Tak trochu šedivý deník
Ilustrační foto: Freepik

Tak trochu šedivý deník

7. 9. 2025

Několik dnů na konci prázdnin...

22. 8. 2025

Vzala jsem rozum do hrsti. Tedy do jedné. Do druhé jsem bafla kufr a vyrazila. Sama. Na porozchodový víkend do Karlových Varů.

Dlouze se toulám po ulicích, vychutnávám genia loci, a přemítám si. Je v mých letech ještě možné prožívat cituplný příběh? Není už srdce okoralé? Je to jako bych psala knihu a do poslední kapitoly vepsala nový, milostný příběh. Čtenář se happy endu nedočká.

Ležím v posteli, z okna vidím na krásně nasvícený Thermal s bazénem. Balím se do peřiny a jdu si sednout na balkon. Je krásný, trochu chladný, ještě pořád letní večer. Provádím audit citů, emocí, doteků, lhaní, manipulací… Mínus, plus a do ticha Olmerový blues.

Ráno si v Café Elefant dopřávám avokádový touast a skleničku prosecca. Je mi blaze. Do té doby, než servírka přinese účet. No a co. Jednou si penzistka může připadat rozmařile. Toulám se městem. Svět se nezměnil, ani nezastavil. Z krámku se line vůně teplých oplatků, cinkání skleniček a hrníčků z kavárniček, smích a hovor, řeka si teče svou… Stříkající pramen zamlžuje skla. Nejradši bych své bebíčko vepsala do mlhy a pak rázně smázla rukou. Mokrou ťapku bych si utřela do kalhot a zkusila se zasmát. Ochutnávám prameny. Chuť je tedy za trest. Sebemrskačsky si přidávám ještě půl pohárku.

24. 8. 2025

Vybalila jsme kufr, pustila pračku, došla pro pečivo. Večer ulehám s knížkou Štěpán Kozub, Klaun se zamáčknutou slzou. Štěpán o sobě vypráví, že má starou duši.

Pořád toužím po lásce a souznění. Ve svém věku. A po muži. Je to znak mladé duše? Ne. Jsem jenom blbá.

25. 8. 2025

Odpoledne jsme vyzvedla na nádraží svoji vnučku a její kamarádku. Obě třináctileté slečny. Dozvěděla jsme se CHI CHI, HA HA, CHO CHO. Tomu ostatnímu jsem taky nerozuměla.

Děvčata se ubytovala u mě v ložničce a vyrazila do města. Mého doprovodu netřeba, mají přece navigaci v mobilu. Smažím jim k večeři řízek, brambory a zeleninový salát. Po desáté jsme je zahnala spát, chichotají se dlouho do noci.

26. 8. 2025

Ráno je nevzbudí ani sekačka na trávu. Přesto se bojím pustit kávovar, zhltnu pouze namazaný rohlík a vyrážím ven. Ráno omyté deštěm, probouzí se kytky a obchody. Usedám na předzahrádku Semlerovy vily. Servírka se omlouvá, že se teprve učí a srdíčko na kapučínu není akorát. Je, myslím si. Odpovídá tomu mému. Taky trochu nabourané. V pekárně kupuji čerstvé koblihy a jdu se podívat, co mé Šípkové Růženky. Chtějí do obchodního centra. V trolejbuse si „holčičkovsky“ vyprávíme o hadérkách, kabelkách a botičkách. Svěřuji se, že jsme si koupila hnědou – což je barva pro letošního léta a podzimu - hedvábnou sukni a k ní potřebuji tenisky. Teď frčí na tenké platformě, možná že bych se podívala po Adidas Superstar. Moje vnučka loktem šťouchne do kamarádky: „Slyšíš to? Babi se vyzná, je to úplná legenda.“

28. 8. 2025

Slečny jsem odeslala domů, opět vlakem. Převlékám postele, vysávám, utírám prach, chci se vrhnout na koupelnu.

„Přece nebudeš uklízet, když je venku tak krásně,“ hartusí kamarádka a tak vyrážíme na obchůzku kolem plzeňských rybníků. Není teplo zrovna na koupání, přesto Kameňák brázdí dvě hlavy. Je něco hezčího než letní podvečer u vody? Dáváme si v nové hospůdce pití a mastíme karty.

