Obrázky z cest: Helfštýn
Všechny fotografie: Blanka Lazarová

Obrázky z cest: Helfštýn

8. 9. 2025

U Týna nad Bečvou v Olomouckém kraji je zřícenina hradu Helfštýn. Je to rozlohou nejrozsáhlejší hradní komplex v Evropě. Byl založen na počátku 14. století a od roku 1963 je kulturní památkou ČR.

Hrad je ve vlastnictví Olomouckého kraje a provozuje ho Muzeum Komenského v Přerově.

Na hradě jsou zpřístupněna 4 nádvoří, má pět bran, mnoho bašt, věží a velký systém vnitřního i vnějšího opevnění.

Držiteli hradu byli např. Šlechtici ze Sovince, Páni z Kravař, Kostkové z Postupic, Perštejnové, Petr Vok z Rožmberka, Ditrichětejnové a další.

Hrad je známý tím, že se zde pořádá mezinárodní setkání uměleckých kovářů Hefaiston. Je zde unikátní sbírka uměleckého kovářství s velkým počtem exponátů.

Probíhá tu také šermířský festival, hudební festival, divadelní představení, poutě, trhy, setkání členů klubu sběratelů historických vozidel, pořádají se různé běžecké soutěže, můžete tu mít i svatbu ...

Bonusem je to, že vstupní brána je nedaleko místa (cca 300 m), kde můžete zaparkovat.

cestování hrady a zámky Tip na výlet
Hodnocení:
(4.9 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Daniela Lender Chaloupková
Úžasná fotoreportáž, skvělé fotografie, moc děkuji za sdílení :-)) O Hefaistonu vím, ale nikdy jsem tam nebyla, je to hodně "z ruky". Účastní se umělečtí kováři i z našeho regionu.
Marie Seitlová
Helfštýn je zajímavý, bývají zajímavé akce, stojí za to navštívit. Je opraven, sochy zajímavé.
Anna Potůčková
Byla jsem tam asi před 4 roky, když tam byli automobiloví veteráni. Jeto tam moc hezké místo, takové romantické.
Jan Zelenka
Moc hezké fotky. Škoda jen, že je to tak daleko.
Alena Velková
Mně taky. Blani, ty sochy jsou super.
Vladislava Dejmková
Blani, trochu mi to připomíná svým charakterem Kunětickou horu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 37. týden

Určitě také znáte spoustu lidových lísní, ve terých se objevují názvy českých vesniček, měst, ale i řek či rybníků. Vědomostní kvíz tohoto týdne se podívá právě na místa, o kterých se zpívá v lidovkách.