Botanická zahrada Malešice
Všechny fotografie: Věra Ježková

Botanická zahrada Malešice

5. 9. 2025

O existenci botanické zahrady v Malešicích jsem se dozvěděla od přítelovy dcery, která ji navštívila se svým manželem a jejich anglickým kamarádem žijícím ve Finsku během dovolené.

Vydala jsem se do ní asi o čtrnáct dní později, kdy jsem opět hlídala jejich kočičku. Z Vysočan jsem to měla jen necelých patnáct minut autobusem. Samozřejmě jsem se předem připravila. Na webových stránkách zahrady jsem si přečetla a podívala se, co mě čeká.

Botanická zahrada Malešice je unikátní pracoviště SOŠ Jarov. Škola spojuje na první pohled nesourodá zaměření – stavební, dřevařské, zahradnické a sportovní. Školní botanická zahrada slouží především pro výuku. Starají se o ni hlavně studenti oboru zahradnictví.

11 hektarů zahrady pokrývá historický park a moderní tropické skleníky.  Přírodně krajinářský park založil pravděpodobně významný architekt František Thomayer ve dvacátých letech minulého století. Jeho dominantou je novorenesanční zámeček – vila. Jmenuje se po Vladislavu Jiráskovi, obchodníku s uhlím a pražském radním, který ji přestavěl jako zázemí pro své pracovní povinnosti v Praze. Rybník pod vilou je napájen potokem Malá Rokytka.

V parku se nacházejí také další prvorepublikové architektonické skvosty – vyhlídkový altán, lázně a mostek. Na dalších 19 hektarech rostou stoleté listnaté a jehličnaté stromy, vzácné keře a trvalky. Spoluvytvářejí romantickou atmosféru parku.

Novodobá historie začíná získáním statutu botanické zahrady v roce 1991. V roce 2005 se zahrada stala i zakládajícím členem Unie botanických zahrad ČR.

V tropických sklenících jsou umístěny rozsáhlé kolekce orchidejí, kaktusů, bromélií, kapradin i mnoho desítek let starých palem, které jsou v létě vystavovány v okolí zámečku a skleníků. V době mé návštěvy byly skleníky bohužel zavřené, ale udělala jsem alespoň několik fotek přes čistší sklo a skrz pletivo.

V zadní části zahrady jsou produkční plochy a skleníky na pěstování rostlin pro potřeby hlavního města Prahy. Veškeré rostliny lze zakoupit přímo v areálu ve školní prodejně.

Botanická zahrada je dobrý tip na vycházku Pražanů. Od dubna do října je otevřena denně od 9 do 18 hodin, od listopadu do března v pracovních dnech (kdy probíhá školní vyučování) od 9 do 16 hodin. Vstup je volný.  

Zdroje:

https://desitka.cz/2020/10/24/botanicka-zahrada-malesice-je-otevrena-denne/

https://skolajarov.cz/botanicka-zahrada/o-zahrade/

https://www.kudyznudy.cz/aktivity/botanicka-zahrada-malesice

Praha příroda Tip na výlet
Hodnocení:
(4.8 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Hašková
Věro, díky za krásný článek o této zahradě. Byla jsem tam před mnoha lety s kamarádkou Zdenkou. Je vidět, že zahradu v mnohém vylepšili, jsou tam nové moderní budovy, ten krásný skleník tam byl, ale byl problém tam zajít na záchod. Nakonec jsme tam objevily uklízečku, která nás na něj pustila. Vidím, že se tam musím jít podívat znovu. Je tam dobré spojení mnoha autobusy z konečné tramvaje č.9 Spojovací (Jarov).
Alena Tollarová
O této BZ vím už dlouho, ale bohužel je pro mě dopravně dosti obtížně dostupná, takže se tam asi nepodívám :(
Věra Ježková
Děkuji vám za hezké hodnocení.
Jana Vargová
Nenene, paní Věro, patří 5*****! Okolo zahrady občas jedu, vždy jsem líná vystoupit. Vám díky za virtuální přiblížení a podnět jít se tam podívat.
Alena Velková
Mám radost, že jsem díky tobě objevila zase něco, co neznám.
Daniela Lender Chaloupková
Věro, díky za krásný článek a ještě hezčí fotografie. O zahradě už nějaký čas vím, teď jste mne ještě více "namlsala", tak snad někdy v budoucnu :-))
Naděžda Špásová
Věrko, tam to je určitě krásné, fotky to ukazují. Mám ráda Botanické zahrady, třeba se mi to někdy povede. Podívám se, kde jsou Malešice. :-)
Irena Mertová
Hezký článek. Chodívala jsem tam jako malá s družinou na procházky. Pak s dědečkem. Nedávno se synem. Je tam hezky a skoro žádní návštěvníci...
Jan Zelenka
O této zahradě jsem neměl ani tušení. Moc pěkně jsi ji popsala a nafotila. Dobrý námět na výlet.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 36. týden

Sledovali jste o prázdninách pozorně portál i60? To prověří náš vědomostní kvíz, který se tento týden zaměří na tipy a fotografie vás, tedy našich čtenářů...