Maminka
FOTO: A. Donelly

Maminka

2. 9. 2025

Inspirovala mne Iveta Tomčíková, která zde 27. srpna publikovala svoji báseň z roku 2015. Tak jsem taky začal hledat a našel svou básničku na podobné téma, publikovanou v roce 2016 na i60. Dávám ji dnes na oči i vám.

Mně tehdy přišla láskyplná a láskyplně jsem ji kdysi psal, a představte si, že několik čtenářů ji nazvalo sobeckou a krutou. Já jsem taky toužil být s mámou častěji, ale prostě už jsem byl v úplně jiné životní situaci a navštěvoval jsem ji vždycky jen „na chvíli“. Sobecké není, když se odstřihnete od rodičů a založíte vlastní rodinu. Důležité je nezapomínat a vracet se. Už ne navždy, ale stále znovu. (Mimochodem, tento text i s melodií, ale bez instrumentace jsem poslal K. Gottovi už v době jeho nemoci. Co se pak stalo, nevím a nepátrám.)  

Má stará matka modlí se a věří,

že její syn se domů zpátky vrátí.

Má stará maminka chůzí droboučkou měří

měsíce a dny nás dělící.

A na lavici sedá, když se šeří,

za oknem mě potichu vyhlíží,

chudinka sní, že jedu k ní, že domů běžím,

že u ní zůstanu navždycky.

Já se však domů nikdy vrátit nesmím,

mám ženu svou, mám děti, zaměstnání;

jen jednou do roka přijedu zdaleka za ní

na kratičké, letmé setkání.

I kdybych jednou po dětství snad toužil

a do vzpomínek sebevíc se hroužil,

už nikdy navždy zpátky domů nesmím,

protože tu nový domov mám,

protože tu jiný domov mám.

Moje poezie
Hodnocení:
(4.9 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Daniela Lender Chaloupková
Oldřichu, na rozdíl od jiných hodnotím Vaši báseň velice pozitivně. Ano, je smutná, nostalgická, ale i takový je život .... Podle veršů nelze hodnotit, zda je autor dobrý či špatný syn. Jde o literární útvar, a zde je či není autobiografický, není na rozhodnutí čtenářů. Jde o stejnou situaci, jako když diváci seriálů ztotožňují herce s rolí, kterou představují, a v případě osobního setkání jim např. nadávají. V dnešní době jsme naopak často svědky opačné situace, kdy synové "mamánci", přestože mají své rodiny, si své bolístky nechávají pofoukat od svých maminek, a jejich nové rodiny tím trpí. Oldřichu, děkuji :-)
Jan Zelenka
Oldřichu, tohle já hodnotit nebudu.
Miloslava Richterová
Paní Dagmar, hezky jste to vyjádřila i za mne. Vzpomněla jsem si, jak mne maminka objímala, když jsem přijela, jak se na mne těšila a říkala, jsem ráda, že tě mám. Jestli je báseň pravdivá, byl autor špatný syn. Navštívit mámu letmo jednou za rok, protože bydlím jinde, mám tam rodinu a zaměstnání, to je víc než špatně.
Dagmar Vargová
No nevím. Hned po ránu mě tyto prosté a upřímné verše rozesmutnily. Napsáno je to hezky... ale to sdělení... úplně cítím smutek a beznaděj té marně doufající maminky :-(. Přece mít svoji rodinu a svůj domov se nijak nevylučuje s tím, že bychom nemohli pobýt se svými rodiči tak často, jak jen to jde. Obzvlášť když už rodičům nezbývá mnoho času na tomto světě. Mám skvělý vztah se svým jediným synem a nedovedu si představit, že by mě někdy v budoucnu navštěvoval jen "letmo". Je tolik možností... třeba vzít si maminku na pár dní k sobě, často jí telefonovat (pokud není zcela neslyšící)... zkrátka mám pocit, že tady je "něco špatně". Omlouvám se, prostě takto to vnímám...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 36. týden

Sledovali jste o prázdninách pozorně portál i60? To prověří náš vědomostní kvíz, který se tento týden zaměří na tipy a fotografie vás, tedy našich čtenářů...