ŠÁTEK - "must have"
FOTO: Jana Mesarčová

ŠÁTEK - "must have"

1. 9. 2025

Čekání v prostorách odletové brány („gate“) nemusí být vůbec nudné. Pokud není po ruce kniha, časopis, nabitý mobil, lze onen zdánlivě promarněný čas využít například pozorováním.

Stačí se zakoukat a migrace cestujících z místa na místo vás vtáhne do zajímavého mikrosvěta společně sdíleného prostoru. Tu se někdo nechá zaujmout chrápajícím mladíkem, tu někdo soucitně pozoruje podrážděné plačící dítě. Já si nedávno krátila gateový čas pozorováním odění a vkusu cestujících. A byla jsem překvapena. Matematicky řečeno, neplánovanou „módní přehlídku“ charakterizoval společný jmenovatel – ŠÁTEK.

Tento praktický a účelový kousek látky opravdu doplňoval osobní styl u početné skupiny čekajících. Ať to byla starší babička s vráskami okolo usměvavých očí, která svůj bavlněný trošku jetý šátek s květinovým potiskem měla ve stylu „na babku“ uvázaný pod bradou, podobně jako to nosila moje již nežijící babička, anebo holčička, která malým trojcípým šátečkem měla ozdoben účes se dvěma trčícími culíky tak vachrlatě, že se člověku chtělo vstát a upravit tu podivnou kreaturu na její hlavě. Holčička však byla malá. Hravá. Ta má ještě mnoho let před sebou, než doroste do řady možných příznivkyň Haily Bieber, která si extravagantně uvazuje šátek přes kšiltovku.

Při čekání na let jsem se zadívala na usedající mladou ženu. Ta však nebyla pouze mým středem pozornosti, neboť její bělostný obličej s krásně vykrajovanými rty a klidně koukajícíma zelenýma očima čarovně zářil z jinak svědomitě okolo celé hlavy uvázaného šátku matné černi tak, aby zpod něho ani vlásek nebylo k vidění. Matněčerná dokonalost postupně splývala s černými šaty v délce až ke kotníkům. Když žena v tichosti a se sklopenou hlavou usedla vedle doprovázejícího muže, hrdá pýcha ne křesťanské víry se změnila v černou hromádku bezbřehé poslušnosti. Šátek by možná uměl povyprávět … .

Můj pohled také zabrouzdal do sekce míst k sezení, jehož součástí byly panely se zásuvkami zastrčených nabíječek. Posedával tam hlouček veselých dívek a mládenců. Řekla bych batůžkářů, vášnivých horalů v pohorách, rychleschnoucích kalhotách a funkčních merinech. Všem do jednoho krk bratrsky zdobil totožný šátek se zvířecím vzorem, na mne však působící až moc synteticky, škrábavě. Ale materiál šátku byl pro partičku podřadný, prioritní byla symbolika šátku a vyplývající příslušnost ke komunitě. Nicméně – zase šátek!

V davu čekajících mi neunikl snědý vysoký páreček odhadem čtyřicátníků. Ten jsem pozorovala notnou chvíli. Byl jako ze žurnálu. Oba z páru byli od pohledu milí, snažili se působit skromě. Ale to bylo od nich bláhové. Nejen že byli oba velmi pohlední, podobní hvězdnému páru Russell Westbrooker (hvězda NBA) & Nina Earl (basketbalistka), ale nepřehlédnutelná byla jejich sladěnost, harmonie střihů a tónů barev jejich oblečení, nespojovalo je nic křičícího do skel letištní haly. Mne upoutala jejich hřejivá vzájemnost, nonšalance. A ještě více mne upoutal, ruku do ohně dala bych, hedvábný šátek s něžným potiskem, který se půvabně rozvlnil na křehkém rámě ženy s každým jejím nádechem, ale i v okamžiku, kdy on se k ní sklonil a políbil na tvář. Moje fantazie tomu polibku vložila slova: „Neboj miláčku, je to jen pár hodin ve vzduchu a jsme doma." Její šátek jsem na dálku urputně zkoumala, ta moje šílená zvědovost toužila vědět, z jaké jen je dílny, zda od Hermes, Louis Vuitton, Gucci? Kolik kokonů bource na něj muselo padnout? A co když ten šátek je jen obyčejným neznačkovým kouskem látky, kterému tato žena vdechla luxusnost tím, jak si jej elegantně dovedla uvázat?

