Vzpomínka na velkolepé oslavy v mém rodném Protivanově
Všechny fotografie: Marie Ženatová

Vzpomínka na velkolepé oslavy v mém rodném Protivanově

27. 9. 2025

Koncem srpna jsem si přečetla zajímavou pozvánku: Městys Protivanov zve na třídenní oslavy 520 let od první písemné zmínky o této obci. Protože žiji už 55 let mimo svoji rodnou vesničku, tak jsem tam na druhý den oslav velmi ráda přijela.

Městys leží v krásném prostředí Drahanské vrchoviny a má přes 1000 obyvatel. Program byl na prostranství před místní sokolovnou. Všechny návštěvníky určitě nejdříve zaujala výstava fotografií, které ukazovaly, jak budovy vypadaly v minulosti a jaké jsou nyní. Byla skutečně dost zima, ale místní hudební kapela Tandem nás všechny hezky rozehřála, půvabný byl i program tanečního souboru Kořeňák. Při něm jsem si ihned zavzpomínala na moje tancování v mém dětství. Měli jsme tehdy velmi úspěšný "Horácký soubor písní a tanců", s kterým jsme jezdili i na různé soutěže a dokonce jeden rok jsme s tímto souborem vyhráli první cenu v krajské soutěži v Brně.

A program pokračoval dál. Velmi se mi líbily i mažoretky ZUŠ a pak už následoval velmi očekávaný talk show Michaely Dolinové a Veroniky Žilkové - určitě jim patřila jednička s hvězdičkou. Poté vystoupila a zahrála mimo jiné i oblíbená Holóbkova mozeka. I další část programu byla velmi zajímavá. Pro děti byl připraven pestrý program a samozřejmě bylo dostupné i bohaté občersrvení.

Musím přiznat, že jsem nevydržela pro nevhodné oblečení do této zimy až do konce programu. Chystala jsem se už odejít na autobus, ale byl mi nabídnut mými známými z Boskovic odvoz autem, také už byli úplně prochladlí - prostě asi jsme všichni zapomenuli, že v Protivanově vane neustále silný vítr. Ale i tak jsem velmi ráda, že jsem se mohla této oslavy alespoň tak zúčastnit a všem obětavým organizátorům za to ze srdce děkuji.

Musím také moc a moc popřát všem občanům mého rodného Protivanova, aby se jim i nadále dobře dařilo a Protivanov vzvétal jen a jen do další krásy.

A na úplný závěr tohoto článku musím napsat ještě moje vyznání:

"Vesničko má drahá,

Ty jsi krásná Boží zem.

Jak Tě nemá milovat,

komu Ty jsi domovem..."

kultura města a obce zábava
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Michaela Přibová
Moc hezký článek. Děkuji.
Daniela Řeřichová
Moc děkuji za sdílení, věřím, že to byla krásná akce, která potěšila srdce rodáků. :-)
Marie Ženatová
Milá Helenko* - Margitku jsem moc dobře znala, jejich domeček byl v Protivanově naproti našemu - takže jsme tam byli všichni velmi dobří sousedé ♥
Helena Přibilová
Paní Maruško, při každé Vaší zmínce o Protivanovu si vzpomenu na svoji spolužačku Margitku Dlapovou z oděvní školy, která z této obce pocházela. Děkuji za Váš další milý článek.
Daniela Lender Chaloupková
Paní Marie, kde je Protivanov, jsem si musela najít. Krásná vzpomínka i fotografie, moc děkuji :-)
Jiří Dostal
:-) Frišno Drahan mám zažité z bydlení na račickém zámku a Jarka Křupková z Protivanova byla fajn kolegyní na univerzitě... :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 40. týden

Kočky a psi, domácí mazláčci, které milujeme. Ale jak známe dobře jejich rasy a vlastnosti? Na to může odpovědět kvíz tohoto týdne.