Jak stará dáma zpacifikovala žebráka
FOTO: Vygenerováno pomocí AI Copilot

Jak stará dáma zpacifikovala žebráka

21. 10. 2025

Začnu popisem toho žebráka, ať víme, s kým máme tu čest. Občas ho potkávám na trase metra B, výrazně kulhá po vagónu, opírá se o hůl, a když se přitočí k cestujícímu za účelem somrování, nasadí silný parkinsonovský třas.

Na první pohled tedy vypadá tenhle sotva padesátiletý chlapík dost uboze, že byste mu dali pětník. Mnozí cestující to dělávají, a to si pište, že nejde jen o ten pěťák, který už ostatně ani neexistuje. No jo, jenomže já už ho taky párkrát zahlídnul, když šel na svou žebrací šichtu nebo z ní. V takových případech si to metelí po nástupišti, neřku-li po schodech, nekulhá, s hůlkou si pohazuje a po jeho třasu není ani památky.

Tak, a teď už k věci. Minulý čtvrtek odpoledne jsem v centru nastoupil do béčka a usednul na samostatné sedadlo trojsedačky na konci jednoho z vagónů. Naproti mně seděla malá, tak pětiletá holčička a vedle ní babča. Šedovlasá vrásčitá dáma v decentně tmavých šatech, věkem k osmdesátce, s čiperným výrazem ve tváři a s očima jako dva hnědé korálky.

„Babičko, viď, že mi na Palmovce koupíš banánek v čokoládě, když jsem dnes snědla celý oběd?“ Zažadonila dívenka u své prarodičky.

„Asi jsem něco přeslechla,“ odpověděla babča a nasadila vyčkávací výraz.

„Prosím,“ dodala vnučka ono kouzelné slůvko.

„To víš, že koupím, Moničko,“ roztála prarodička do širokého úsměvu.

„A sobě ho taky koupíš?“

„Sobě ne, Moni, musíme šetřit, však víš. Já se bez něj klidně obejdu,“ uzavřela babča krátký dialog.

Byli jsme akorát někde za Florencí a na scéně se objevil zmíněný žebrák. Kulhavým krokem dopajdal až k nám, napřed se otočil k ženě středního věku, sedící přes uličku a začal cosi drmolit. Paní zvedla oči od knížky, obdařila ho soucitným pohledem, zašátrala v kabelce a dala mu nějaké mince. On zahuhlal cosi, co asi považoval za poděkování, strčil mince do kapsy a udělal otočku. Nevím, jestli ji měl nacvičenou z domova, ale dal si fakt záležet, že to v neznalém pozorovateli mohlo vzbudit dojem, jakoby při svém obratu málem upadnul.

Pak oslovil babču: „Pa... paninko, neměla byste pár dro... drobných pro chudáka mrz... mrzáka?“ Koktáním zjevně doplnil výrazný třas pro zvýšení celkového efektu svého vystoupení.

Babča ho zlomek vteřiny hodnotila svýma korálkovýma očima. Pak se zamračila a překvapivě zvučným hlasem pravila: „Mladíče, není vám hanba škemrat peníze od staré báby, která s mizerným důchodem podporuje dceru samoživitelku a sama sotva vyjde s penězi? Nedávno jsem vás viděla běžet ze schodů, jenom to tady přede všemi hrajete a nic vám není. Měl byste se stydět!“ Zmlkla a probodla ho pohledem.

„E..., e..., e..., promiňte,“ kapituloval somrák po přímém slovním direktu té odvážné zralé dámy. Metro akorát stálo ve stanici, on najednou zapomněl na třas i kulhání a spěšně svižným krokem opustil vagón.

Paní s knížkou, sedící přes uličku rezignovaně pokrčila rameny, dala si ruku před ústa a pronesla cosi, co znělo jako: „Já hloupá.“ Scénka vyrušila i několik dalších lidí v blízkém okolí, ti nyní překvapenými pohledy těkali z babči na žebráka, mizícího na nástupišti za nejbližším sloupem.

Vlak se znovu rozjel a zvířená atmosféra uvnitř našeho vagónu se opět zklidnila. Celá scénka však měla ještě nečekanou dohru, takovou třešničku na dortu nebo, chcete-li, přídavek účinkujících na konci vystoupení.

Monička seděla chvilku jako opařená a krabatila své dětské čílko, jak zpracovávala děj předchozích minut. Pak se napřímila a zcela nečekaně vypálila: „Teda babí, ty máš ale kuráž!“

„Mám, viď?“ Odpověděla babča s úsměvem, „a víš co, Moni? Já si ten banánek v čokoládě koupím na Palmovce s tebou. Dneska si ho fakt zasloužíme obě.“

