Že je turek méně zdravý
než presso? Není to pravda

Že je turek méně zdravý
než presso? Není to pravda

3. 11. 2015

Mýtus o tom, že káva připravená takzvaně na „turka“ je škodlivější než ostatní typy tohoto nápoje, neplatí. Obsahuje totiž zhruba stejné množství látek, které jsou pro organismus pozitivní, ale i negativní, jako například presso. Vyplývá to ze studie provedené Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze pro Institut kávy.

Studie porovnávala, kolik kofeinu, antioxidantů, ale i rakovinotvorného furanu či akrylamidu se v kávě připravené různými způsoby nachází. Experti zkoumali čtyři druhy: mletou praženou kávu pro přípravu „turecké“ kávy, kávu v kapslích, rozpustnou kávu a mletou kávu na přípravu espressa. „Nakonec jsme dospěli závěru, že (způsob přípravy) žádným způsobem neovlivňuje obsah kofeinu, ani škodlivin,“ řekla Jana Hajšlová z VŠCHT. Jedinou výjimkou je instantní káva, kde je díky způsobu její výroby méně furanu. Negativní látky podle Hajšlové ovšem ani v jednom případě nebyly vysoké a zdraví škodlivé.

Obsah kofeinu v nápoji podle studie ovlivňuje především použitá odrůda kávy, nikoliv způsob jejího vaření. Typ Robusta obsahuje jeho vyšší obsah než odrůda Arabica. Z hlediska psychostimulačního účinu je tedy jedno, zda si člověk dá espresso, rozpustnou nebo zalévanou kávu.

Studie se zaměřila i na obsah takzvaných antioxidantů, tedy látek, které pomáhají proti vzniku rakoviny, ischemické choroby srdeční, infarktu či mozkových mrtvic. „Při konzumaci čtyř až šesti šálků kávy do sebe dostanete více antioxidantů, než kdybyste jedli půl kilogramu ovoce nebo zeleniny,“ uvedl Pavel Kohout z Fakultní Thomayerovy nemocmice, který působí jako odborný garant Institutu kávy. Jejich nejvyšší množství přitom obsahovala pražená mletá a kapslovaná káva.

Hajšlová přitom doporučovala při koupi kávy soustředit se především na známé, nejprodávanější značky, které zaručují kvalitu. Posoudit kvalitní kávu člověk může i podle jejího aromatu. Na tom se totiž podílí více než 800 látek. „Udělat synteticky aroma kávy je nemožné,“ dodala. Aroma a chuť může ovlivnit především doba pražení a teplota, která je při ní dosažen.

Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
S pitím kávy to rozhodně nepřeháním, ale nedat si alespoň šálek - dva denně, to bych měla špatný den. Preferuji rozpustnou, nebo překapávanou a s mlékem, ač podle nejnovějších výzkumů ;-) to není dobrá kombinace, ale taky to neřeším.
Jarmila Komberec Jakubcová
Přiznám se, že jsem podlehla kouzlu Dolce gusta a to hlavně tablety s mlékem. Jinou kávu než mlékem nepiji nebo to kombinuji s čajem. Kávu "turek" nesnáším, protože mi vadí lógr.V zahraničí si většinou dávám malou kávu "preso s mlékem". Nemusím ji vypít velké množství a osvěží.
Alena Tollarová
Ještě že jsou mi všechny ty možné výzkumy a zaručené zprávy odborníků ukradené. Piju nejradší turka s mlékem a hotovo.
Květoslava HOUDKOVÁ
Kdysi -když jsem při zaměstn. studovala SEŠ - mi byla dána rada pít kávu pro povzbuzení proti únavě. Jenže u mne dopadlo opačně: únava a potřeba spánku trvala dál. A od té doby kávu nepiji, nerada a vůbec mi nechybí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.