Muzikanti na ulicích
Ilustrační foto: Pixabay

Muzikanti na ulicích

3. 9. 2025

Mám ráda hudbu. Ráda se zastavím i na ulici a zaposlouchám se do písní muzikantů. Když se mi líbí, přidám drobný peníz. Líbí se mi jejich odvaha a chuť zpívat. A že za to chtějí peníze? Proč ne? Pamatuji se, když mladí zpěváci začali zpívat na ulici po revoluci, kolem se šířila radost a uvolněnost. Bylo to něco nového, co dříve nebylo.

Jednou večer při večerní procházce se skupinou italských turistů jsem se takhle před jedním zpěvákem zastavila. Před zpěvákem byla skupina mladých veselých lidí viditelně v dobré náladě. Zaslechla jsem od jedné ženy z mé skupiny ironická slova: „Těm stačí málo.“ Přešla jsem to. Nechtěla jsem vysvětlovat, že dřív ulice vypadaly prázdně, stejně jako obchody.

Pamatuji se, jak jednou těsně před vánočními svátky jsem šla do práce. Přestupovala jsem na linku A z linky B. Všichni cestující pospíchali. Hrnuli jsme se všichni na přestup k jezdícím schodům, když se náhle rozezněly koledy. Studenti konzervatoře zpívali vánoční koledy, doprovázené houslistou. Vestibulem se rozléhal krásný soprán, který nabádal k zastavení a k radosti na blížící se svátky.

Často vídávám na Smíchově starší paní hrající na píšťalku lidové písně. Stejně tak na Karlově mostě zpívá árie zrakově postižená žena. Zpívá nádherně.

Dnes už je to běžné. Ale hudba stále potěší a přináší radost a dobrou náladu.

jezl8877.png
FOTO: Michaela Přibová

hudba
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Potůčková
I mně se líbí muzicírování na ulici. A nejvíce pak hudba peruánských indiánů, kteří bývají v Holešově na vánočních trzích. Pár jejich nahrávek mám na kazetách nebo CD discích.
Marie Měchurová
I mě vždy potěší muzikanti v ulicích i jinde...
Květa Chobotová
Ach, hudba... krásná ingredience v našich životech.. děkuji moc..
Dalibor Polanský
Ano, velmi rád vzpomínám na dobu po revoluci, když jsme se scházeli na Karlově mostě u kříže. Pár kytar a lidi co chtěli zpívat, zadarmo, jen pro tu radost z hudby. Jenže to už je jen vzpomínka.
Alena Velková
Také mám ráda pouliční muzikanty. Někteří z nich jsou opravdu hodně dobří. Mívala jsem hudební vydavatelství a po revoluci jsem právě těm dobrým vydávala kazety a cédéčka. Doba se mění, takže už pomalu nikdo neví, co to je kazeta a jak se to přehrávalo :-) Firmu jsem už před lety zrušila, tyto nosiče už moc nefrčí. Zajímavé ale je, že zase přicházejí do módy vinylové LP desky.
Daniela Lender Chaloupková
Vypadlo mi "pár let - po revoluci - na ulici". :-))
Daniela Lender Chaloupková
Míšo, děkuji za krásný článek i fotografie. Mám to úplně stejně jako Vy. Díky Vašemu článku jsem si vzpomněla na skupiny peruánských Indiánů, kteří se tu začali objevovat pár let na ulici. Dokázala jsem je poslouchat dlouhé hodiny, koupila si kazety a dodnes, když mi není nejlépe na duši, si je pouštím.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 36. týden

Sledovali jste o prázdninách pozorně portál i60? To prověří náš vědomostní kvíz, který se tento týden zaměří na tipy a fotografie vás, tedy našich čtenářů...