Městys leží v krásném prostředí Drahanské vrchoviny a má přes 1000 obyvatel. Program byl na prostranství před místní sokolovnou. Všechny návštěvníky určitě nejdříve zaujala výstava fotografií, které ukazovaly, jak budovy vypadaly v minulosti a jaké jsou nyní. Byla skutečně dost zima, ale místní hudební kapela Tandem nás všechny hezky rozehřála, půvabný byl i program tanečního souboru Kořeňák. Při něm jsem si ihned zavzpomínala na moje tancování v mém dětství. Měli jsme tehdy velmi úspěšný "Horácký soubor písní a tanců", s kterým jsme jezdili i na různé soutěže a dokonce jeden rok jsme s tímto souborem vyhráli první cenu v krajské soutěži v Brně.
A program pokračoval dál. Velmi se mi líbily i mažoretky ZUŠ a pak už následoval velmi očekávaný talk show Michaely Dolinové a Veroniky Žilkové - určitě jim patřila jednička s hvězdičkou. Poté vystoupila a zahrála mimo jiné i oblíbená Holóbkova mozeka. I další část programu byla velmi zajímavá. Pro děti byl připraven pestrý program a samozřejmě bylo dostupné i bohaté občersrvení.
Musím přiznat, že jsem nevydržela pro nevhodné oblečení do této zimy až do konce programu. Chystala jsem se už odejít na autobus, ale byl mi nabídnut mými známými z Boskovic odvoz autem, také už byli úplně prochladlí - prostě asi jsme všichni zapomenuli, že v Protivanově vane neustále silný vítr. Ale i tak jsem velmi ráda, že jsem se mohla této oslavy alespoň tak zúčastnit a všem obětavým organizátorům za to ze srdce děkuji.
Musím také moc a moc popřát všem občanům mého rodného Protivanova, aby se jim i nadále dobře dařilo a Protivanov vzvétal jen a jen do další krásy.
A na úplný závěr tohoto článku musím napsat ještě moje vyznání:
"Vesničko má drahá,
Ty jsi krásná Boží zem.
Jak Tě nemá milovat,
komu Ty jsi domovem..."