Botanická zahrada Malešice
Všechny fotografie: Věra Ježková

Botanická zahrada Malešice

5. 9. 2025

O existenci botanické zahrady v Malešicích jsem se dozvěděla od přítelovy dcery, která ji navštívila se svým manželem a jejich anglickým kamarádem žijícím ve Finsku během dovolené.

Vydala jsem se do ní asi o čtrnáct dní později, kdy jsem opět hlídala jejich kočičku. Z Vysočan jsem to měla jen necelých patnáct minut autobusem. Samozřejmě jsem se předem připravila. Na webových stránkách zahrady jsem si přečetla a podívala se, co mě čeká.

Botanická zahrada Malešice je unikátní pracoviště SOŠ Jarov. Škola spojuje na první pohled nesourodá zaměření – stavební, dřevařské, zahradnické a sportovní. Školní botanická zahrada slouží především pro výuku. Starají se o ni hlavně studenti oboru zahradnictví.

11 hektarů zahrady pokrývá historický park a moderní tropické skleníky.  Přírodně krajinářský park založil pravděpodobně významný architekt František Thomayer ve dvacátých letech minulého století. Jeho dominantou je novorenesanční zámeček – vila. Jmenuje se po Vladislavu Jiráskovi, obchodníku s uhlím a pražském radním, který ji přestavěl jako zázemí pro své pracovní povinnosti v Praze. Rybník pod vilou je napájen potokem Malá Rokytka.

V parku se nacházejí také další prvorepublikové architektonické skvosty – vyhlídkový altán, lázně a mostek. Na dalších 19 hektarech rostou stoleté listnaté a jehličnaté stromy, vzácné keře a trvalky. Spoluvytvářejí romantickou atmosféru parku.

Novodobá historie začíná získáním statutu botanické zahrady v roce 1991. V roce 2005 se zahrada stala i zakládajícím členem Unie botanických zahrad ČR.

V tropických sklenících jsou umístěny rozsáhlé kolekce orchidejí, kaktusů, bromélií, kapradin i mnoho desítek let starých palem, které jsou v létě vystavovány v okolí zámečku a skleníků. V době mé návštěvy byly skleníky bohužel zavřené, ale udělala jsem alespoň několik fotek přes čistší sklo a skrz pletivo.

V zadní části zahrady jsou produkční plochy a skleníky na pěstování rostlin pro potřeby hlavního města Prahy. Veškeré rostliny lze zakoupit přímo v areálu ve školní prodejně.

Botanická zahrada je dobrý tip na vycházku Pražanů. Od dubna do října je otevřena denně od 9 do 18 hodin, od listopadu do března v pracovních dnech (kdy probíhá školní vyučování) od 9 do 16 hodin. Vstup je volný.  

Zdroje:

https://desitka.cz/2020/10/24/botanicka-zahrada-malesice-je-otevrena-denne/

https://skolajarov.cz/botanicka-zahrada/o-zahrade/

https://www.kudyznudy.cz/aktivity/botanicka-zahrada-malesice

Praha příroda Tip na výlet
Hodnocení:
(4.8 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
O této BZ vím už dlouho, ale bohužel je pro mě dopravně dosti obtížně dostupná, takže se tam asi nepodívám :(
Věra Ježková
Děkuji vám za hezké hodnocení.
Jana Vargová
Nenene, paní Věro, patří 5*****! Okolo zahrady občas jedu, vždy jsem líná vystoupit. Vám díky za virtuální přiblížení a podnět jít se tam podívat.
Alena Velková
Mám radost, že jsem díky tobě objevila zase něco, co neznám.
Daniela Lender Chaloupková
Věro, díky za krásný článek a ještě hezčí fotografie. O zahradě už nějaký čas vím, teď jste mne ještě více "namlsala", tak snad někdy v budoucnu :-))
Naděžda Špásová
Věrko, tam to je určitě krásné, fotky to ukazují. Mám ráda Botanické zahrady, třeba se mi to někdy povede. Podívám se, kde jsou Malešice. :-)
Irena Mertová
Hezký článek. Chodívala jsem tam jako malá s družinou na procházky. Pak s dědečkem. Nedávno se synem. Je tam hezky a skoro žádní návštěvníci...
Jan Zelenka
O této zahradě jsem neměl ani tušení. Moc pěkně jsi ji popsala a nafotila. Dobrý námět na výlet.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 36. týden

Sledovali jste o prázdninách pozorně portál i60? To prověří náš vědomostní kvíz, který se tento týden zaměří na tipy a fotografie vás, tedy našich čtenářů...