miminkem – zahrnout ho láskou, rozněžnit se nad jeho roztomilostí, nakazit se jeho smíchem.

Cítit vzrušení při zamilovanosti.

Dívat se ti do očí plných lásky.

glosa Letní soutěžení 2025 Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Děkuji vám za hezké hodnocení. :-)
Anna Potůčková
Věrko snít umíš a přeji Ti aby se Ti některý ze snů splnil. Sny snad má každý z nás, a ani já nejsem výjimkou.
Jitka Hašková
Věro, dokážeš krásně snít Díky.
Marie Seitlová
Věrko, krásné snění, přeji ti, aby se ti ještě tvé sny plnily. Každý máme nějaké nesplněné sny a když se mi splní, jsem moc ráda.
Elena Valeriánová
Milá Věrko, je pravda pravdoucí, že v poslední době moc článků na íčku nečtu, ale článek, který je psaný srdcem a lidsky přibližuje samotného autora si přečtu ráda. A takové je i Tvé vyznání o snech, které Tě míjejí a přece o nich umíš tak krásně a citlivě napsat. Každý máme takové sny nebo skoro každý, já je mám schované v šuplíčku nesplněných přání. V poslední době nějak rychle se tento pomyslný šuplíček plní. Čtu si Tvé snění znovu a znovu a oči se mi mlží. Věrko, přeji Ti spoustu krásných chvil a splněných snů. A děkuji.
Daniela Lender Chaloupková
Věro, krásné snění ... děkuji :-)
Daniela Lender Chaloupková
Věro, krásné snění ... děkuji :-)
Ingrid Hřebíčková
Věrko, určitě ještě můžete nějaké sny si splnit. Není všem dnům konec.
Jiří Dostal
:-) Moje vertigo při zánětu vnitřního ucha. :-)
Jan Zelenka
Věrko, už jsem ti psal, že je to něco úžasného. Měl jsem z toho až mrazení v zádech. Tvé vyznání mě dojalo. V každém z nás něco skrytého dřímá, ale ne každý to dovede takhle nádherně vyjádřit. Až zase přijedeš, budu se těšit na sklenku vína a povídání s tebou.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 34. týden

Jak znáte české přehrady, rybníky, jezera, řeky či zatopené lomy? Ověřit si to můžete v našem vědomostním kvízu tohoto týdne.