Podzimní ne/povedený výlet
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Podzimní ne/povedený výlet

7. 12. 2025

Podzim patří z mého hlediska k nejlepšímu ročnímu období na vycházky i výlety. Slunce nad hlavou nežhne, ale příjemně rozhazuje paprsky po krajině, stíny se prodlužují a světlo je měkké.

Není třeba nosit na zádech litry tekutin pro doplnění a pro pohyb v přírodě stačí lehká bunda. A navíc podzimní barvy lahodí očím a pohled do zlatavých korun stromů je uklidňujíící. A nějaký ten kilometřík nepříliš náročným terénem tělesné schránce může jen prospět.

Takto jsem uvažovala a naplánovala si výlet do míst, která sice znám, ale nikdy se neomrzí. Na rozhraní Českého středohoří a Kokořínska leží nedaleko známého města Úštěk dva turisticky zajímavé objekty nedaleko sebe. Udělám si výšlap z Úštěka ke Kostelíčkům v Ostrém, odtamtud se vydám na zříceninu hradu Helfenburk a skončím ve vsi Rašovice, odkud jezdí autobus.

Ranní pohled z okna i do předpovědi počasí mě ujistil, že dnes konečně přišel ten správný den. Zabalila jsem si svačinku a hurá na autobus. V Úštěku jsem se z časových důvodů nezdržovala, jen jsem prošla kolem Muzea čertů, vydala se po schodech dolů pod město a pak se napojila na silnici směr Ostré.

Silnička vede sice stále jen do kopce, leč stoupání není příliš strmé a pochoduje se příjemně. Ani není příliš frekventovaná, na obloze pozoruji zajímavé vlnky z bílých mráčků, takže pohoda. Pokud ovšem hledím vpřed a neohlížím se. Při pohledu za sebe jsem ztuhla. Zatímco přede mnou panuje krásný podzimní den, za mnou už se schyluje k podzimnímu smutnění. A věřte, než jsem došla do Ostrého, bylo zataženo a po radosti z krásného dne.

A čím je zajímavé Ostré? Na vrchu Kalvárie vystavěli jezuité v letech 1703-1707 poutní areál. Za autora stavby se považuje barokní stavitel Octavio Broggio. Monumentální schodiště na vršku je viditelné zdaleka. Z vesnice Ostré k němu vede křížová cesta. Nad schodištěm najdeme dvě stejné kaple a mezi nimi boží hrob. Památka léta chátrala a teprve v nedávné době byla za pomoci Sdružení pro obnovu památek Úštěcka opravena. Je to místo s krásným výhledem na Úštěk, jezero Chmelař a České středohoří za nimi. Místo pro posezení, zklidnění i chvíli rozjímání. Dokonce tu byla nainstalována mluvicí roura s klikou - poesiomat. Na dlouhé rozjímání však nebyl čas. Chvíli jsem poslouchala rouru, nahlédla do kaple a vydala se směrem k druhému cíli výletu - hradu Helfenburk.

K hradu, zvanému též prostě Hrádek, vede několik cest ze všech stran. Přestože je to hradní zřícenina poměrně zachovalá a impozantní s věží, je ukrytý v lesích a z okolí je prakticky neviditelný. O to větší překvapení pak zažijete, když dofuníte k jeho bráně. Hrad vystavěli Ronovci na skalním ostrohu v zalesněném Hrádeckém dolu. V roce 1375 hrad koupil pražský arcibiskup Jan Očko z Vlašimi. Měl zde venkovské zázemí k pobytu v Roudnici, kde vykonával svůj úřad. Za arcibiskupa Jana z Jenštejna sem byly umístěny i klenoty, relikvie a knihy z Chrámu sv. Víta v Praze. V 16. století hrad vyhořel a pak už jen pustl. Až ke konci 19. století jej koupil průmyslník hrabě Josef von Schroll a upravil ji pro rozvíjející se turistické účely. Obytnou věž používal jako své letní sídlo. V 60. letech dvacátého století se zarostlého hradu ujali ochránci přírody. Trempové vyčistili hrad od náletových dřevin a provedli archeologický výzkum studny. Mimo jiných nálezů tam objevili i hřídel rumpálu, která je vystavena vedle studny. Hrad v majetku města Úštěk v současnosti obstarává dobrovolnická skupina. Hrad je volně přístupný po celý rok, najdete tam posezení s lavičkami, přístřešek a ohniště. V sezóně tam bývá průvodcovská služba a můžete vystoupat na věž, ze které je krásný výhled do okolí.

Pro moji návštěvu jsem si vybrala cestu z Ostrého po tzv. Hrádeckém okruhu. Právě z této cesty je dvakrát výhled na hrad a nejlépe vynikne, že ač stojí na skále, je vlastně schovaný v údolí. Bohužel se totálně zatáhlo a kýžené fotopočasí se nekonalo. Při cestě z hradu do Rašovic začalo i foukat a poprchávat.

Zdržení kvůli focení se jaksi nekonala a do Rašovic jsem dorazila hodinu před odjezdem autobusu. Chvíli jsem snaživě seděla na židličce v autobusové zastávce. Rozklepala jsem se zimou a nakonec jsem se rozhodla se trochu zahřát pochodem do další vesnice - Kalovic a trasa se protáhla na 13 km. Krásný výletní den s hřejivým slunkem se během pár hodin změnil na nepříjemně sychravý. Takový je podzim.

Vyšlápla jsem si 14. října 2025. Faktické informace jsem čerpala z volně dostupných údajů na internetu.

cestování města a obce Podzimní soutěžení 2025
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Ali, hezky napsané, pěkné fotky. V Úštěku a Ostrém jsem byla s Jendou.
Anna Potůčková
Místa, která jsi navštívila neznám, mrknu se do map. Ale stejně si nezmar, co se výletů týká. Fotky jsou moc hezké.
Miluše Havlová
Zde jsem též před několika lety byla. Pro zajímavost byl zde mj. natáčen film Hlídač č. 47.
Naděžda Špásová
PS., omluva, článek nemám bylo to v r. 2013, ale bylo to hezké.
Naděžda Špásová
Tam to znám, taky jsme tam před pár lety byli. Myslí, že mám o tom i článek. Hezké fotky.
Marie Ženatová
Milá Alenko*, jsi skutečně hvězdička - díky za velmi milé povídání a fotografie líbezného kraje, který neznám
Blanka Lazarová
Ali, moc díky za procházku po vašem kraji. Krásně jsi to napsala i nafotila. Otevřu si mapu a projdu si celou trasu s tebou ještě jednou. Kdo ví, kdy se tam podívám. Jo, a těch 13 km prstem po mapě, to pro mne bude brnkačka. :-) :-) :-)
Dušan Brabec
Roura na kliku je poesiomat, světově originální myšlenka pražského kavárníka Ondřeje Kobzy. Na toto téma jsem zde zveřejnil článek v červnu 2024 (viz www.i60.cz/clanek/detail/34682/znate-svetovou-ceskou-raritu-poesiomat), v němž je též odkaz na přehled všech poesiomatů v ČR.
Jan Zelenka
Hezký výlet, Aleno. Ta místa znám. Máme moc hezký kraj.
Soňa Prachfeldová
Opět krásné povídání o půvabné koutě. Byla jsem všude, jen jsem ještě ten Helfenburk nezdolala. Fotky vypovídající a hezké.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 50. týden

Před dvěma týdny jsme cestovali po Africe, tento týden si dáme další kontinent, a to Asii. Co o ní víte? To prozradí náš vědomostní kvíz.