Z velké romantiky mne probral šum téměř zaplněného gate. Chvatem ještě přicházeli uřícení turisté, celí zmačkaní a umounění. Zřejmě v úlevě, že stíhají svůj navazující let. Dlouze oddechovali a funěli. Pánové si z hlav zcela podvědomě sundavali kšiltovky oproti některým ženám, které si strhávaly čelenky (šikovně upravené šátky), anebo škubavě tahaly šátky ovázané okolo krku ve stylu „palestina“ (šátek přeložen napůl, širší cíp na hrudi kryje uzel ze zbývajících cípů obtočených okolo krku), aby zmírnily svůj termoregulační nekomfort. Některé z žen si jen šátek uvolnily a cípem šátku stíraly pot na čele a okolo očí. Jak praktické a zase šátek.

„Šátkovanou“ mi jako bombónek na dortu ukončily dvě letušky spěchající do našeho přistaveného letadla. Velmi půvabná stvoření, grácie. Demonstrovaly pro mne křehkou a dnes tolik vytrácející se ženskost. Současně jsem si uvědomila, že jejich elegance nebyla způsobena jen sebevědomou a vzpřímenou chůzí, upravenými vlasy včetně střídmého make upu, nýbrž celou tu „dokonalost“ umocňoval šátek, který velmi vkusně kontrastoval s krejčovsky vypracovanou uniformou letecké společnosti.

"Njn...," šátek, šátek a zase – ŠÁTEK.

móda Můj příběh životní styl
Hodnocení:
(4.8 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Mesarčová
Paní Vargova, děkuji, to "n" vypadlo, samozřejmě že skromně.
Blanka Lazarová
Ano, bez šátků si oblečení např. na podzim neumím představit. Mám jich dost, ale střídám jich jen pár. :-)
Marie Měchurová
Šátek je můj oblíbený "módní" doplněk. ****** Hezké počtení...
Jana Šenbergerová
Moc zajímavé téma a hezký článek k tomu. Víc než nositelkou šátků jsem jejich sběratelkou, přestože to u mě není činnost cílená. Mám šály a šátky různých velikostí, barev a vzorů. Jsou z různých materiálů i od různých výrobců. Bohužel se v nich cítím skvěle před zrcadlem, ale po chvíli nošení mám na sobě všelijak zašmodrchaný hadřík, bez ohledu na kvalitu materiálu a pečlivost při "aranžování". Asi nejsem šátkový typ.
Zuzana Zajícová
Jsem šátková a šálova a článek mě moc potěšil
Daniela Lender Chaloupková
Jsouce celý život šátková a šálová, děkuji za pěkné počtení :-)
Dagmar Vargová
Souhlas s paní Jitkou H. To "haves" vypadá hrozně - a hned v názvu článku :-(. Škoda i chybky ve slově "skromě". Celkově je ale článek moc pěkný.
Jitka Hašková
Správně anglicky je "must have". Tvar haves neexistuje, 3. osoba jednotného čísla je: he/she/it has. Učím angličtinu. Jinak článek je hezký.
Daniela Řeřichová
Moc pěkná glosa. Bez šátků, šátečků a šálů si neumím své odívání představit.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 36. týden

Sledovali jste o prázdninách pozorně portál i60? To prověří náš vědomostní kvíz, který se tento týden zaměří na tipy a fotografie vás, tedy našich čtenářů...