Co mám napsat před adventem?
Všechny fotografie: Jarka Jendrisková

Co mám napsat před adventem?

29. 11. 2025

Odpovím si sama sobě: "Napiš, co jsi zažila, co tě oslovilo a ještě něco navíc."

Napiš něco o kráse, protože pokud budeme rezignovat na krásu, není důvod žít.

Krásný byl okruh rašeliništěm Kladská u Mariánských lázní. Rybníčky jak z pohádky mě inspirovaly k napsání pohádky o poslední rusalce. Kouzelný lovecký zámeček ve švýcarském stylu mě nadchl, ale zároveň rozesmutnil vzpomínkou na podobnou stavbu, která u nás  v českém Švýcarsku „Na Tokáni“ před pár lety shořela.

Krásný byl společný koncert Javorů a Hradišťanu v rekonstruovaném malém sále ústeckého kulturního domu. Nestárnoucí hlas Hany Ulrychové mi  stále rezonoval v srdci jako před lety, Petr skvěle moderoval a Jiří Pavlica? Lásky přece nestárnou.

Napiš něco něžného, protože něžná nemusí být jen noc, přestože je to krásná kniha.

Něžný je pohled na mé 3 vnučky, které vyrostly do  krásy rychleji, než mé květiny na zahradě…

Napiš něco veselého, aby se smáli i ti, kteří se jinak jen smutně šklebí.

Černohumorná historka z daňového řízení z mého rukopisu Daně na příští rok: Finanční úřad poslal  „do vlastních rukou“ platební výměr na daň na adresu poplatníka. Pošta vrátila písemnost s poznámkou „adresát zemřel“. Finanční úředník tuto poznámku nezaregistroval a poslal nedoručený platební výměr znovu. Pošta reagovala stejně jako minule a písemnost se opět vrátila s poznámkou „adresát zemřel“. 

Úředníkovi by se to už potřetí určitě nestalo, ale došlo k nečekanému kolování spisů, což byl institut, který měl zabránit korupci. Takže spis dotyčného poplatníka - nebožtíka dostal jiný kolega, který si historie této písemnosti v nastalém zmatku nevšiml a ...poslal platební výměr znovu - potřetí!

Pošta osvědčila svůj smysl pro suchý anglický humor, když vrátila písemnost s výrazně vyznačenou poznámkou: Adresát je stále ještě mrtev!

Napiš něco laskavého, protože laskavost je vzácná a opomíjená komodita.

Laskavost. Ráda bych o ní psala, o tom zvláštním fenoménu. Co to vlastně je ta laskavost? Jaký je rozdíl mezi slušností a laskavostí? Není to nějaký archaismus? Když budu k někomu laskavá, neurazím ho? Možná to je něco navíc, co se nečeká, co vyplývá z osobnosti toho laskavého člověka.

Z výše uvedeného je zřejmé, že v tom sama nemám jasno, přesto nám všem vzkazuji: "Udělejme něco, cokoliv, co alespoň vzdáleně připomíná laskavost a rozpustí tu zlobu v nás."

Tak krásný, něžný, veselý a laskavý advent nám všem.

advent
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Iva Bendová
Děkuji, Jarko. Moc hezky jsi to napsala, tak laskavě. Zkusím porovnat slušnost a laskavost. Za okázalou slušností se může skrývat faleš, dokonce i zášť, patent na rozum, za opravdovou laskavostí v srdci jen shovívavost a snaha o porozumění, místo pod sluncem pro všechny, zlého nic - a to přeji všem, v sobě, i kolem sebe.
Libuše Křapová
Ach, Jarko! Tak krásné povídání! Kéž by si to přečetli a vzali k srdci i všichni bručouni a karatelé! Kéž by! Aspoň na ty čtyři týdny adventu by byl ve světě (a na íčku) klid a mír.
Zdeněk Pokorný
Je to něžné. Tak jak něha k Vánocům a Adventu patří. Děkuji. Moc se mi to líbilo.
Daniela Lender Chaloupková
Jarko, nelze než souhlasit s těmi, kteří se již vyjádřili přede mnou :-) Napsalas to krásně a ze srdce, děkuji :-)
Ingrid Hřebíčková
Krásná úvaha. Děkuji.
Michaela Přibová
Jarko, to je krásné předadventní povídání. A stejně krásné fotky. Laskavá slova a dojemné sdílení. A pošta pobavila :-)) Děkuji.
Jan Zelenka
Jarko, hezké. Jak vidím, i vám psaní naplňuje život. Snažím se psát podobně, jak uvádíte v článku. Co bych také měl v závěru života také dělat. Zdraví mizerné, tak píši. Dnes jsem dopsal milou vzpomínku na setkání s alpskými kravkami.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 48. týden

Česko sevřely první mrazy, a tak se zahřejeme u vědomostního kvízu, prostřednictvím něhož se podíváme do Afriky. Jak znáte tento kontinent?