Osaměle si doma večer dopřávám kousek čokolády. Myslím, že je to na smutek to nejlepší. Slastně se mi rozpouští na jazyku. Myslím, že blahem i přivírám oči. Pak se leknu. Vzpomněla jsem si, co mi nedávno řekla jedna z kamarádek.

„V butiku jsem si koupila šátek. Ten jediný mi byl.“

Že si takové řeči nenechá pro sebe, koza.

2. 9. 2025

Dnes ráno, v duši zamračeno…

Bulí bulí

Nad cibulí

Nebo nad životem?

Hotentotem?

Nereptám

Jen se ptám

A to je celé?

Do p…

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miloslava Richterová
Líbilo :-) a závěrečná báseň skvělá. (chyby jsem skousla)
Ingrid Hřebíčková
Ale kdepak, to není celé,//smutek nakopněte do prdele//. Vy na to máte, přečetla jsem si vaše předešlé články. Hlavu vzhůru a zahoďte tu noční můru. Děkuji za hezký článek. Hezký dnešní den a všechny další dni.
Jana Kollinová
Možná všední, šedivý, ale nikoliv nudný deník. Troška nostalgie k němu patří, jak to u deníčků bývá.
Michaela Přibová
Hezké čtení, i když posmutnělé. Ale máme takové rozchody všichni prožité. Ať vám stále trvá hezký vztah s vnučkou. Mějte se hezky.
Helena Fruhbauerová
Vážení, děkuji všem, kteří si přečetli mé zoufání. Příště poladím na veselejší notu. PS: K těm překlepům. Ona baba, tedy já, na to pořádně nevídí ani s brejlema, ani bez... Hezký den
Daniela Lender Chaloupková
Paní Heleno, přečetla jsem si "výcuc" z Vašeho deníku, poté některé články na Vašem profilu a mám skromný dotaz? Proč nepíšete více a častěji? Vás je zde potřeba :-)) K obsahu "tak trochu šedivého" deníku .... Ano, i v našemi věku se lze zamilovat. A to i přesto, že jsme "obouchané" životem, častokrát zadupané do země, a přesto se dokážeme povznést - jak Fénix z popela. Přes všechny jizvy na těle i na duši, pa/tvary našich těl apod., jen ty oči máme stále stejné. Bude-li nás mít rád, přime nás takové, jaké jsme. Nepřijme-li, nezblázníme se (i když si třeba pobrečíme a budeme se trápit ...). Dejte všemu čas ... máte vzor ve Vaší vnučce a její kamarádce, které Vás "berou" jako rovnocennou parťačku. Užívejte si výlety, lázně, knihy, hudbu, čoko ... prostě vše, co dělá život krásnějším a snesitelnějším. Muž, láska a souznění ... co může být krásnějšího .... Doufejte ... A je-li celý příběh fikcí, je opsaný ze života :-)) Těsím se na pokračování a doufám, že bude veselejší :-))
Dagmar Vargová
Hezky jsem si početla, Vaše psaní se mi moc líbí :-). Jen maličká vada na kráse: to "jsme" místo "jsem". Poprvé jsem to pochopila jako překlep. Ale když se chybka line celým článkem, působí to rušivě. Omlouvám se, vím, že nejde o život... :-).
Jana Šenbergerová
Wow! Tohle slovo nemám ráda, když je tolik hezkých českých. Přesto mám teď pocit, že ač krátké a cizí, má největší šíři významů. Díky za další příjemné počtení. ☀️
Dušan Brabec
Opravuji: ...v lednu
Dušan Brabec
Hezké čtení, i když s trochu smutným patosem. Ale nevzdávejte to a hledejte toho mužského! Náhoda je mocná čarodějka (psal jsem o ní sem letos v ledu - viz www.i60.cz/clanek/detail/33883/nahoda). A platí, že šťastné dny jsou před námi, nikoliv za námi. A pravda je, že štěstí je opravdové pouze když je sdílené. A zároveň pozorování krásy dává smysl životu. Tak se tím vším řiďte a budete šťastná. Držím palce.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 36. týden

Sledovali jste o prázdninách pozorně portál i60? To prověří náš vědomostní kvíz, který se tento týden zaměří na tipy a fotografie vás, tedy našich čtenářů...