Obrázky pro radost
Všechny fotografie: Věra Ježková

Obrázky pro radost

26. 11. 2025

Zvu vás do Vysočanské radnice na výstavu ilustrátorky a výtvarnice Věry Jandourkové, nazvanou Můj svět v tuši a akvarelu. Snad vás v předvánočním čase potěší stejně jako mě.

Autorka se narodila v roce 1948 v Jilemnici. Dětství prožila v Podkrkonoší. Zde se v semilském výtvarném kroužku setkala s akademickým malířem Vladimírem Komárkem, který se stal jejím mentorem v uměleckých začátcích a později také uváděl několik jejích autorských výstav. Absolvovala střední uměleckou školu v Turnově.

Po maturitě pracovala jako zlatnice v Hornickém muzeu v Kutné Hoře. Ve volném čase se kromě výroby šperků věnovala četbě a ilustraci. V devatenácti letech na ni hluboce zapůsobila Exupéryho knížka Malý princ. Rozhodla se ji přepsat rukou a ilustrovat. Tato ojedinělá publikace vyšla až v listopadu 2016.

Po dvou letech v Kutné Hoře se výtvarnice přestěhovala do Prahy, kde se již věnovala pouze ilustraci. Začala spolupracovat s dětskými časopisy Mateřídouška, Sluníčko a Čtyřlístek a s hudebním vydavatelstvím Supraphon. Od 70. let své práce pravidelně vystavuje; spolu s jinými autory i samostatně.

V roce 1991 jí vyšla pohádková knížka Cesta k Betlému, za kterou byla oceněna Zlatou stuhou v kategorii výtvarná tvorba. Ilustrace Věry Jandourkové k pohádce Boženy Němcové Chytrá horákyně se zalíbily i norské princezně, která je zařadila do knihy pohádek z celého světa.

Výstava je otevřena do 4. prosince. Vstup je volný.

Zdroje:

https://galerie9.cz/2025/jandourkova/

https://www.verajandourkova.com

kultura výstavy
Hodnocení:
(5.2 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Potůčková
Hezké obrázky. Když nemůžu na výstavu, tak se nimi pokochám díky Tobě virtuálně.
Jana Kollinová
Krásné obrázky. Byla jsem okouzlena hned prvním z nich, modrou vílou.
Iva Bendová
Děkuji Věrce a paní ilustrátorce za potěšení oka i duše. Kouzelné obrázky.
Blanka Lazarová
Ano Věrko, potěšilo mě to. Mám tento typ obrázků moc ráda. :-)
Alena Velková
Něžné, krásné obrázky.
Naděžda Špásová
Věrko, to je paráda, moc hezké obrázky, bohužel od nás je to trochu daleko. :-)
Alena Tollarová
Věrko, jdu sem napsat, že to jsou opravdové obrázky pro radost a čtu, že Honza přede mnou to vidí stejně ☺
Jan Zelenka
Věrko, to jsou skutečně obrázky pro radost. Tvé pozvánky na různé výstavy jsou vždy moc zajímavé a hezké!
Jana Šenbergerová
Věrko, svými krásnými pozvánkami na výstavy všeho druhu mě vždy potěšíš, ale těmi výtvarnými obzvlášť. Mám ráda tu uměleckou různost a ztvárnění pohledu na svět. Díky tobě mám pocit, jako bych tam byla a navíc si rozšiřuji obzory o umělecká jména, která neznám.
Mirek Hahn
Líbí! Díky za článek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 48. týden

Česko sevřely první mrazy, a tak se zahřejeme u vědomostního kvízu, prostřednictvím něhož se podíváme do Afriky. Jak znáte tento kontinent?