Autor: Jan Pražák
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
V Praze bývala parta, která někam dovezla žebrat vozíčkáře, a pak mu samozřejmě peníze vzali. Také jsem znala nevidomou Rumunku (její národnost jsem se pak dověděla), která stávala na Jungm. nám. u kostela před mší, kdo by jí něco nedal? Jenže pak jsem zažila na Hlaváku, jak ji vede tlupa zdravých Cikánek a někam ji staví a číhají za rohem. Případů jsem zažila hodně. A začalo to také Londýnem. Mladí drbani na schodech z metra se svým setrvačným "A small change, please". Ale aspoň mě tehdy naučili anglickou frázi.
Jana Jurečková
V Olomouci seděl pán na invalidním vozíku a žebral. Měl tam cedulku - na nový vozík. Pak ho kamarádi vynesli do hospody a všechno propili. Už nedávám nikomu, protože jim nevěřím.
Jiří Dostal
.-) Asi by mi mělo vlhnout oko dojetím nad předvedenými morálními kredity, ale vzato cvičně skrze smrtelní hříchy, nejsou mi prostí žebraví a někdy i prohnaní loudilové tím pravým zlem pod sluncem; zůstala mi z debaty především dloubavá připomínka, jaký jsem to vůl starající se o polymorbního pastorka, kterého od sebe široká rodina už deset let odhání stylem zdejší uvědomělosti a ví přesně, jak se co stalo a jak to má být... :-)
Zdeněk Pokorný
Celý život jsem se cítil špatně, když jsem šel okolo nich. Ale jednuo v Londýně mě na stanici metra u výlezu Charing Cross můj kamarád zadržel ruku z dvoulibrovou mincí, kterou jsem se chystal hodit žebrákovi, kolem kterého jsem každý den chodil do práce se slovy: Zadrž! Ten si za několik hodin vydělá víc než Ty za měsíc poctivé práce. A také mi to otevřelo oči ... Díky za krásně napsaný článek.
František Matoušek
Skvělý příběh popisující dnešní svět.
Věra Katolická
Přesně,jak píšete Milane-peníze by chtěli,ale práce jim smrdí.A není jim hanba žebrat po důchodcích.
Milan Pepo
V Plzni mne nedávno oslovil žebrák jestli bych mu nedal peníze na jídlo. Odpověděl jsem , že peníze nedám, ale v bufetu mu koupím jídlo. Pak se optal na pivo. To bych ještě akceptoval. Tak se zeptal na rum. To jsem odmítl. Poslal mě někam. Asi ten hlad tak velký nebyl. Jindy mě u nás ve městě přistavil žebrák, docela mladý kluk, a jestli bych mu nedal peníze. Vedle zrovna nějaký starší pán skládal z palet cihly a vozil je na kolečku do domu. Zběžně se známe. Tak jsem tomu žebrákovi řekl, že mu domluvím práci a určitě dostane zaplaceno. Opět klasika, poslal mě někam. Myslím, že podobných situací s žebráky zažilo víc lidí.
Věra Katolická
I v Brně je takových hodně.Už je znám,jak své boty.Několikrát jsem jim řekla,ať zkusí práci místo žebrání.Jeden pán sedává třeba vytrvale v zastávce u Moravského náměstí,už spoustu let.V létě,v zimě.Divím se,že ho to celodenní vysedávání baví.Celé ty roky mohl chodit aspoiň na brigády.Řekla bych,že je mu tak po padesátce.
Jan Pražák
Těch psů je mi vždy hrozně líto, Danielo, však oni je mají jen kvůli tomu žebrání a nijak se o ně nestarají.
Jiří Dostal
:-) Činaná bábinka, činanější hočilka, co by "kuráž" jistě napsala "courage", navíc i žebrotě by slušelo státní osvědčení stylem příspěvku na bydlení ajaj... :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
FOTOSOUTĚŽ "Snímky roku"

Soutěž je určena pro registrované čtenáře portálu i60, kteří mají profil založen na své pravé jméno (fotografie vložené z profilů s neúplným jménem, přezdívkou či nickem budou ze soutěže vyřazeny). Podmínkou soutěže je vložení výhradně autorských fotografií (na šířku) o velikosti 800 - 3000 kB. Každý soutěžící může vložit do soutěže sérii snímků které zachycují čtyři roční období. Zatímco snímky jara, léta a podzimu musí být pořízeny v letošním roce, snímky zimy budou samozřejmě z té uplynulé.

U každé fotografie musí být uveden název, ideálně tedy, co snímek zachycuje. Redakce z fotosoutěže vybere nejkrásnější a technicky nejzdařilejší fotografie do kalendáře na rok 2026, přičemž si vyhrazuje právo doplnit snímky ze soutěže o vybrané fotografie vložené do sekce Foto dne. Body přidělované jednotlivým snímkům jsou pouze orientační, tzn. nebudou rozhodovat o vítězích fotosoutěže.

POZOR, soutěž je časově omezena, fotografie můžete vkládat od tohoto okamžiku na tomto místě nejpozději do 5. listopadu 2025.

Kvíz i60 - 43. týden

Čtete hodně? Opravdu? Tak to asi nebudete mít problém s vědomostníém kvízem, který se tento týden bude věnovat české i zahraniční literatuře.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Kolikrát týdně zařazujete do svého jídelníčku maso?

Téměř denně

19%

Dva až třikrát týdně

21%

Jednou, dvakrát týdně

20%

Jen výjimečně

20%

Nikdy, maso nejím

20%